27.4 °C, 0.7 m/s, 55.8 %

Pilsēta

Sākumlapa JaunumiPilsētaSestdien – Jelgavas Nakts pusmaratons
Sestdien – Jelgavas Nakts pusmaratons
22/07/2024

27. jūlijā pilsētā notiks Jelgavas Nakts pusmaratons, kam jau pieteikušies vairāk nekā 2200 dalībnieku, bet reģistrācija joprojām turpinās. Pusmaratona laikā iedzīvotājiem jārēķinās ar būtiskiem satiksmes ierobežojumiem pilsētā. Sacensību trases maršrutā būs aizliegts apstāties un stāvēt jau no piektdienas, 26. jūlija, pulksten 12, bet sestdien satiksme uz laiku vakara stundās tiks slēgta pilnībā, nodrošinot vien operatīvā transporta kustību. Līdz piektdienas pulksten 12 trases maršruta ielās tiks uzstādītas pagaidu ceļa zīmes par apstāšanās un stāvēšanas aizliegumu, bet piektdien pilsētā sāks izvietot žogu trases norobežošanai. Tāpat jāņem vērā, ka sestdien pēc pulksten 20.35 pa slēgtajām ielām nekursēs sabiedriskais transports – daļa pilsētas autobusu šos posmus apbrauks pa apvedceļiem, daļa reisu tiks saīsināti. Izmaiņas skars 1., 2., 5., 8., 9., 15. un 22. maršruta autobusu vakara reisus.

Starts pusmaratonam nemainīgi tiks dots Jāņa Čakstes bulvārī pie gājēju tilta “Mītava”, un, lai tam sagatavotos, 27. jūlijā pulksten 15 tiks slēgta satiksme Jāņa Čakstes bulvārī no Lielās ielas līdz Elektrības ielai. Finišs būs Pasta salā. Šajā gadā ir būtiski mainīta Nakts pusmaratona trase, ietverot lielāku pilsētas daļu nekā pērn. “Jelgavas Nakts pusmaratons ir iekļauts World Athletics sacensību kalendārā, un interesi par to izrāda arī ārzemju skrējēji. Tomēr, lai viņi uz šejieni atbrauktu, būtiski, kāda ir trase – vai ātra, vai bez reversiem. Pēc pagājušā gada skrējiena uzklausot dalībnieku komentārus, nolēmām izveidot pēc iespējas ātrāku trasi vienā/divos apļos. Tā būs pa Lielo ielu gandrīz līdz Dobeles šosejai, tad pa Dobeles šoseju un Dobeles ielu, nogriezīsies pa Viestura ielu, Ausekļa ielu, Blaumaņa ielu, cauri Uzvaras parkam, pa Uzvaras ielu, Ausekļa ielu un Čakstes bulvāri, pāri Lielupes tiltam, pa Pilssalas ielu, tad cauri pils pagalmam. Piecu kilometru skrējēji dosies uz finišu, bet pārējie turpinās distanci pa Lielo un Rīgas ielu, nogriezīsies pa Strazdu ielu, Kronvalda ielu, gar Jelgavas 4. vidusskolu, pa Akmeņu ielu ieskries Zemgales Olimpiskajā centrā, pēc tam tālāk pa Brīvības bulvāri, Lāčplēša ielu, Kronvalda ielu, Rīgas ielu, Lielo ielu, pāri tiltam un uz finišu Pasta salā. Desmit kilometru distancē ir viens lielais aplis, bet pusmaratona distancē – divi,” stāsta Jelgavas Sporta servisa centra direktors Juris Kaminskis, Jelgavas iedzīvotājiem atvainojoties par neērtībām, ko radīs satiksmes ierobežojumi.

