15.7 °C, 2.8 m/s, 91.6 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiPilsētaAicina būt vērīgiem, piesaistot speciālistu apkures iekārtas tehniskajai pārbaudei
Aicina būt vērīgiem, piesaistot speciālistu apkures iekārtas tehniskajai pārbaudei
08/04/2024

Apkures ierīces, iekārtas, dūmvadu un dabīgās ventilācijas kanālu tehniskā stāvokļa pārbaude ir prasība, kas aktuāla gan tiem, kas plāno ēkas vai būves nodošanu ekspluatācijā, gan tiem, kuru īpašumā šāda tehniskā apsekošana veikta pirms vairāk nekā pieciem gadiem. Biedrība “Latvijas Skursteņslaucītāju amata brālība”, kas valsts teritorijā apvieno diplomētus speciālistus, brīdina: tā kā šobrīd pakalpojumus piedāvā arī negodprātīgi pakalpojuma sniedzēji, bez attiecīgas izglītības tehniskā stāvokļa pārbaužu veikšanai, iedzīvotāji aicināti pārliecināties par izvēlētā speciālista kvalifikāciju vēl pirms pakalpojuma saņemšanas.

“Saskaņā ar Ministru kabineta (MK) noteikumiem viens no dokumentiem, kas nepieciešams ēkas nodošanai ekspluatācijā, ir akts par apkures ierīces, iekārtas, dūmvadu un dabīgās ventilācijas kanālu tehniskā stāvokļa pārbaudi. Lai gan šī prasība kļuvusi nu jau par ierastu praksi, Jelgavas pašvaldībā ir vērsusies Latvijas Amatniecības kamera un Latvijas Skursteņslaucītāju amata brālība, kas brīdina: šo darbu veikšanu nereti uzņemas speciālisti bez nepieciešamās izglītības. Proti, pakalpojuma sniedzēji bez attiecīgas kvalifikācijas veic pārbaudi un izsniedz aktu par paveiktajiem darbiem – tādā veidā pakalpojums faktiski tiek sniegts, taču izsniegtais akts nav derīgs. Lai gan, pārbaudot Jelgavas pašvaldības Būvvaldē līdz šim saņemtos tehnisko pārbaužu aktus ēku vai būvju nodošanai ekspluatācijā, šādas neatbilstības nav konstatētas, aicinām iedzīvotājus pievērst uzmanību šim jautājumam un pārbaudīt izvēlētā speciālista kvalifikāciju vēl pirms pakalpojuma saņemšanas,” norāda Jelgavas pašvaldības Būvinspekcijas vadītāja Natālija Ļubina. Viņa papildina, ka neatbilstoša speciālista kvalifikācija ne vien nozīmē nederīgu aktu, bet rada arī nekvalitatīvi sniegta pakalpojuma risku – ja pasūtītājs ekspluatē nepienācīgi apsekotu apkures iekārtu, tas var radīt traģiskas sekas.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā (VUGD) papildina, ka kvalificēta speciālista piesaiste tehniskās apsekošanas darbiem ir aktuāla ne tikai pirms būves nodošanas ekspluatācijā, bet arī gadījumos, ja apkures iekārtas tiek ekspluatētas ilgākā laika periodā. Saskaņā ar Ugunsdrošības noteikumiem cietā un šķidrā kurināmā apkures iekārtas, ierīces un dūmvada tehniskā stāvokļa pārbaude jāveic reizi piecos gados, un šos darbus drīkst veikt tikai attiecīgās jomas speciālists. Tuvojoties apkures sezonas noslēgumam, iedzīvotāji var lemt par apkures iekārtas maiņu, un arī šajā gadījumā dienaskārtībā būs tehniskā stāvokļa pārbaude. Proti, saskaņā ar Ugunsdrošības noteikumiem, ja apkures iekārtu vai ierīci maina pret citu apkures iekārtu vai ierīci, tad, lai noteiktu dūmvada un ventilācijas sistēmas vai kanāla atbilstību jaunās iekārtas vai ierīces pievienošanai, pārbauda dūmvada, ventilācijas sistēmas vai kanāla atbilstību būvniecību regulējošo normatīvo aktu prasībām. Pārbaudes rezultātā speciālists sastāda arī attiecīgu tehniskā stāvokļa pārbaudes aktu.

