13.9 °C, 3.3 m/s, 69 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiPilsētaPalielinās pašvaldības līdzfinansējumu kanalizācijas pieslēgumu izbūvei
Palielinās pašvaldības līdzfinansējumu kanalizācijas pieslēgumu izbūvei
21/03/2024

Arī šogad jelgavniekiem būs iespēja saņemt pašvaldības līdzfinansējumu kanalizācijas pieslēguma izbūvei ielās, kurās jau ir izbūvēti centralizētie sadzīves kanalizācijas tīkli. Programmā pieejamais pašvaldības finansējums šogad ir apstiprināts 30 000 eiro apmērā. Šodien Jelgavas domes sēdē apstiprināti grozījumi saistošajos noteikumos “Par Jelgavas pilsētas pašvaldības līdzfinansējuma piešķiršanu dzīvojamo māju pieslēgšanai centralizētajai kanalizācijas sistēmai”, palielinot pašvaldības līdzfinansējumu viena pieslēgumu izbūvei.

Grozījumi saistošajos noteikumos tika sagatavoti, reaģējot uz straujo būvniecības un būvmateriālu cenu pieaugumu pēdējos gados.

Līdz šim daudzdzīvokļu mājām bija pieejams atbalsts līdz 75 procentiem no pieslēguma būvdarbu kopējām izmaksām, bet nepārsniedzot 3750 eiro. Savukārt jaunā saistošo noteikumu redakcija paredz, ka daudzdzīvokļu mājām būs pieejams atbalsts līdz 75 procentiem no pieslēguma būvdarbu kopējām izmaksām, nepārsniedzot 5000 eiro.

Nemainīgs paliek nosacījums par atbalstu viena dzīvokļa mājai, kas tāpat kā līdz šim būs atkarīgs no tā, vai kanalizācijas izbūves darbi tiek veikti saskaņā ar būvniecības ieceri (agrāk – apliecinājuma karti) vai ar atvieglotu procedūru – ar pievada novietojuma plānu.

Ja viena dzīvokļa mājai pieslēgumu būvēja būvkomersants saskaņā ar būvniecības ieceri, tad līdz šim pašvaldības līdzmaksājums bija 50 procenti no izmaksām, nepārsniedzot 1000 eiro. Turpmāk šī atbalsta maksimālais apmērs paredzēts līdz 2000 eiro, taču tāpat kā līdz šim nepārsniedzot 50 procentus no kopējām izmaksām.

Savukārt, ja darbus veiks pats īpašnieks vai būvkomersants saskaņā ar pievada novietojuma plānu, no pašvaldības varēs saņemt līdzfinansējumu 35 eiro apmērā par viena vesela kanalizācijas tīkla metra izbūvi (ieskaitot skatakas), bet nepārsniedzot 1000 eiro par viena pieslēguma izbūvi. Līdz šim atbalsts bija noteikts 15 eiro apmērā par viena vesela kanalizācijas tīkla metra izbūvi (ieskaitot skatakas), bet nepārsniedzot 500 eiro par viena pieslēguma izbūvi.

Saistošo noteikumu grozījumi stāsies spēkā pēc atzinuma saņemšanas no Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas un publicēšanas oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis”.

Tiklīdz jaunā saistošo noteikumu redakcija būs stājusies spēkā, SIA “Jelgavas ūdens” izsludinās šā gada pieteikumu pieņemšanu pašvaldības atbalsta saņemšanai.

Jāpiebilst, ka 2023. gadā atbalsta programmā tika saņemti 53 pieteikumi un visi arī tika apstiprināti, jo atbilda saistošajiem noteikumiem. Divi pretendenti gan vēlāk līdzfinansējuma līgumu tomēr nenoslēdza, 15 neveica kanalizācijas pieslēguma izbūvi, un tas nozīmē, ka kopumā pagājušajā gadā ar pašvaldības līdzfinansējumu tika izbūvēti 36 pieslēgumi. Visi pieteikumi bija par viena dzīvokļa mājām, kurās pieslēguma izbūvei bija nepieciešams pievada novietojuma plāns.