18.3 °C, 1.4 m/s, 74.4 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiPilsētaIzsludināts oranžais ilgstoša un stipra lietus brīdinājums; aicina būt piesardzīgiem
Izsludināts oranžais ilgstoša un stipra lietus brīdinājums; aicina būt piesardzīgiem
27/07/2024

Latvijas Vides ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs (LVĢMC) svētdien un pirmdien, 28. un 29. jūlijā, Latvijas centrālajos rajonos, kas ietver arī Jelgavu, izsludinājis oranžo ilgstoša un stipra lietus brīdinājumu.

Svētdien Latvijas teritoriju no dienvidrietumiem sāks šķērsot aktīvs ciklons, un no dienas vidus valstī gaidāms ilgstošs un stiprs lietus, bet Latvijas centrālajos rajonos tas būs ļoti stiprs, vietām gaidāms arī pērkona negaiss. Lietus turpināsies līdz pat pirmdienai. No svētdienas pēcpusdienas gaidāms mērens līdz mēreni stiprs rietumu, ziemeļrietumu vējš, brāzmās 15-19 m/s, vakarā līča piekrastē – 20-24 m/s.

Sekojot līdzi ciklona virzībai un jaunākajām prognozēm, iespējama brīdinājuma teritorijas vai pakāpes maiņa. Aktuālajiem brīdinājumiem var sekot līdzi https://bridinajumi.meteo.lv/.

Ņem vērā, ka ļoti lielā nokrišņu daudzuma ietekmē augsne kļūs mitra un nespēs uzsūkt ūdeni, lietus ūdeņu kanalizācijas sistēmas būs pārslogotas un var pārplūst. Sagaidāms, ka applūdīs upju palienes un zemākās vietas, atsevišķās vietās izraisot arī īpašumu un infrastruktūras applūšanu, iespējama ceļu izskalošana un infrastruktūras bojājumi.

Šādos laikapstākļos var būt bīstami braukšanas apstākļi uz ceļa pasliktinātas redzamības un akvaplanēšanas dēļ. Rēķinies, ka braucieniem nepieciešams ieplānot ilgāku laiku un/vai alternatīvu maršrutu. Pastāv risks, ka tiks traucēta elektroenerģijas un ūdens piegāde, telekomunikāciju sakari. Lielā mitruma un applūšanas dēļ tiks bojāti kultūraugu sējumi un stādījumi. Iedzīvotāji tiek aicināti savlaicīgi rūpēties par lietus ūdeņu kanalizācijas un drenāžas sistēmām, uzturēt tās funkcionālā kārtībā, lai tās pēc iespējas efektīvi novadītu lietus ūdeņus. Plašāk par to, kā rīkoties plūdu gadījumā, lasiet https://www.vugd.gov.lv/lv/pludi.