25.3 °C, 4.3 m/s, 48.3 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiPilsētaAr dzejas lasījumiem aizvada Starptautisko dzimtās valodas dienu
Ar dzejas lasījumiem aizvada Starptautisko dzimtās valodas dienu
22/02/2024

Jelgavas Sabiedriskajā centrā 21. februārī aizvadīts pasākums, kas veltīts Starptautiskajai dzimtās valodas dienai. Tajā izskanēja dzeja latviešu, kazahu, lietuviešu, ukraiņu, itāļu, runyankole (Uganda), lietuviešu un baltkrievu valodā.

Dzeju par dzimteni, dzimto valodu, mātes mīlestību un dabu lasīja Jelgavas Poļu biedrības,  Jelgavas pilsētas un novada romu biedrības “Romanu drom”, Jelgavas lietuviešu biedrības “Vītis” un baltkrievu biedrības “Zlata” pārstāvji. Ar dzejoļiem savā dzimtajā valodā priecēja arī Jelgavā dzīvojošā ugandiete Jūlija Bandeniece-Katušabe, itālis Leonardo Boninelli un ukrainiete Viktorija Lisenko. Bet ar savu dzeju klātesošos pierecēja dzejnieks Harijs Krūze un dzejnieku kluba “Pieskāriens” dzejniece Irēna Stīga. Savukārt muzikālas pauzes pasākumā nodrošināja Jelgavas Mūzikas vidusskolas koncertmeistare un čellists. Klātesošie šajā vakarā piedalījās arī viktorīnā, atbildot uz jautājumiem par pasaules valodām un to īpatnībām.

Jāatgādina, ka Starptautiskā dzimtās valodas diena tiek svinēta visā pasaulē katru gadu 21. februārī kopš 1999. gada, kad UNESCO izveidoja valodas piemiņas dienu. Tās izveidošanas mērķis ir veicināt izpratni par pasaules valodu un kultūru daudzveidību, jo liela daļa no pasaules valodām ir apdraudētas un vairums no tām var kļūt par mirušām valodām. Šī diena ir būtiska jebkurai nācijai pasaulē.