22.9 °C, 3.5 m/s, 77.4 %

Sports

Sākumlapa JaunumiSportsAtsākas basketbola tiesnešu mācības
Atsākas basketbola tiesnešu mācības
10/01/2024

Pēc ziemas brīvlaika atsāksies basketbola tiesnešu semināri. Pirmais seminārs notiks ceturtdien, 11. janvārī, pulksten 18:30 Zemgales Olimpiskā centra sporta zālē.

Seminārus aicināti apmeklēt gan iepriekšējā gada nodarbību dalībnieki, gan jauni interesenti, kuri aicināti sazināties ar lektoru Juri Brūveri pa e-pastu jelgavas.tiesnesi@inbox.lv vai tālruņa numuru 26542864 un norādīt savu vārdu, uzvārdu, vecumu un līdzšinējo saistību ar basketbolu. Dalība semināros ir bez maksas.

Tiesnešu semināru ciklu organizē Jelgavas pašvaldības iestāde “Sporta servisa centrs“ sadarbībā ar BK “Jelgava“, lai risinātu problēmu, ka Jelgavā un tās apkārtnē trūkst basketbola tiesnešu. Semināru cikls aizsākās pērn – pavisam 2023. gadā notika 17 nodarbības. “Pirmās nodarbības bija teorētiskas, tomēr akcents tika likts uz praktisko darbošanos, jo tiesāt spēli ir daudz grūtāk nekā varētu šķist, kaut vai, piemēram, ir jāiemācās nosvilpt pārkāpumu, jāsaprot, kur jāskatās un kam jāpievērš uzmanība, jābūt īstajā laikā īstajā vietā,” stāsta semināru lektors Latvijas Basketbola savienības licencēts tiesnesis Juris Brūveris. Savukārt tiesneša prasmes semināru dalībnieki apgūst bērnu basketbola turnīros, dažādās draudzības spēlēs, arī Jelgavas pilsētas čempionātā.

Iniciatīvas mērķauditorija ir Jelgavas Bērnu un jaunatnes sporta skolas basketbola nodaļas audzēkņi, sākot no 14 gadu vecuma, kā arī citi interesenti, kuriem ir priekšzināšanas par basketbolu un vēlme darboties basketbola spēļu tiesāšanā. Pērnā gada sākumā pirmos seminārus apmeklēja ap 20 dalībnieku, bet laika gaitā tas samazinājās, un līdz gada beigām bija izkristalizējusies 10 cilvēku grupa. “Tieši praktiskā darbošanās daudziem liek saprast, ka basketbola tiesāšana nav viņu aicinājums vai arī nav viņiem pa spēkam, jo skatīties TV vai pat klātienē, kā tiesā, ir pavisam kas cits nekā to darīt pašam laukumā,” norāda J.Brūveris, piebilstot, ka basketbola tiesnešu trūkst visur Latvijā un pieprasījums pēc šiem pakalpojumiem un labiem speciālistiem ir liels.

“Ceram, ka šī iniciatīva palīdzēs nodrošināt dažāda mēroga basketbola spēļu tiesāšanu Jelgavā un nākotnē kāds arī  kļūs par Latvijas basketbola līgu vai pat FIBA līmeņa tiesnesi un nesīs pilsētas un valsts vārdu Eiropā un pasaulē,” norāda “Sporta servisa centra” direktors Juris Kaminskis.