21.7 °C, 4.1 m/s, 79.8 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiPasākumiIelīgosim vasaras saulgriežus pils saliņā!
Ielīgosim vasaras saulgriežus pils saliņā!
17/06/2024

21. jūnijā, gada īsākajā naktī, Jelgavā jau tradicionāli svinēsim vasaras saulgriežus. Ikviens, kam ir tuvas mūsu senču tradīcijas, aicināts ielīgot Jelgavas pils saliņā. Kopā ar folkloras kopām varēs pīt vainagus un vītnes, aplīgot ozolu, godināt Jāni, pavadīt sauli, iedegt ugunskuru, pievienoties dančiem un rotaļām, kā arī izbaudīt citus saulgriežu rituālus. Vasaras saulgriežu pasākums pils saliņā sāksies pulksten 20.

«Aicinām jelgavniekus uz mūsu tradicionālajiem vasaras saulgriežiem. Šis ir laiks, kad smelties senču zināšanas, izjust piederību dabai, vairot spēku un iegūt vasaras pilnbrieda enerģiju nākamajam gadam. Mūsu senči saulgriežus sagaidīja ar dažādiem rituāliem, un arī mēs kopā ar tradīciju zinātājiem un kopējiem – mūsu folkloristiem – tos varēsim pieredzēt,» aicina pašvaldības iestādes «Kultūra» kultūras darba speciāliste Lolita Muižniece.

Līgotāji saliņā tiks gaidīti no pulksten 20, lai iejustos saulgriežu noskaņā. To palīdzēs radīt folkloras kopu dalībnieki – iestādes «Kultūra» folkloras kopa «Dimzēns», kam pasākumā pievienosies arī folkloras kopa «Nāburdzīte» no Valgundes, «Dālava» no Svētes, «Svitene» no Bauskas novada Svitenes pagasta un Ceraukstes tautas nama folkloras kopa «Laukam pāri» no Bauskas novada.

«Aicinām nākt uz saliņu ar jāņuzālēm un vainagiem, kas ir viens no raksturīgākajiem un svarīgākajiem latviešu vasaras saulgriežu rituāla elementiem. Ne velti senču ticējums vēsta, ka no trejdeviņām puķēm un zālēm pīts vainags pasargās no nelaimēm un slimībām, atvairīs skauģus un nelabvēļus. Vienlīdz svarīga arī ugunskura vietas rotāšana. Jāņuguns dedzināšana ir saistīta ar saules aizstāšanu pēc tam, kad tā norietējusi, lai to simboliski pārnestu uz nākamo saules gadu,» stāsta L.Muižniece. Ņemot vērā, ka šajā dienā godā tiek celtas senču tradīcijas, savu latviskumu var apliecināt arī ar apģērbu un saulgriežos vilkt tautastērpu.

Pasākuma reizē līgotāji varēs uzzināt arī citas saulgriežu tradīcijas, pievienoties folkloras kopām dažādās dziesmās, bet pulksten 21 «Dimzēns» sasauks kopā visus līgotājus un aicinās kopā doties godināt ozolu ar tam veltītajām dziesmām un rotaļām. Saulrietam nākot, būs laiks pavadīt sauli un ar dzīvo uguni iedegt ugunskuru. Ap pulksten 23 sāks liesmot arī Jāņu pūdele, bet danči un rotaļas turpināsies līdz pusnaktij.

Jāpiebilst, ka īsi pirms pusnakts interesenti aicināti doties uz Pasta salu, kur pusnaktī notiks šamota ugunsskulptūru atklāšana un spīdēšana.