19 °C, 3.7 m/s, 65.3 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiPilsētaDivās dienās pārstrādei savāc vairāk nekā 2000 riepu
Divās dienās pārstrādei savāc vairāk nekā 2000 riepu
15/05/2024

Aizvadītajās brīvdienās jelgavnieki dalīto atkritumu vākšanas laukumā Paula Lejiņa ielā 6 bez maksas varēja nodot nolietotās automašīnu riepas. Divās dienās savākts vairāk nekā 2000 riepu, un tās šonedēļ tiks nogādātas pārstrādei. SIA “Zemgales EKO” norāda, ka šāda akcija jau tradicionāli tiks organizēta arī rudenī.

“Iedzīvotāju aktivitāte šoreiz bija lielāka nekā pērn rudenī. Abās dienās laukumā iebraukušas ap 500 automašīnas un esam pieņēmuši vairāk nekā 2000 riepu. Galvenokārt cilvēki laukumā nogādāja pa četrām riepām, bet bija arī diezgan daudz gadījumu, kad četras riepas nodeva bez maksas, bet pārējās – par maksu. Šī akcija ir arī kā atgādinājums jelgavniekiem, ka riepas iespējams nodot pārstrādei un kur to var izdarīt. Tādējādi mazāk riepu nonāk dabā,” norāda SIA “Zemgales EKO” ražošanas direktore Kristīne Stukina, norādot, ka rudenī akcija tiks atkārtota.

Jāpiebilst, ka ikdienā dalīto atkritumu savākšanas laukumos Paula Lejiņa ielā 6, Salnas ielā 20 un Ganību ielā 84 riepas tiek pieņemtas par samaksu atkarībā no riepas diametra. Maksa par vienas riepas nodošanu var būt no 1,90 līdz 2,70 eiro.

Riepas ir videi kaitīgi atkritumi. Dabiskajā vidē tās sadalās vairāk nekā 100 gadus, un visu šo laiku dabā var izdalīties dažādas kaitīgas vielas, tādēļ ir būtiski, lai tās tiek nodotas pārstrādei. Turklāt par nolietotu riepu izmešanu dabā var tikt piemērots naudas sods. Saskaņā ar Jelgavas saistošajiem noteikumiem par atkritumu, tostarp riepu, izmešanu tam neparedzētās vietās piemēro brīdinājumu vai naudas sodu: fiziskai personai no desmit līdz simt piecdesmit naudas soda vienībām (50 līdz 750 eiro), bet juridiskai personai – no piecdesmit līdz trīssimt naudas soda vienībām (250 līdz 1500 eiro). Ja jelgavnieki pamana pilsētā izmestas transportlīdzekļu riepas, par to lūgums ziņot Jelgavas pašvaldības operatīvās informācijas centram pa iedzīvotāju atbalsta tālruni 8787 vai atzīmēt interaktīvajā kartē karte.jelgava.lv.

Riepu bezmaksas nodošanas akciju Jelgavā organizēja SIA “Zemgales EKO” sadarbībā ar AS “AJ Power Recycling” un SIA “3R”.