18 °C, 3.6 m/s, 86 %

Ģimene

Sākumlapa JaunumiĢimeneGodina Jelgavas pārus, kuri laulībā nodzīvojuši 50 un 60 gadus
Godina Jelgavas pārus, kuri laulībā nodzīvojuši 50 un 60 gadus
21/05/2024

Ģederta Eliasa Jelgavas vēstures un mākslas muzejā otrdien godināti tie mūsu pilsētā dzīvojošie pāri, kuri laulībā aizvadījuši 50 un 60 gadus un šogad svin zelta un dimanta kāzas. Šajā reizē sveiktas 15 stiprās ģimenes.

Mūsu pilsētā dzīvojošie zelta un dimanta pāri ik gadu tiek sveikti Jelgavas pilsētas svētku laikā. Aicinājumam piedalīties mūsu pilsētas stipro ģimeņu godināšanā atsaucās 12 zelta pāri un trīs dimanta pāri, no kuriem viens gan veselības likstu dēļ svinīgajā pasākumā nevarēja piedalīties, taču ģimenei nogādāta pilsētas dāvana un ziedi.

Dimanta kāzas šogad svin jelgavnieki Harijs un Genovefa Dauburi, kuri viens otrā ieskatījušies 1963. gadā kādā kultūras nama ballē. Harijs tikko bija atgriezies no dienesta armijā, un Genovefai iepaticies šis puisis ar stalto stāju. Jūtas bijušas abpusējas, un kā turpinājums draudzībai sekoja kāzas. Pāris lepojas ar divām meitām, pieciem mazbērniem un četriem mazmazbērniem. Dimanta pāris ir apņēmības pilni “mīlēt dzīvi un nekad nepadoties”.

60 gadus laulībā nodzīvojuši arī Jānis un Gunta Margrieta Teteri – kurzemnieki, kurus kopā savedušas studijas Jelgavā. Abus studentus tolaik saistījis volejbols, arī dziesma, deja un ceļošana. Ģimenē izauguši trīs dēli: Jānis, Ansis un Mārtiņš – gluži kā Raimonda Paula dziesmā “Rudacīte”. Teteru pārim ir arī četri mazbērni. Ģimene dzīvo ar atziņu, ka tagadne ir mirklis vien, tāpēc tā jābauda.

Zelta kāzas šogad svin Aigars un Ruta Rumpji. “Ilgas kopdzīves pamatā vienmēr min mīlestību, taču, pēc mūsu domām, tas ir tāds nodeldēts vārds, kurš neizsaka gandrīz neko. Piemērotāk to būtu dēvēt par “mīlestības formulu”, kura sastāv no bezgalīgas krāsu buķetes, kur nav būtiska krāsu secība, bet svarīga harmonija un līdzsvars,” spriež ģimene. Abi trīs vidusskolas gadus bijuši klasesbiedri, vēlāk divus gadus Aigara dienesta laikā – vēstuļu biedri, un tad sākās viņu kopīgais dzīvesstāsts. Paši smejas, ka šobrīd viņi viens otram vajadzīgi vairāk nekā jebkad – viens sliktāk redzot, otrs sliktāk dzirdot, tāpēc kopā ir viens vesels. Zelta pāra prieks, atbalsts un lepnums ir viņu trīs bērni, astoņi mazbērni un pieci mazmazbērni.

Stiprās ģimenes pārliecinātas, ka kopdzīvē ir svarīgi cienīt vienam otra uzskatus pat tad, ja tie ir atšķirīgi, un nemēģināt tuvo cilvēku pārveidot pēc sava prāta un līdzības.

“Jūs esat paraugs tam, ka raksturs, uzņēmība un mīlestība dara brīnumus ikviena cilvēka dzīvē – gan darba mūžu dzīvojot, gan ģimeni veidojot, gan bērnus audzinot. Kas ir jūsu stiprās ģimenes atslēga, to zināt tikai jūs. Saudzējiet un glabājiet to kā vislielāko dārgumu. Jūs esat Jelgavas spēks!” zelta un dimanta pārus uzrunāja Jelgavas domes priekšsēdētājs Andris Rāviņš.

Zelta un dimanta ģimenes saņēma īpašu pāra fotogrāfiju un piemiņas dāvanu no pilsētas.