17.6 °C, 2.9 m/s, 82 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiSportsŠķēpmešanā ZOC elites grupā uzvar Gatis Čakšs un Katrīna Sirmā
Šķēpmešanā ZOC elites grupā uzvar Gatis Čakšs un Katrīna Sirmā
18/05/2024

Zemgales Olimpiskā centra (ZOC) Jāņa Lūša stadionā aizvadītas šķēpmešanas sacensības “Olimpisko čempionu Ineses Jaunzemes un Jāņa Lūša memoriāls”. Vairāk nekā 100 sportistu sacentās piecās vecuma grupās. Vīriešu elites grupā uzvarēja Jelgavas Vieglatlētikas kluba sportists Gatis Čakšs, bet Jelgavas Vieglatlētikas kluba vieglatlēts Krišjānis Suntažs izcīnīja 3. vietu. Sieviešu elites grupā uzvarēja Katrīna Sirmā, bet 1. vietu U-18 grupā izcīnīja Jelgavas Bērnu un jaunatnes sporta skolas audzēknis Renārs Ragovskis.

Šoreiz vīrieši startēja kopā ar junioru U-20 grupu. Elitē sacentās seši sportisti un tikpat arī U-20. Elites grupā uz starta stājās arī divi Jelgavas Vieglatlētikas kluba sportisti – G.Čakšs un K.Suntažs. Abi tieši trešajā metienā uzrādīja savus labākos rezultātus. Gatim pirmie divi metieni netika ieskaitīti, bet trešajā viņš šķēpu raidīja 75,12 metrus tālu, un tas ir elites grupas labākais rezultāts un arī sacensību augstvērtīgākais rezultāts, līdz ar to viņš kļuva par sacensību uzvarētāju vīriešu grupā. G.Čakšs šīs sacensības uzskata par goda lietu, jo Jelgava ir viņa mājas, līdz ar to starts “Olimpisko čempionu Ineses Jaunzemes un Jāņa Lūša memoriālā” ir īpašs. Pats sportists gan atzīst, ka šodien juties kā ne ar īsto kāju no gultas izkāpis. “Fiziski jūtos labi, arī veselība kārtībā, bet, šķiet, pietrūka azarta tieši uz mešanu. Iespējams, tas tāpēc, ka sagatavošanās posms bija grūts. Un tad pēc trešā metiena sākās lietus, un nolēmu fināla metienos vairs nepiedalīties, lai negūtu traumas. Visa sezona vēl priekšā,” tā G.Čakšs, gan atzīstot, ka, neskatoties uz uzvaru, rezultāts tomēr nav labs. Jau svētdien G.Čakšs ir plānojis startēt olimpiskā čempiona Daiņa Kūlas starptautiskajās sacensībās “Ventspils šķēpi 2024”.

Trešais metiens labākais šodien izrādījās arī Jelgavas Vieglatlētikas kluba pārstāvim K.Suntažam, kurš elites grupā ieņēma 3. vietu. Viņa labākais rezultāts no pieciem metieniem – 67,61 metrs. “Pirmais starts sezonā. Mērķis bija atklāt sezonu ar 70 metriem, bet tomēr nesanāca. It kā jau centos ar katru metienu uzlabot rezultātu, bet uznāca lietus, un mazliet to visu pabojāja, kas rezultējās ar diviem neieskaitītiem metieniem. Bet ceru, ka nākamajās sacensībās būs labāk,” tā K.Suntažs, kurš nākamnedēļ dosies uz sacensībām Itālijā. Jāpiebilst, ka 2. vieta vīriešu grupā ir Jānim Svenam Grīvam ar rezultātu 70,86 metri.

Sieviešu elites grupā startēja tikai četras sportistes. Uzvaru izcīnīja K.Sirmā ar rezultātu 48,12 metri, 2. vieta – Kristai Sprūdei ar rezultātu 43,12 metri, bet 3. vieta – Lindai Luīzei Šalmei ar rezultātu 43,11 metri.

Savukārt U-18 vīriešu grupā šogad 1. vietu izcīnīja Jelgavas BJSS treneres Santas Lorences audzēknis R.Ragovskis. Viņš savu labāko rezultātu sacensībās sasniedza otrajā metienā, šķēpu raidot 53,17 metrus tālu. “Ir liels prieks, ka Renāram izdevās sasniegt šo rezultātu, neskatoties uz neregulārajiem treniņiem. Kā es saku, viņš ir tas sportists, kurš piedzimis ar šķēpu rokā. Tiesa, šo sacensību rezultāts nav viņa labākais sniegums, personīgais rekords ir pāri par 57 metriem. Bet tas nav slikts rezultāts, taču gribu cerēt, ka uz priekšu būs vēl labāk,” atzīst Renāra trenere S.Lorence.

Sacensībās startēja arī U-16, U-20 un pirmo reizi arī U-14 vecuma grupas sportisti. U-16 grupā Jelgavu pārstāvēja Anastasija Fomenko, izcīnot 6. vietu ar rezultātu 36 metri (trenere Aļona Fomenko), un Alise Blaua (trenere A.Fomenko), U-18 grupā startēja arī A.Fomenko audzēkņi Eduards Stokmanis un Liene Didrihsone, bet U-14 grupā – Beāte Blaua, kura izcīnīja 6. vietu ar rezultātu 27,19 metri (treneris Oskars Blaus un A.Fomenko).

Pirmo trīs vietu ieguvēji tika apbalvoti ar sacensību organizatoru kausiem un diplomiem. Sieviešu un vīriešu konkurencē 1.–6. vietas ieguvēji saņēma arī naudas balvas atkarībā no rezultāta.

Šīs sacensības notiek kopš 1995. gada, un to sākotnējais nosaukums bija “Jāņa Lūša kausa izcīņa”. Leģendārajam šķēpmetējam un visa kaluma olimpisko medaļu īpašniekam J.Lūsim aizejot mūžībā, tās pārtapa par memoriālu, kā arī nosaukumā pievienots Ineses Jaunzemes – pirmās olimpiskās zelta medaļas ieguvējas Latvijas sporta vēsturē – vārds. Jelgavā sacensības notiek kopš 2013. gada, un šogad tās notika jau 12. reizi.

Sacensības organizēja biedrība “Latvijas Šķēpmetēju klubs” sadarbībā ar Sporta servisa centru un Latvijas Vieglatlētikas savienību.