23.7 °C, 4.8 m/s, 52.4 %

Izglītība

Sākumlapa JaunumiIzglītībaDedzot ugunskurus pie skolām, piemin barikāžu aizstāvjus
Dedzot ugunskurus pie skolām, piemin barikāžu aizstāvjus
19/01/2024

Sestdien, 20. janvārī, aprit 33 gadi kopš 1991. gada barikādēm, kad latvieši drosmīgi iestājās par valsts brīvību. Visu šo nedēļu Jelgavas vispārizglītojošajās un profesionālajās izglītības iestādēs notika tematiski pasākumi, sociālo zinību, vēstures un klases stundas. Savukārt šodien vairāku skolu pagalmos degti ugunskuri, pie kuriem skolēni klausījās barikāžu dalībnieku atmiņu stāstos.

Jau tradicionāli piemiņas ugunskurs dega pie Jelgavas Spīdolas Valsts ģimnāzijas., Dziedot dziesmas un malkojot tēju, klātesošajiem bija iespēja klausīties jelgavnieku barikāžu aculiecinieku – 1991. gada barikāžu muzeja direktora Renāra Zaļā un vēsturnieka, arheologa Andra Tomašūna – stāstos. Viņi raksturoja barikāžu gaitu caur savu pieredzi, stāstot, cik vienoti visi bija, reizē vēlot, lai nākamajām paaudzēm nebūtu jāpiedzīvo varas režīms, kas latviešus ir lauzis. Skolas direktore Ilze Vilkārse, R.Zaļais un A.Tomašūns skolēniem novēlēja novērtēt brīvību un tās sniegtās iespējas, uzsvēra demokrātijas būtiskumu un aicināja pateikties tiem, kas nosargāja mūsu valsti.

Arī Jelgavas Centra pamatskolā piektdienas rīts audzēkņiem un pedagogiem sākās ar tējas baudīšanu pie ugunskura skolas priekšā, dziedot patriotiskas dziesmas un klausoties barikāžu un Tautas frontes dalībnieka ilggadēja robežsarga Večeslava Abramenko atmiņu stāstā. Viņš skolēniem akcentēja lielo tautas vienotību, kas valdījusi starp cilvēkiem, ar sapni par Latvijas neatkarību. Arī Jelgavas Centra pamatskolas direktore Agita Ozoliņa dalījās savā pieredzē par barikāžu laiku, par bailēm un neziņu, bet lielo vēlmi aizstāvēt savu valsti un cilvēkus. Direktore skolēnus aicināja novērtēt drošību un aizstāvēt savu valsti. Savukārt piecas skolas audzēknes, kas darbojas Jaunsardzē, dalījās savā motivācijā iestāties Jaunsardzē un stāstīja par aktivitātēm, kādās piedalās.

Jāuzsver, ka šodien barikādēm veltīti ugunskuri degti arī Jelgavas 4. sākumskolas, Jelgavas 5. vidusskolas un Jelgavas 4. vidusskolas pagalmā.

Bet ceturtdien ugunskurs tika degts pie Jelgavas Tehnoloģiju vidusskolas. Skolēni noskatījās filmu “Mūsu barikāžu laiks” un pēc tam mācību stundu aizvadīja pie ugunskura, dzerot tēju un pārrunājot barikāžu notikumus un to nozīmi. Mācību stundā piedalījās arī barikāžu aculiecinieks Jelgavas Tehnoloģiju vidusskolas audzēknes vectēvs Vaclavs Bumbieris, kurš jauniešiem stāstīja par tautas saliedētību 1991. gada janvārī, kad cilvēki nedomāja, kas ir bailes vai risks, bet stingri turējās pie vienota mērķa – nosargāt brīvību. V.Bumbieris skolēnus iepazīstināja ar viņam piešķirto barikāžu dalībnieka piemiņas zīmi. Jaunieši, pārdomājot dzirdēto, atzina – ja būtu nepieciešams, arī viņi būtu gatavi aizstāvēt savu pilsētu. Patriotiskām dziesmām skanot un skolēniem dziedot, ugunskurs pie skolas dega visas dienas garumā.

Jāpiebilst, ka jau pagājušajā nedēļā Jelgavas Valsts ģimnāzijas desmit 8. un 9. klases piedalījās nodarbībās mobilajā barikāžu muzejā “Muzeobuss”. Bet šonedēļ Jelgavas Pārlielupes pamatskolā, Jelgavas Valsts ģimnāzijā un Jelgavas 5. vidusskolā notika Aizsardzības ministrijas lekcija “Kā mēs sargājam Latviju”, Jelgavas 4. vidusskolas audzēkņi starpbrīžos klausījās atmodas laika dziesmas, Jelgavas Tehnoloģiju vidusskolā skolēni veidoja patriotiskus plakātus, savukārt Jelgavas Spīdolas Valsts ģimnāzijā līdz 22. janvārim aplūkojama Latvijas Nacionālā arhīva veidotā ceļojošā izstāde “Cerību ugunskuri – mirklis pirms brīvības”.