15.6 °C, 1.6 m/s, 79.5 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiPilsētaJelgavas oficiālajās peldvietās jūlijā ūdens kvalitāte atbilst prasībām un peldēties ir atļauts
Jelgavas oficiālajās peldvietās jūlijā ūdens kvalitāte atbilst prasībām un peldēties ir atļauts
06/07/2024

Jūlijā peldūdens kvalitāte oficiālajās peldvietās atbilst prasībām un peldēties ir atļauts 58 peldvietās, tostarp Lielupes labā krasta peldvietā un Pasta salas peldvietā.

Veselības inspekcijas speciālisti peldūdens paraugu analīzes oficiālajās iekšzemes un jūras peldvietās ņēma 1. un 2. jūlijā.  Laboratorijā tiek noteikti 2 mikrobioloģiskie rādītāji – zarnu nūjiņu (Escherichia coli jeb E.coli) un zarnu enterokoku koncentrācija ūdenī. Šie rādītāji kalpo par indikatoriem iespējamā fekālā ūdens piesārņojuma atklāšanai un var liecināt par slimību izraisošo patogēno baktēriju un vīrusu klātbūtni ūdenī.  Savukārt vizuāli ūdens paraugu ņemšanas laikā tiek novērtēta ūdens krāsa, pievērsta īpaša uzmanība peldošiem atkritumiem un naftas produktiem ūdenī, kā arī zilaļģu savairošanās procesam.

Ja peldvietu ūdens paraugu analīžu rezultāti liecinās, ka ūdens atbilst prasībām, pie peldūdens kvalitātes rezultātiem tiks atzīmēts, ka peldēties ir atļauts. Savukārt, ja peldūdens kvalitāte neatbildīs prasībām, Inspekcija noteiks peldēšanās ierobežojumus – ieteikumu nepeldēties vai aizliegumu peldēties. Ieteikums nepeldēties ir jāievēro jutīgām iedzīvotāju grupām: maziem bērniem, vecākiem cilvēkiem un cilvēkiem ar hroniskām saslimšanām, kuru imūnā sistēma ir novājināta, bet aizliegums peldēties ir jāievēro visiem.

Iedzīvotāji sekot oficiālo peldvietu ūdens paraugu kvalitātes aktuālajiem rezultātiem var  Veselības inspekcijas tīmekļvietnē sadaļā “Peldvietu ūdens kvalitāte”, kur atrodama arī Latvijas oficiālo peldvietu karte un informācija par peldvietu drošības aspektiem.

Kā zināms Inspekcijas speciālisti padziļinātu peldvietu ūdens kvalitāti oficiālajās peldvietās kā laboratoriski tā vizuāli peldsezonas laikā no 15. maija pārbauda reizi mēnesī līdz peldsezonas beigām 15. septembrī.

Visu oficiālo peldvietu ūdens nākošā laboratoriskā pārbaude tiks veikta 29. un 30. jūlijā.