23.2 °C, 2.8 m/s, 60.1 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiPilsētaVeido runas atpazīšanas programmu sociālajā jomā; pirmā to izmantos Jelgava
Veido runas atpazīšanas programmu sociālajā jomā; pirmā to izmantos Jelgava
12/07/2024

Jelgava ir pirmā pašvaldība Latvijā, kas sociālā darba optimizācijai izmantos runas atpazīšanas programmu. Runas atpazīšanas programma atvieglos Jelgavas Sociālo lietu pārvaldes darbinieku ikdienu. Kā pirmie jauno programmu ierunātās informācijas transformēšanai tekstā sāks lietot SIA “Rehabilitācijas centrs “Tērvete””, lai apkopotu informāciju par jelgavniekiem, kuri centrā saņēmuši pakalpojumus par Jelgavas pašvaldības līdzekļiem.

“Dažādās nozarēs jau tiek lietoti risinājumi runātās latviešu valodas runas atpazīšanai, bet līdz šim tie nebija pieejami sociālo pakalpojumu jomā. Projektā “Latviešu valodas runas atpazīšanas diktēšanas sistēmas risinājuma izstrāde sociālo pakalpojumu jomā kvalitātes un pieejamības nodrošināšanai” tādu pašreiz veidojam un gadu mijā to ieviesīs Jelgavas valstspilsētas pašvaldība, taču pilnvērtīgi risinājumu varēs sākt izmantot 2025. gada sākumā. Šī projekta mērķis ir uzlabot pakalpojumu sniedzēju un pašvaldību darbu, būtiski samazināt resursu ieguldījumu sociālās jomas klientu lietu aprakstu veidošanā, uzlabojot pakalpojuma kvalitāti un rezultātā efektīvāk risinot klientu problēmsituācijas. Runas atpazīšanas risinājumu plānots veidot kā atvērtu, horizontāli mērogojamu un mākoņu vidē bāzētu platformu. Nepieciešamības gadījumā to varētu viegli paplašināt gan intensīvākai lietošanai, gan dažādot pakalpojumu veidus, kuriem pielietot risinājumu. Rīks ir paredzēts, lai atvieglotu darbu pakalpojumu sniedzējiem, kuri būs tekstu ierunātāji, piemēram, SIA “Rehabilitācijas centrs “Tērvete””, kas šajā projektā iekļauts kā jaunā risinājuma izmēģinātājs. Ieguvēja būs arī Jelgavas Sociālo lietu pārvalde, jo tā no sociālo pakalpojumu sniedzēja par saviem klientiem saņems pilnvērtīgāku informāciju saistībā ar sniegtajiem pakalpojumiem un to rezultātiem. Pēc ieviešanas Jelgavā rīku plānots papildināt ar citu veidu sociālajiem pakalpojumiem un procesiem, kā arī paplašināt moduļa lietotāju loku, lai to varētu izmantot arī citas pašvaldības,” atklāj SIA “ZZ Dats” direktors Edžus Žeiris.

Viena no pirmajām iestādēm, kurā darba optimizācijai izmantos runas atpazīšanas programmu, būs SIA “Rehabilitācijas centrs “Tērvete””, kas savus pakalpojumus nodrošina arī Jelgavas valstspilsētai, sniedzot palīdzību Jelgavas iedzīvotājiem. “Paredzēts, ka Jelgavas Sociālo lietu pārvaldes sadarbības partneris ierunās diktofonā ziņu par veikto darbu, sniedzot pakalpojumu kādam no mūsu iedzīvotājiem, sasniegto rezultātu, un vajadzības gadījumā tālākos ieteikumus. Tālāk runas atpazīšanas rīks balss ierakstu atšifrēs teksta formātā, tas glabāsies pārvaldē, un darbinieki varēs sekot līdzi katram pakalpojuma veidam, ar uzkrātajiem datiem operatīvi rīkoties neierobežotā laika periodā. Darbiniekiem šāda automātiska datu apstrāde sniegs būtisku atslodzi, jo līdz šim atskaišu rakstīšanai ieguldīto laiku varēs izmantot citiem darbiem,” stāsta Jelgavas digitālā centra vadītāja Ilze Āboliņa.

Runas atpazīšanas programmas ieviešanu veic IT uzņēmums un Pašvaldību sociālās palīdzības un sociālo pakalpojumu administrēšanas lietojumprogrammas (SOPA) uzturētājs SIA “ZZ Dats”. Projektā ir iesaistīti arī Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta pētnieki, kuri sniedz atbalstu balss atpazīšanas rīka attīstībā, lai tas iespējami labāk, vismaz 90 procentos gadījumu, atpazīstu dažādus balss īpašniekus, runas stilu, ātrumu, sociālo lietu pārvaldes darbā izmatotus terminus un tamlīdzīgi.

Projektā “Latviešu valodas runas atpazīšanas diktēšanas sistēmas risinājuma izstrāde sociālo pakalpojumu jomā kvalitātes un pieejamības nodrošināšanai” ieguldīs 230 985,76 eiro – no šīs summas 66,34 procenti ir  ERAF finansējums, pārējais SIA “ZZ Dats” un izstrādes darbu partnera SIA “RGP” privātais ieguldījums.  Pašlaik projektā “Latviešu valodas runas atpazīšanas diktēšanas sistēmas risinājuma izstrāde sociālo pakalpojumu jomā kvalitātes un pieejamības nodrošināšanai” notiek divas galvenās aktivitātes. Viena no tām ir sistēmas arhitektūras projektēšana un prasību apzināšana, lai varētu tuvākajos mēnešos izstrādāt programmatūru, kas vislabāk atbilst projekta mērķiem un iesaistīto iestāžu vajadzībām. Otra ir testa datu kopas veidošana, lai projektam piesaistītie zinātnieki varētu izveidot runas atpazīšanas modeli. Pašlaik speciālisti uzkrāj dažādus tekstu paraugus, ar kuriem notiks programmas apmācīšana atpazīt sociālo pakalpojumu jomas tekstus. Plānots, ka pirmais sistēmas prototips, kuru varēs izmēģināt un izteikt atsauksmes un priekšlikumus uzlabošanu, būs pieejams gadu mijā. Projekta “Latviešu valodas runas atpazīšanas diktēšanas sistēmas risinājuma izstrāde sociālo pakalpojumu jomā kvalitātes un pieejamības nodrošināšanai” noslēgums ir paredzēts 2025. gada martā.