24 °C, 1.2 m/s, 49.8 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiMuzejā apskatāma Dinas Dubiņas darbu izstāde “Amulets”
Muzejā apskatāma Dinas Dubiņas darbu izstāde “Amulets”
31/05/2024

No 1. jūnija līdz 18. augustam Ģederta Eliasa Jelgavas vēstures un mākslas muzejā apskatāma Dinas Dubiņas darbu izstāde “Amulets”. Dina Dubiņa dzimusi Rīgā, mācījusies Rīgas Lietišķās Mākslas Vidusskolā, metālmākslas nodaļā. 1980. gadā absolvējusi Igaunijas Valsts Mākslas Akadēmijas metālmākslas nodaļu. Izstādēs piedalās no 1974. gada. Latvijas Mākslinieku savienības biedre kopš 1982. gada. Piedalījusies vairāk kā 200 izstādēs Latvijā un pasaulē.

Rīkojusi vairāk kā 50 personālizstādes Latvijā (Rīgā), Vācijā, Austrijā. Nozīmīgākās – galerijā “Daugava”, Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā, galerijā “Putti”, “ Rīgas galerijā” u. c. Darbi atrodas Latvijas, Vācijas muzejos un privātkolekcijās visā pasaulē. Daiļrades sākumposmā māksliniece darbojusies juveliermākslā – rotu dizaina jomā, no 1988. g.  pievērsusies liela izmēra emaljas gleznām, vēlāk arī miniatūrām un emaljas rotām. Strādā arī ar dzintaru – gan gleznās, gan rotās. 2009.–2011. g. – Siguldas Rotary International kluba prezidente.  Vispasaules rotu izstādēs “Jabloņeca 77” un Jabloņeca 83“ apbalvota ar goda diplomiem. 2018. gadā saņemta arī Siguldas novada gada balva mākslā.

Mākslinieces mīlestība ir karstās emaljas tehnika.  Sākot ar rotām un miniatūrām, līdz liela izmēra gleznām. Juvelieru emaljas, kuras māksliniece izmanto savos darbos ir tādas pašas, kādas izmantoja slavenais Faberžē savos darbos, kur emaljas tiek daudzkārtīgi apdedzinātas 1000°C grādu temperatūrā. Emalja tiek klāta uz kapara, kas enerģētiski ir vērtīgs zeltam. Jau vēsturiski ir novērtēta Kapara dziednieciskā un enerģētiski labvēlīgā iedarbība.

Beidzamos gadus māksliniece ir pievērsusies senlolotai idejai – gleznām ar dzintaru. Neapstrādāts Baltijas jūras dzintars savienojumā ar grafītu arī labvēlīgi iedarbojās uz apkārtējo vidi, piesaistot un neitralizējot brīvos radikāļus.