17.6 °C, 2.9 m/s, 82 %

Izglītība

Sākumlapa JaunumiIzglītībaSestdien “Rullītī” – pašbūvētu auto sacensības, skolēnu izgudrojumu izstāde un STEM radošās darbnīcas
Sestdien “Rullītī” – pašbūvētu auto sacensības, skolēnu izgudrojumu izstāde un STEM radošās darbnīcas
04/06/2024

Jelgavas Tehnoloģiju vidusskola sadarbībā ar Jāņa Bisenieka fondu aicina uz “Tehniski radošo darbu dienu 2024”, kas notiks sestdien, 8. jūnijā, no pulksten 10 sporta un atpūtas kompleksā “Rullītis” Aku ceļā 1. Tur būs skolēnu tehniski radošo darbu izstāde, pašbūvētu elektrotransportlīdzekļu prototipu energoefektivitātes sacensības “E-es” un STEM radošās darbnīcas. Ieeja pasākumā ir bez maksas, un piedalīties aicināts ikviens.

Tehniski radošo darbu izstādē piedalīsies 1.–9. klašu skolēni ar pašu veidotiem tehniski radošiem darbiem, ko izgatavojuši vai nu paši, vai kopā ar vecākiem. Plānots, ka izstādē piedalīsies ap 100 skolēnu, kuri žūriju un apmeklētājus iepazīstinās ar savu projektu, uzsvaru liekot uz to, kur šis izgudrojums/princips var tikt izmantots ikdienā.

“Rullītī” notiks arī otrās pašbūvētu elektrotransportlīdzekļu prototipu energoefektivitātes sacensības “E-es”. Šo sacensību mērķis ir veicināt inženiertehnisko domāšanu efektivitātes un atjaunīgās enerģijas kategorijās, stimulēt sadarbību starp dažādām paaudzēm un vienaudžiem, stiprināt ģimenes radošo potenciālu.

Februārī tika izsludināta pieteikšanās 4.–12. klašu vispārizglītojošo skolu skolēnu, profesionālo izglītības iestāžu audzēkņu un augstskolu studentu komandām no visas Latvijas. Komandu uzdevums bija kopā ar mentoru izgatavot transportlīdzekli no otrreizējiem materiāliem, un 8. jūnijā “Rullītī” notiks šo auto sacensības. Tām pieteikušās komandas no Jelgavas Tehnoloģiju vidusskolas, Jelgavas Paula Bendrupa pamatskolas, Dobeles Valsts ģimnāzijas, Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes, Rīgas Tehniskās universitātes un citām izglītības iestādēm. Komandas startēs vairākās disciplīnās: bremzēšanas efektivitāte taisnvirziena kustībā; figūru izbraukšana; 100 metru dragreiss; efektīvākais brauciens (ekoaplis) un sacensības ar kopējo startu.

Plašāku informāciju par sacensībām var iegūt vietnē ej.uz/energorace.

Pasākuma dalībniekiem un apmeklētājiem būs iespēja ne tikai iepazīties ar skolēnu tehniski radošo darbu projektiem un sekot līdzi “E-es” sacensībām, bet arī piedalīties STEM radošajās darbnīcās, vērot zinātnes šovu un iesaistīties citās aktivitātēs. Pasākuma laikā būs iespēja satikties ar Eiropas līmeņa Streetbike Freestyle braucēju Didzi Grunduli un drifta meistaru Reini Ozoliņu.

Tehniski radošo darbu diena ir publisks pasākums, kurā piedalīties aicināts ikviens. Pasākuma dalībniekiem un apmeklētājiem ieeja pasākumā, kā arī autostāvvieta “Rullītī” ir bez maksas.

Organizatori informē, ka pasākuma laikā tiks filmēts un fotografēts, lai sagatavotu publicitātes materiālu medijiem un sociālo tīklu platformās.