Pieteikties varēs arī sacensību dienā

“Līdzšinējā prakse rāda, ka visaktīvāk dalībnieki pusmaratonam piesakās pēdējās nedēļas pirms pasākuma, tāpēc šogad dalībnieku visdrīzāk būs vairāk nekā iepriekšējā gadā,” norāda pasākuma organizatoru pārstāve Elza Marta Pildere, piebilstot, ka pērn Jelgavas Nakts pusmaratonā bija ap 2300 dalībnieku, bet šogad divas nedēļas pirms pasākuma – jau ap 2250. Reģistrēties skrējienam klātienē “Sportland” veikalos var līdz 25. jūlijam, bet interneta vietnē www.jelgavaspusmaratons.lv – līdz 26. jūlija pulksten 23.59. Pieteikties varēs arī sacensību dienā uz vietas EXPO teltī Pasta salā ne vēlāk kā 30 minūtes līdz konkrētās distances sākumam. Reģistrēšanās un numuru izsniegšana Pasta salā sāksies 27. jūlijā pulksten 12. Dalībniekiem būs pieejama mantu glabātuve, ģērbtuves, labierīcības, ekipējuma tirdzniecība, ēdināšanas zona, dažādas aktivitātes un priekšnesumi, kas sāksies pulksten 18.

Trases sertificētas

Dalībnieki skriešanas svētku atmosfēru varēs baudīt kādā no distancēm: bērnu skrējienā (200–1000 metri atkarībā no bērna vecuma), jūdzes skrējienā bez laika kontroles, 5 kilometru skrējienā, 10 kilometru skrējienā vai pusmaratona jeb 21,0975 kilometru distancē, kas vienlaikus būs arī Latvijas čempionāts. Gan 5, gan 10 kilometru, gan pusmaratona distancē trases ir sertificētas atbilstoši Starptautiskās maratona un skriešanas asociācijas (AIMS) un Pasaules Vieglatlētikas asociācijas (World Athletics) noteikumiem un izveidotas bez reversiem. 5 un 10 kilometru distancē būs jāveic viens aplis, bet pusmaratona di­stancē – divi.

Pusmaratona distancē dalībniekiem būs iespēja skriet kopā ar tempa turētājiem, kuri skries tempā, lai finišu sasniegtu 1:30 stundās, 1:45 stundās un 2 stundās. Tempa turētājus varēs atpazīt pēc T krekla ar uzdrukātu tempa laiku un baloniem.

5 un 10 kilometru un pusmaratona distancēs ir noteiks kontrollaiks, kuru pārsniedzot dalībnieki nedrīkst turpināt distanci pa oficiālo skrējiena trasi un līdz finišam jādodas pa ietvi. Tas saistīts ar satiksmes ierobežojumu plānošanu. Piecu kilometru distancē kontrollaiks ir viena stunda, 10 kilometru distancē – 1 stunda un 35 minūtes, pusmaratona distancē – trīs stundas.

Trasē būs divi ūdens punkti – pie Jelgavas tirgus un pie Zemgales Olimpiskā centra – un četri atbalsta punkti, kuros skrējējus uzmundrinās mūzikas ritmi, – pie Ozolskvēra, pie tirgus, pie pils un pie Zemgales Olimpiskā centra.

Jūdze kā iesildīšanās

Sportiskās aktivitātes Pasta salā sāksies pulksten 18.10 ar mazuļu rāpošanu. Pulksten 18.40 tiks dots starts jūdzes skrējienam, bet pulksten 19.20 sāksies bērnu skrējieni. Pusmaratona starta svilpe atskanēs pulksten 20.45, bet pulksten 22.10 trasē dosies piecu un desmit kilometru skrējēji. “Aicinām garo distanču skrējējus piedalīties jūdzes skrējienā, izmantojot to kā iespēju iesildīties,” mudina organizatoru pārstāvis Jānis Pinkulis, uzsverot: tādā gadījumā dalībniekam sistēmā jāpiereģistrējas arī jūdzes skrējienam, norādot, ka nevēlas finišā saņemt piemiņas medaļu, – tad dalība jūdzes skrējienā būs bez maksas. Šāda iniciatīva šogad ieviesta, lai popularizētu aktīvu un veselīgu dzīvesveidu un plašākam iedzīvotāju lokam ļautu iepazīties ar skriešanas sportu. Iespēja atteikties no medaļas ir arī pārējo distanču dalībniekiem, iemainot to pret iestādītu koku Ziedot.lv īstenotajā projektā “Dzēs CO2 pēdas nospiedumu!”. Šādu izvēli izdarījuši aptuveni 10 procenti dalībnieku.

