23.6 °C, 4 m/s, 69.8 %

Izglītība

Sākumlapa JaunumiIzglītība“Ugunsdzēsējiem jārīkojas ātri un drosmīgi”
“Ugunsdzēsējiem jārīkojas ātri un drosmīgi”
17/05/2024

Kāda ir ugunsdzēsēju glābēju profesija? Kādām prasmēm un iemaņām jāpiemīt ugunsdzēsējiem? – uz šiem un citiem jautājumiem šodien Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) Jelgavas daļā atbildes meklēja bērni, skolēni un citi interesenti. Vēl līdz pulksten 19 ikviens var pagūt apmeklēt Atvērto durvju dienu gan Jelgavas daļā Dobeles ielā 16, gan citviet Latvijā.

“Ugunsdzēsējam ir jābūt drosmīgam un spējīgam pārvarēt bailes, ar vēlmi kaut ko izdarīt ne tikai savā, bet arī sabiedrības labā, gatavam palīdzēt cilvēkiem gan darba laikā, gan arī savā brīvdienā. Ugunsdzēsēja misija ir palīdzēt cilvēkiem justies droši. Vienlaikus aicinu arī pašus cilvēkus laicīgi rūpēties par savu drošību,” uzrunājot Atvērto durvju dienas apmeklētājus, stāsta VUGD Jelgavas daļas komandiera pienākumu izpildītājs Edgars Mednis.

Savukārt ugunsdzēsējs glābējs Dāvis Zembahs atzīst, ka “ugunsdzēsēju spēks ir komandā, kurā darbojas princips: viens par visiem un visi par vienu. Lai saglabātu savas prasmes un iemaņas, kā arī stiprinātu komandu, ugunsdzēsēji mācās katru dienu, atsvaidzinot gan teorētiskās zināšanas, gan veicot praktiskus darbus.”

Pirmsskolas izglītības iestāžu bērnu acis mirdzēja, iepazīstoties ar ugunsdzēsības tehniku, tostarp speciālajiem glābšanas automobiļiem, kuri paredzēti smagu ceļu satiksmes negadījumu, ēku sagrūšanas un ķīmisko vielu noplūdes gadījumu novēršanai. Tāpat bērni bija pārsteigti, cik daudz ūdens pārvadā ugunsdzēsības mašīna un cik ātri tas tiek izlietots glābšanas darbu laikā.

Līdztekus jaunajai tehnikai apmeklētāji iepazinās arī ar Ugunsdzēsības muzeju, kurā apkopoti dažādi priekšmeti, tostarp sena ugunsdzēsības mašīna, ķiveres, ugunsdzēsības aprīkojums. Tāpat muzejā lielu interesi izpelnījās no ugunsdzēsēju zābakiem izveidots suns Zābaksis.

Jāatgādina, ka Atvērto durvju dienu VUGD visā Latvijā organizē, atzīmējot Ugunsdzēsēju un glābēju dienu un Ugunsdzēsības Latvijā 159. gadadienu. Interesenti šodien vēl līdz pulksten 19 var paspēt apmeklēt Atvērto durvju dienu gan Jelgavas daļā Dobeles ielā 16, gan citviet Latvijā. Ģimenēm un individuālajiem apmeklētājiem Atvērto durvju dienai iepriekš nav jāpiesakās, bet grupas aicinātas pieteikties, zvanot Jelgavas daļas komandiera pienākumu izpildītājam E.Mednim pa tālruni 29327221.

Jāpiebilst, ka VUGD tīmekļvietnē ir izglītojoši materiāli dažādām vecuma grupām – darba lapas, prezentācijas, testi un citi. Materiāli pieejami ŠEIT. https://www.vugd.gov.lv/lv/izglitojosi-materiali-berniem-un-jauniesiem