22.9 °C, 2.2 m/s, 64.8 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiPilsētaOlimpiskajā mēnesī – radoši konkursi, Olimpiskajā dienā – kopīga vingrošana un stafetes
Olimpiskajā mēnesī – radoši konkursi, Olimpiskajā dienā – kopīga vingrošana un stafetes
26/03/2024

26. martā Latvijā sākas Olimpiskais mēnesis, kas noslēgsies ar Olimpisko dienu 26. aprīlī. Šajā laikā notiks dažādas aktivitātes – zīmējumu konkurss mazākajiem, radoši un sportiski ekspreskonkursi sociālajos tīklos vecākiem skolēniem, Olimpiskā stunda un jau tradicionālā kopīgā vingrošana un stafetes Jelgavas skolēnu komandām.

Viena no Olimpiskās dienas tradīcijām ir kopīga vingrošana, un šogad tā notiks 26. aprīlī pulksten 11 Zemgales Olimpiskā centra Jāņa Lūša stadionā. Lai gan mērķauditorija ir pilsētas skolu komandas, uz kopīgo vingrošanu aicināti arī citi pilsētnieki, kuri būs apguvuši vingrojumu kompleksu un vēlas vingrot kopā. Vingrojumu komplekss šobrīd ir publicēts Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) mājaslapā www.olimpiade.lv ŠEIT. “Pasākumam esam pieteikuši 20 pilsētas izglītības iestādes – bērnudārzus un skolas –, kas piedalīsies Olimpiskajā dienā. Lielākā daļa bērnu un jauniešu Olimpiskās dienas aktivitātēs iesaistīsies savā izglītības iestādē,” stāsta Sporta servisa centra direktora vietniece Maija Actiņa, piebilstot, ka ZOC pulcēsies Jelgavas 4. vidusskolas skolēni, iespējams, tuvāko bērnudārzu audzēkņi, kā arī skolu stafešu komandas. Bet pulksten 9.30, pirms vingrošanas, izglītības iestādes aicinātas pieslēgties tiešsaistes Olimpiskajai stundai.

Jāpiebilst, ka Olimpiskā diena tiek rīkota, godinot Starptautiskās Olimpiskās komitejas un LOK dibināšanas dienu.

Skolēni sacentīsies stafetēs

Jelgavā par Olimpiskās dienas tradīciju pēc kopīgas vingrošanas kļuvušas skolu komandu stafetes. Pēc vingrošanas sāksies sacensības 4.–5. klašu un 6.–7. klašu komandām. Skolēni sacentīsies 10×60 metru jauktajā pretstafetē, 4×100 metru stafetē zēniem un meitenēm un jauktajā zviedru stafetē (100+200+300+400 metri). Pēc šīs grupas apbalvošanas stafetes turpināsies 8.–9. klašu un 10.–12 klašu komandām. Arī šo grupu skolēni sacentīsies 10×60 metru jauktajā pretstafetē, 4×100 metru stafetē zēniem un meitenēm un jauktajā zviedru stafetē. Pēc stafetēm notiks šīs grupas apbalvošana.

Mazākie aicināti zīmēt, lielākie – piedalīties ekspreskonkursos

Ierasti LOK Olimpiskajā mēnesī rīko radošos konkursus. Pirmsskolas izglītības iestāžu un sākumskolas (1.–4. klase) audzēkņi aicināti piedalīties zīmējumu konkursā par tēmu “Olimpiskās spēles “Parīze 2024″”. Konkursa darbs jāzīmē uz A4 formāta lapas un jāiesūta LOK līdz 14. aprīlim (pasta zīmogs) ar norādi “”Olimpiskās dienas 2024″ konkursam” (adrese: Grostonas iela 6b, Rīga, LV-1013). Iesūtot darbu konkursam, jānorāda autora vārds, uzvārds, vecums vai klase, izglītības iestāde, pašvaldība. Uz katra darba jānorāda kontaktinformācija saziņai par konkursa apbalvošanu. “Esam uzrunājuši skolas un bērnudārzus, lai mudina bērnus piedalīties un no katras iestādes LOK iesūta vienu labāko darbu, bet pārējos eksponē īpašā Olimpiskā mēneša izstādē savā izglītības iestādē,” tā M.Actiņa. Būtiski, ka LOK ir tiesības publicēt saņemtos darbus, pēc nepieciešamības norādot konkrētā darba autoru (vārds un uzvārds) un viņa pārstāvēto izglītības iestādi. Pēc darbu iesniegšanas LOK tie kļūs par LOK īpašumu un atpakaļ netiks izsniegti.

Vecākie skolēni Olimpiskā mēneša laikā, no 26. marta līdz 26. aprīlim, tiks aicināti piedalīties dažādos radošos un sportiskos ekspreskonkursos, kas periodiski tiks publicēti LOK kontos sociālajos tīklos.