Jomas speciālisti skaidro: ja īpašums ir apdrošināts, daļa apdrošinātāju pieprasa dokumentālu pierādījumu, ka skurstenis ir tīrīts, bet apkures iekārta – tehniski apsekota, un arī tādā gadījumā šādu apliecinājumu jeb aktu var sniegt tikai speciālists. Ja tomēr gadās ugunsnelaime, īpašums ir apdrošināts, bet attiecīgu dokumentālu pierādījumu nav, apdrošinātājs var atteikt atlīdzības izmaksu. N.Ļubina min piemēru par kādu ugunsnelaimi Jelgavā. Proti, trīs gadus pēc būves pieņemšanas ekspluatācijā tajā, iespējams, apkures iekārtas dēļ izcēlies ugunsgrēks. Apdrošinātājs īpašniekam pieprasīja tehniskās apsekošanas aktu, un veiksmīgā kārtā tas bija saglabājies Jelgavas pilsētas Būvvaldes arhīvā. Pateicoties šim pierādījumam, pēc ugunsgrēka attiecīgās būves īpašnieks saņēma apdrošināšanas izmaksu.

Būtiski uzsvērt, ka šajā apkures sezonā VUGD Jelgavā saņēma septiņus izsaukumus, kuros ēku dūmvadā dega sodrēji. Vēl četros gadījumos dzīvojamā ēkā bija izveidojies sadūmojums, jo tika ekspluatēta bojāta apkures ierīce vai tā bija nepareizi izbūvēta. Savukārt aizvadītajā gadā 12 procenti no visiem ugunsgrēkiem dzīvojamā sektorā izcēlās, iespējams, tieši nepareizi lietotu, bojātu apkures ierīču un netīrītu dūmvadu dēļ. Tādējādi ir svarīgi, ka dūmvadu kvalitatīvu tīrīšanu un apkures iekārtas novērtēšanu veic atbilstoši kvalificēts speciālists.

Latvijas Skursteņslaucītāju amata brālībā skaidro, ka situāciju ar negodprātīgiem pakalpojuma sniedzējiem ir radījis mācību centru piedāvājums, kur neformālās izglītības programmas (noteiktu stundu apmērā) tiek kļūdaini pielīdzinātas amatnieka kvalifikācijai vai valsts atzītai izglītībai. Lai uzlabotu ugunsdrošības jomā sniegto pakalpojumu kvalitāti un izslēgtu no tirgus negodprātīgus pakalpojumu sniedzējus, MK noteikumos veikti grozījumi un skaidri definēts to personu loks, kas ir tiesīgas veikt apkures ierīces, iekārtas, dūmvadu un dabiskās ventilācijas kanālu tehniskā stāvokļa pārbaudi un izsniegt tehniskā stāvokļa pārbaudes aktu. Proti, saskaņā ar noteikumiem pēc tehniskās apsekošanas speciālists aktam pievieno arī darba veikšanas tiesību apliecinošu dokumenta kopiju – skursteņslaucītāja vai krāšņu un kamīna mūrnieka profesionālo kvalifikāciju vai amatnieka kvalifikāciju apliecinoša dokumenta kopiju, attiecīgās jomas būvspeciālista sertifikāta kopiju vai ugunsdrošības un civilās aizsardzības inženiera kvalifikāciju apliecinoša dokumenta kopiju.

Lai saņemtu kvalitatīvus pakalpojumus, kas nākotnē neapdraudēs pašu drošību, pārliecināties par speciālista kvalifikāciju iedzīvotāji aicināti uzticamos resursos. Skursteņslaucītāju un kamīnu mūrnieku reģistrs pieejams Latvijas Skursteņslaucītāju amata brālības mājaslapā www.skurstenslaukiem.lv vai Latvijas Amatniecības kameras mājaslapā www.lak.lv, savukārt par attiecīgās jomas būvspeciālistu kvalifikāciju iespējams pārliecināties Būvniecības informācijas sistēmā bis.gov.lv.