21.6 °C, 2.8 m/s, 94.2 %

Izglītība

Sākumlapa JaunumiIzglītībaUzbūvē transportlīdzekli no otrreizējiem materiāliem un piedalies sacensībās!
Uzbūvē transportlīdzekli no otrreizējiem materiāliem un piedalies sacensībās!
29/02/2024

Šovasar Jelgavā notiks jau otrās skolēnu un studentu pašbūvētu transportlīdzekļu prototipu energoefektivitātes sacensības “E-es”, ko organizē Jelgavas Tehnoloģiju vidusskolas IT centrs. Dalībnieki var pieteikties līdz 1. maijam, uzbūvēt savu transportlīdzekli un 8. jūnijā stāties uz starta sporta un atpūtas kompleksā “Rullītis”. 

Pasākuma mērķis ir veicināt jauniešu inženiertehnisko domāšanu efektivitātes un atjaunīgās enerģijas kategorijās, stimulēt sadarbību starp dažādām paaudzēm un vienaudžiem, stiprināt ģimenes radošo potenciālu.

Pasākumā aicināti piedalīties 4.–12. klašu vispārizglītojošo skolu skolēni, profesionālo izglītības iestāžu audzēkņi un augstskolu studenti no visas Latvijas.

Komandā jābūt vismaz diviem skolēniem vai studentiem un komandas mentoram. Par dalībnieku mentoru var kļūt skolotājs, pasniedzējs, profesors, ģimenes loceklis, kurš sasniedzis 18 gadu vecumu.

Lai piedalītos sacensībās, dalībniekiem jāiepazīstas ar nolikumu un jāreģistrē komandas dalība sacensībām, kas notiks 8. jūnijā sporta un atpūtas kompleksā “Rullītis” Aku ceļā 1.

No marta līdz jūnijam mentora uzraudzībā dalībniekiem jāizveido savs transportlīdzekļa prototips, maksimāli pielietojot otrreizēji izmantojamus materiālus. Transportlīdzekļa būvēšanas laikā organizatori sniegs vērtīgus padomus, martā un aprīlī organizējot vismaz divus izglītojošus seminārus.

Noslēguma sacensībās dalībniekiem būs iespēja piedalīties vairākās disciplīnās: 100 metru dragreisā, figūru izbraukšanā, pārbaudīt bremzēšanas efektivitāti, sacensties par efektīvāko un ātrāko apļa braucienu.

Labākās komandas saņems naudas balvu un atbalstītāju sarūpētas dāvanas.

Sacensību organizators Ivars Bahmanis dalībniekus aicina pieņemt izaicinājumu un piedalīties: “Dalība pasākumā sniedz iespēju, darbojoties ne tikai teorētiski, bet praktiski, gūt zināšanas energoefektivitātē, problēmu risināšanā, ilgtspējā, mehānikā, programmēšanā, kā arī materiālmācībā un dizainā. Jau pirmās sacensības apliecināja, ka, neskatoties uz izaicinājumiem, visi dalībnieki, kuri dodas trasē, ir gandarīti par paveikto. Zinātkāre un azarts liek meklēt jaunas un jaunas iespējas, kā savus transportlīdzekļu prototipus padarīt efektīvākus, un tas ir aizraujoši.”

Jāpiebilst, ka šīs sacensības pirmo reizi notika pagājušā gada vasarā un tas bija Latvijā pirmais pasākums, kas veltīts jauniešu elektrotransportlīdzekļu prototipu būvei. Pirmās sacensības pulcēja jauniešu komandas no Jelgavas Tehnoloģiju vidusskolas, Rīgas Tehniskās universitātes un Zviedrijas Karaliskā tehnoloģiju institūta. Aizvadītajā gadā energoefektivitātes sacensības “E-es” tika augsti novērtētas starptautiskajā tehnoloģiju konkursā “Xplore 2023 Tehnoloģiju balva ilgtspējīgai pasaulei” Vācijā, kur iekļuva starp top 5 finālistiem un saņēma žūrijas simpātiju balvu.

Pieteikties sacensībām var elektroniski ŠEIT.

Sīkāka informācija par sacensībām iegūstama sacensību “Facebook” lapā ŠEIT, bet iepazīties ar sacensību nolikumu var ŠEIT.

Papildinformāciju var iegūt pa e-pastu energorace@gmail.com, par tehniskiem jautājumiem –- pa tālruni 26332661 (Ivars Bahmanis), par  organizatoriskiem jautājumiem – pa tālruni 28783500 (Daiga Bukonte).