18.5 °C, 2.7 m/s, 82.7 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiPilsētaAktuālā informācija par plūdu un vētras seku novēršanu: nodrošina papildu sūkņus, slēgti Mātera, Zirgu un Sakņudārza ielas posmi, mainīts 2. un 4. autobusa maršruts
Aktuālā informācija par plūdu un vētras seku novēršanu: nodrošina papildu sūkņus, slēgti Mātera, Zirgu un Sakņudārza ielas posmi, mainīts 2. un 4. autobusa maršruts
30/07/2024

Applūdušo ielu dēļ uz laiku slēgta satiksme Mātera ielā no Vaļņu ielas līdz Stacijas ielai, Zirgu ielā no Mātera ielas līdz Pulkveža Oskara Kalpaka ielai un Sakņudārza ielā no Egas ielas līdz Svētes ielai. Ņemot vērā to, ka šobrīd satiksmei ir slēgts applūdušais Mātera ielas posms, mainīta pilsētas 2. un 4. maršruta autobusa kustība. Joprojām turpinās ūdens atsūknēšana no pilsētas ielām, piesaistot lieljaudas sūkņus.

Slēgtajos ielu posmos ir uzstādītas norobežojošas barjeras, un iebraukt šajos posmos drīkst tikai šeit dzīvojošie un operatīvais transports. Lūgums transportlīdzekļu vadītājiem ievērot ceļa zīmi Nr. 302. “Braukt aizliegts”. Jelgavas Pašvaldības policija uzmanīs satiksmes noteikumu ievērošanu. Tāpat iedzīvotāji lūgti nepeldēties applūdušajās ielās. Ūdens kvalitāte nav tam atbilstoša, turklāt pārvietojoties pa applūdušajām ielām un ietvēm, jāņem vērā, ka uz tām var būt izkustējušies notekūdeņu aku vāki, radot bīstamību, kā arī zem ūdens nav iespējams pamanīt iespējamos šķēršļus. Pieaugušie īpaši aicināti uzmanīt bērnus.

2.un 4. maršruta autobusi slēgto Mātera ielas posmu apbrauc pa Vaļņu, Pētera, Zirgu un Pulkveža Oskara Kalpaka ielām. Slēgtas autobusu pieturas “Mātera pie Rūpniecības” un “Valsts ģimnāzija” Mātera ielā abos virzienos. Pasažieri aicināti doties uz tuvākajām pieturām.

SIA “Jelgavas autobusu parks” norāda, ka 2. maršruta autobuss maršrutā “Svēte-Tetele” slēgto ielas posmu apbrauc pa P.O.Kalpaka ielu, nogriežas pa Raiņa ielu un tālāk pa ierasto maršrutu. Netiek apkalpota pietura “Valsts ģimnāzija”, pasažieri aicināti doties uz tuvākajām pieturām “Grēbnera parks” Rūpniecības ielā vai “Svētes iela” uz Mātera ielas. Pretējā virzienā – Tetele-Svēte – 2. autobusa kustība nav ietekmēta, jo tas kursē pa Pasta ielu.

Savukārt 4. maršruta autobuss virzienā “Ģintermuiža–Meiju ceļš” no Mātera ielas tiek novirzīts pa Vaļņa ielu, Pētera ielu, Zirgu ielu, P.O.Kalpaka ielu un tālāk pa Rūpniecības ielu pa ierasto maršrutu. Autobuss neapkalpos pieturu “Valsts ģimnāzija”, bet pasažieri aicināti doties uz pieturu “Karameļu darbnīca” uz Rūpniecības ielas vai arī uz pieturu “Raiņa iela Nr.19”. Maršrutā “Meiju ceļš–Ģintermuiža” netiek apkalpotas pieturas “Mātera iela uz Rūpniecības” un “Valsts ģimnāzija”, pasažieri aicināti doties uz pieturu “Raiņa iela Nr.28” vai “Stacijas iela”.  Autobuss novirzīts no Rūpniecības ielas pa P.O.Kalpaka ielu, Zirgu ielu, Pētera ielu un tālāk pa ierasto maršrutu.

Līdz ar šīm izmaiņām iespējami nelieli autobusu kavējumi 2. un 4. maršrutā, taču pārējie pilsētas autobusi kursē pēc grafika un bez kavēšanās.

Pašvaldības iestāde “Pilsētsaimniecība” saņēmusi papildu lieljaudas sūkņus, lai turpinātu atsūknēt ūdeni no Pasta ielas apkārtējām ielām. Arī rajonā pie Mākslas skolas uzstādīts papildu sūknis, lai atsūknētu ūdeni no šīs apkaimes ielām. Taču neskatoties uz to, ūdens līmenis ielās samazinās lēni.

Tāpat piesaistīta papildu tehnika, lai skalotu ar sanesumiem aizsprostotās caurtekas. Visvairāk nosprostotas caurtekas ir Bebru ceļā, Tērvetes ielā un Rīgas ielā.

Pakāpeniski mazinoties ūdens līmenim novadgrāvjos, varēs sākties ūdens atsūknēšana arī no citām applūdušajām vietām pilsētā. Tāpēc pašvaldība strādā, lai piesaistītu pēc iespējas vairāk sūkņu, kas nodrošinātu ūdens atsūknēšanu.

Paralēli tam “Jelgavas ūdens” turpina pārplūdušo kanalizācijas sistēmu atsūknēšanu. Šodien līdz pēcpusdienai tas veikts 35 privātmājās.

Bīstama situācija izveidojusies Savienības ielā, kur sācis iebrukt lietusūdens kanalizācijas kolektors. “Pilsētsaimniecība” jau sazinājusies ar Latvijas dzelzceļu, lai pārliecinātos, ka iebrukums nerada bīstamību virs dzelzceļa sliežu ceļiem.

Turpinās ar vētras lauzto koku zāģēšana pilsētā. “Pilsētsaimniecība” ziņo, ka visvairāk kokus vējš izgāzis Rīgas ielas rajonā, tostarp Svētbirzī, Brīvības bulvārī, kā arī Staļģenes ielas rajonā.

Šobrīd pašvaldība turpina apzināt visus vētras un plūdu radītos zaudējumus pilsētā.

Par pamanītiem infrastruktūras bojājumiem, nolūzušiem kokiem un applūdušiem īpašumiem iedzīvotāji aicināti ziņot Jelgavas pašvaldības operatīvās informācijas centram pa tālruni 8787 vai rakstīt uz e-pastu info@poic.jelgava.lv.

Līdz šai pēcpusdienai POIC ir saņēmis vairāk nekā 380 unikālos pieteikumus no iedzīvotājiem.