21.9 °C, 3.7 m/s, 60.4 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiPasākumiVecpilsētā nosvinēti ziemas saulgrieži
Vecpilsētā nosvinēti ziemas saulgrieži
22/12/2023

Dzīvesziņas un arodu sētas pagalmā 22. decembra vakarā latvisku tradīciju gaisotnē – ar dziesmām, rotaļām, bluķa vilkšanu un dažādām darbnīcām – ieskandināti ziemas saulgrieži. Ikviens klātesošais caur latviskām tradīcijām palīdzēja “atmodināt” sauli un pagriezt gadu uz pavasara pusi.

Šogad astronomiskā ziema sākas 22. decembrī pulksten 5.27. Ziemas saulgrieži īpašs laiks, kad diena ir īsāka par nakti. Pēc ziemas saulgriežiem saule griežas uz pavasara pusi, dienas pamazām kļūst garākas un tumsa atkāpjas. Mūsu senči šos svētkus atzīmēja dziedot, veicot dažādus rituālus laimei, pārticībai un bagātībai, kā arī veidojot tematiskus dekorus no dabas materiāliem. 22.decembrī Dzīvesziņas un arodu sētā ikvienam bija iespēja piedalīties radošajās darbnīcās – izveidot savu ķistu, puzuru vai dekorēt piparkūku. Ar iepriekšēju pieteikšanos interesentiem bija iespēja tikties ar latviskās dzīvesziņas pazinēju Aīdu Rancāni, noklausīties stāstu par ziemas saulgriežiem, to sagaidīšanu un latviskām ziemas laika tradīcijām.

Ziemas saulgriežus dēvē arī par Bluķa vakaru, jo senie latvieši ticēja, ka bluķis, kas tiks vilkts cauri ciemam vai sētai un pēc tam sadedzināts, palīdzēs atvairīt badu, aukstumu, sliktās domas un darbus. Pasākuma apmeklētāji kopā ar folkloras kopu  “Dimzēns” piedalījās bluķa vilkšanā visā Vecpilsētas ielas kvartāla garumā, kā arī gāja kopīgās ziemas laika rotaļās. Ikviens varēja sasildīties pie lielā ugunskura, nobaudīt karstu zupu un pelēkos zirņus.

Mazākie svinētāji varēja vērot tematisku rotaļu izrādi ar rūķu piedalīšanos.

Pasākuma apmeklētāji bija aicināti ierasties tautiskās maskās un atraktīvākie masku īpašnieki saņēma veicināšanas balvas no Jelgavas reģionālā Tūrisma centra.