Balvas jelgavniekiem

Trīs garāko distanču 1.–6. vietas ieguvēji absolūtajā kopvērtējumā sieviešu un vīriešu konkurencē tiks apbalvoti ar naudas balvām un/vai dāvanu kartēm. Kā ierasts, speciālas balvas paredzētas arī jelgavniekiem, tādējādi mudinot pilsētniekus piedalīties un uzrādīt augstvērtīgus rezultātus. “Viena sieviete un viens vīrietis, kuri uzrādīs augstvērtīgāko rezultātu starp jelgavniekiem pusmaratona, 5 vai 10 kilometru distancē, vērtējot pēc World Athletics punktu tabulas, saņems naudas balvu 250 eiro,” norāda Jelgavas Sporta servisa centra direktors J.Kaminskis, precizējot, ka uz šo balvu varēs pretendēt dalībnieki, kuri pārstāv Jelgavu vai kādu no Jelgavas sporta skolām vai klubiem. Naudas balva 250 eiro paredzēta arī Jelgavas komandai ar lielāko dalībnieku skaitu, summējot visas distances, tostarp bērnu skrējienus un jūdzes skrējienu.

Jāatgādina – lai veicinātu jauniešu iesaisti pilsētas sporta pasākumos, Jelgavas sporta skolu un sporta klubu audzēkņiem tika piedāvāta iespēja Jelgavas Nakts pusmaratona garajās distancēs – 5 un 10 kilometru un pusmaratona distancē – piedalīties bez maksas.

Autobuss uz Rīgu

Pēc pasākuma tiks nodrošināts bezmaksas autobuss uz Rīgu. Plānots, ka tas izbrauks 28. jūlijā pulksten 1 no autobusu stāvvietas pie ēkas Jāņa Čakstes bulvārī 1. Tā kā vietu skaits autobusā ir ierobežots, interesentiem iepriekš jāpiesakās, līdz 26. jūlijam sūtot pieteikumu uz e-pasta adresi alona.fomenko@sports.jelgava.lv un norādot tajā vārdu, uzvārdu, distanci un vecuma grupu, ko dalībnieks veiks Jelgavas Nakts pusmaratonā.

Paplašina robežas

Šogad pirmo reizi interesentiem ir iespēja piedalīties Jelgavas Nakts pusmaratonā virtuāli – tas nozīmē, ka dalībniekam nav jābūt klāt skrējiena laikā un vietā, bet attiecīgā garuma distance jāizskrien jebkurā pasaules vietā pasākuma norises nedēļā (no 22. līdz 28. jūlijam), skrējienu fiksējot kādā no skriešanas lietotnēm. Pēc datu sinhronizācijas medaļa tiks nosūtīta pa pastu vai uz pakomātu. Kā norāda organizatori, piedalīties skrējienā virtuāli šobrīd plāno ap 70 dalībnieku.

Jelgavas Nakts pusmaratonu organizē biedrība “Baltic events” sadarbībā ar Jelgavas Sporta servisa centru un Latvijas Vieglatlētikas savienību.

SATIKSMES IEROBEŽOJUMI

Pusmaratona laikā pilsētā jārēķinās ar būtiskiem satiksmes ierobežojumiem – aicinām ikvienu jau laikus iepazīties ar satiksmes organizācijas shēmu. Daudzviet arī ielu krustojumos un iebrauktuvēs uz māju pagalmiem, kas ietveri trases maršrutā, būs uzstādīts žogs un izbraukšana vai iebraukšana būs liegta. Autovadītāji aicināti nepieciešamības gadījumā jau laikus pārvietot savu transportlīdzekli no slēgtās teritorijas. Lūgums jelgavniekiem būt saprotošiem un ar izpratni izturēties pret īslaicīgajiem satiksmes ierobežojumiem.

Pasākumu apmeklētājs piekrīt, ka var tikt filmēts un fotografēts. Uzņemtais materiāls var tikt translēts, reproducēts un izplatīts bez ierobežojuma. Sīkāka informācija par personas datu apstrādi Jelgavas pašvaldībā ir pieejama ŠEIT.