27.1 °C, 3.7 m/s, 37 %

Izglītība

Sākumlapa JaunumiIzglītībaDiplomu saņēmušas 12 jaunās pirmsskolas skolotājas, kuras studēja ar pašvaldības atbalstu
Diplomu saņēmušas 12 jaunās pirmsskolas skolotājas, kuras studēja ar pašvaldības atbalstu
27/06/2024

Jelgavas pilsētas pirmsskolas pedagogu pulks ir kļuvis kuplāks – ar Jelgavas pašvaldības atbalstu divarpus gadus ilgās mācības Liepājas universitātē šodien pabeigušas un augstāko pedagoģisko izglītību ieguvušas 12 programmas dalībnieces. Šobrīd jaunās skolotājas turpina darbu pilsētas izglītības iestādēs.

Risinot jautājumu par pirmsskolas pedagogu trūkumu pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādēs, Jelgavas pašvaldība sadarbībā ar Liepājas Universitāti nodrošināja iespēju interesentiem iegūt augstāko pedagoģisko izglītību. Studijas nepilna laika neklātienes 1. līmeņa profesionālajā studiju programmā “Pirmsskolas skolotājs” Liepājas Universitātē pabeidza 12 jelgavnieces, šodien svinot izlaidumu. Paralēli studijām, jaunie pedagogi guva praktisko pieredzi, strādājot Jelgavas pašvaldības izglītības iestādēs.

“Apvienot ģimenes dzīvi, darbu un studijas daudziem nebija viegli, taču esam gandarīti par tiem, kuriem izdevās. Starp studentiem ir gan tie, kas jau darbojās pirmsskolas izglītības iestādēs kā aukles un vēlējās paaugstināt savu kvalifikāciju, gan arī tie, kas ieguva izglītību, pārnākot no sabiedriskās ēdināšanas un medicīnas jomām. Paldies jaunajām skolotājām par izturību, bet pilsētas pirmsskolas izglītības iestādēm – par studentu atbalstu mācību procesā,” saka Izglītības pārvaldes vadītājas vietniece Sarmīte Joma, uzsverot: pilsēta ir ieguvusi 12 profesionālus, aktīvus un mērķtiecīgus pirmsskolas izglītības pedagogus.

“Dažkārt vajag iedrošinājumu, lai uzdrīkstētos, vēlāk – pacietību, lai izturētu –, taču galu galā ir tikai un vienīgi gandarījums par paveikto,” stāsta “Pasaciņas” skolotāja Krista Jankovska. Viņa atzīst: līdz uzsāka apmācības, viņa strādāja par auklīti, taču darba vadītāja iedrošināja paaugstināt kvalifikāciju. “Esmu pateicīga par šo iedrošinājumu darba vadītājai, kura redzēja manu potenciālu vēl pirms es viņu pati sāku apzināties. Skolotāja amatā pienākumu loks ir audzis, taču iegūtās zināšanas sinerģijā ar darba pieredzi ļāva iegūt pārliecību par sevi un veiksmīgi iejusties jaunajā lomā,” atzīst bērnudārza “Pasaciņa” skolotāja K.Jankovska.

Savukārt jaunā pedagoģe Aija Larionova ļāvās jaunai profesijai, atstājot tirdzniecības jomu. “Esmu augusi ģimenē, kur pedagogi ir vismaz sešās paaudzēs – ne velti pat pēc 10 darba gadiem tirdzniecības jomā, arī es sajutu šo aicinājumu. Lai arī sākotnēji bija nedrošība un šaubas kaut ko kardināli mainīt, šī iespēja bija kā uz paplātes. Ļaujoties pārmaiņām, mani jau no pirmajām dienām aizrāva gan mācības, gan darbs grupā kopā ar mazajiem – universitātē mēs apguvām dažādas mācību metodes, bet grupiņā man bija iespēja tās pielietot praksē. Šis jaunais dzīves ceļš mani ļoti iedvesmo, un tagad ar pārliecību varu teikt – es esmu savā vietā,” saka bērnudārza “Kāpēcīši” skolotāja A.Larionova.

Pielaikoja profesiju un atrada savu aicinājumu arī Margarita Koroļonoka, kura iepriekš darbojusies projektu vadības jomā un strādāja par interneta veikala vadītāju. “Atstāt stabilu, labi algotu darbu nebija viegls lēmums, tomēr nodomāju – kad vēl man būs iespēja pamēģināt to, kas vienmēr šķitis sirdij tuvs? Turklāt šajā gadījumā pašvaldības atbalsts ļāva koncentrēties mācībām, neraizējoties par to, ka vēl jānosedz studiju maksa. Šodien esmu gandarīta par savu lēmumu un man patiešām izdodas – pateicoties ģimenes un kolēģu atbalstam, noslēdzu mācības ar izcilām atzīmēm un patiešām izbaudu darbu ar bērniem. Lai gan mācības ir tikko noslēgušās, jau plānoju arī nākamo apmācību posmu 3. kursā profesionālajā bakalauru studiju programmā,” pieredzē dalās M.Koroļonoka, kura darbojas ar pirmsskolas vecuma bērniem Jelgavas Pārlielupes pamatskolā.

Jāpiebilst, ka jauno pedagogu studiju maksa segta no Jelgavas pašvaldības budžeta līdzekļiem. Pēc studiju programmas apgūšanas pedagogam darbs pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādē jāturpina vismaz piecus gadus.

Būtiski uzsvērt, ka pašvaldība turpina atbalstīt topošos pedagogus augstākās izglītības ieguvē, un 20. jūnijā dome apstiprināja jaunu kārtību, kādā var pretendēt uz atbalsta saņemšanu. Vairāk informācijas par to iespējams saņemt, sazinoties ar S.Jomu pa tālruni 63012465.