25.2 °C, 4.2 m/s, 38.3 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiPilsēta“Ģintermuiža” uzsāk teritorijas labiekārtošanu
“Ģintermuiža” uzsāk teritorijas labiekārtošanu
06/03/2024

Jelgavas slimnīcā “Ģintermuiža” uzsākta teritorijas labiekārtošana. Lai nodrošinātu sakoptu un vienlaikus funkcionālu vidi, teritorija tiek atbrīvota no vairākām savulaik nepabeigtām būvēm, un to vietā medicīnas iestāde plāno izbūvēt stāvlaukumu darbinieku un pacientu vajadzībām, laukumu operatīvā medicīnas transporta attīrīšanai, kā arī izveidot basketbola laukumu.

“Slimnīcas teritorijas rietumu pusē gar slimnīcas korpusiem vēsturiski atrodas trīs nelielas 70. un 80. gados celtas ēkas, kuru būvniecība savulaik tā arī netika pabeigta. Gadu gaitā šo būvju vizuālais un tehniskais stāvoklis tikai pasliktinājās, bet to atjaunošana nebija lietderīga, jo ēku mazā platība neatbilst slimnīcas infrastruktūras vajadzībām. Šobrīd teritorijā grausti tiek demontēti, lai jau tuvākajā laikā tur realizētu vairākas plānotās teritorijas attīstības ieceres,” skaidro “Ģintermuižas” sabiedrisko attiecību speciāliste Evita Nagle.

Viena no projekta iecerēm, izmantojot atbrīvoto teritoriju, ir automašīnu stāvlaukuma izveide darbinieku un klientu vajadzībām. E.Nagle stāsta, ka tādējādi plānots atslogot pievedceļus pie slimnīcas korpusiem, kas ir būtiski pacientu evakuācijas gadījumā. “Gan klientu, gan darbinieku personīgo automašīnu skaits gadu gaitā turpina augt, tāpēc atsevišķā laukumā pie slimnīcas korpusiem tiks izbūvēts automašīnu stāvlaukums ar papildu trīsdesmit vietām, tai skaitā trīs vietas būs paredzētas auto novietošanai cilvēkiem ar īpašām vajadzībām,” tā E.Nagle. Tāpat, lai nodrošinātu slimnīcas darbiniekiem ērtu un ātru elektroautomobiļu uzlādi, slimnīcas teritorijā tiks ierīkotas trīs papildu elektroauto uzlādes stacijas. To darbību ikdienā nodrošinās atjaunīgie energoresursi, kas slimnīcai pieejami, kopš pērn teritorijā izbūvēta saules elektrostacija.

Labiekārtošanas darbu gaitā slimnīcas teritorijā paredzēts ierīkot arī laukumu operatīvā medicīnas transporta dekontaminācijai jeb attīrīšanai. “Valsts katastrofu medicīnas plāns iestādēm paredz nodrošināt daudzveidīgu medicīnisko aprīkojumu dažādām dzīves situācijām. Pārvietojot pacientus ar infekcijas slimībām, ķīmiskām vielām vai citiem apdraudējumiem, operatīvais medicīnas transports var tikt piesārņots ar dažādiem bīstamiem patogēniem. Šajā gadījumā pilsētā būs nodrošināts operatīvā transporta dekontaminācijas laukums, kas ļaus efektīvi un droši likvidēt šo piesārņojumu, samazinot inficēšanās risku gan pacientiem, gan medicīnas personālam. Laukumā šiem attīrīšanas darbiem būs ierīkotas arī atbilstošas notekūdeņu savākšanas sistēmas,” skaidro E.Nagle.

Tāpat, veicinot slimnīcas teritorijas pielāgošanu pacientu vajadzībām, nojaukto ēku zonā tiks uzbūvēts 3×3 basketbola laukums, un to tiks aicināti izmantot slimnīcas “Ģintermuiža” pacienti un sociālās aprūpes nodaļu klienti. “Daļa mūsu klientu Rehabilitācijas nodaļā ir pusaudži, kuri labprāt ikdienā iesaistās fiziskās aktivitātēs. Šobrīd iespējas spēlēt basketbolu, ko tik ļoti iecienījuši jaunieši, ir ierobežotas, tāpēc projekta gaitā ierīkosim nodarbei piemērotu drošu un mūsdienīgu vietu,” papildina E.Nagle.

Rūpēs par apmeklētāju komfortu un drošību teritorijā tiks ierīkots arī papildu ielu apgaismojums.

Jāpiebilst, ka saskaņā ar iepirkuma rezultātiem projektā “Saules elektrostacijas parkam piegulošās teritorijas infrastruktūras labiekārtošana” būvniecības darbus teritorijā veic SIA “MRG Būve”. Būvniecības izmaksas tiek segtas no slimnīcas līdzekļiem.