21.8 °C, 3.9 m/s, 63.8 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiPasākumiZiemas saulgriežus ieskandināsim Vecpilsētā
Ziemas saulgriežus ieskandināsim Vecpilsētā
16/12/2023

Bluķa vilkšana, lustīgas rotaļas, sadziedāšanās un latvisku ēdienu baudīšana – šīm un citām tematiskām aktivitātēm pilsētnieki aicināti pievienoties 22. decembrī pulksten 16.30 Dzīvesziņas un arodu sētā Vecpilsētas ielas kvartālā, kur latvisko tradīciju garā tiks svinēti ziemas saulgrieži.

Īpašais ziemas saulgriežu laiks jau izsenis tautā iezīmēja laiku, kad dienas sāk kļūt garākas un tumsa lēnām atkāpjas. Šajā dienā mūsu senči piekopa dažādus rituālus, ticot, ka tie nesīs laimi, pārticību un bagātību. Tā pasākumā no pulksten 16.30 pilsētnieki aicināti pieteikties tradīciju stundai, lai kopā ar latviskās dzīvesziņas pazinēju Aīdu Rancāni iepazītu stāstu par ziemas saulgriežiem, to sagaidīšanu, kā arī latviskām ziemas laika tradīcijām. Lekcija notiks audēju darbnīcas Saimes istabā. Jāpiebilst gan, ka dalībnieku skaits ir ierobežots, tādēļ interesenti aicināti pieteikties pa tālruni 29116210.

Nereti ziemas saulgriežu svētki tiek dēvēti arī par Bluķa vakaru, jo nosaukumam ir saistība ar vienu no svarīgākajiem šīs dienas rituāliem – bluķa vilkšanu. To ierasti izvilka cauri visam ciemam un pēc tam sadedzināja. Senie latvieši ticēja, ka tādējādi iespējams atvairīt badu, aukstumu, sliktās domas un darbus. Vecpilsētā piedzīvot nozīmīgāko ziemas saulgriežu rituālu varēs no pulksten 17.30. Kopā ar folkloras kopu “Dimzēns” apmeklētāji tiks aicināti vienoties dziesmās, tradicionālās latviešu ziemas laika rotaļās un arī bluķa vilkšanā. Atbilstoši tradīcijām noslēgumā bluķis tiks sadedzināts.

Aktīvākie saulgriežu pasākuma apmeklētāji, tostarp bērni, aicināti pievienoties arī tematiskajām darbnīcām. Keramikas darbnīcā no pulksten 17.30 līdz 18.30 notiks ķistu darināšanas nodarbība, kur var piedalīties ikviens interesents bez iepriekšējas pieteikšanās. Ķists pēc formas atgādina kantainu saulīti. Šo dekoru izgatavoja ziemas saulgriežos, kad laiks bija vistumšākais un cilvēki ilgojās pēc saules. Izgatavotās saulītes iespējams savērt ķistā, augšdaļā iekarot lielāko, bet zem tās – mazākās. Rotājumu var papildināt ar krāsainām lupatiņām, spalvām un citiem materiāliem. Savukārt no pulksten 16.30 līdzās esošajā kafejnīcā “Brokastnīca” pasākuma apmeklētāji bez iepriekšējas pieteikšanās aicināti uz piparkūku dekorēšanas darbnīcu, kur, liekot lietā savu radošumu un iztēli, ikviens varēs izgreznot saldo ziemas laika gardumu. Piparkūku darbnīca būs atvērta līdz pulksten 18.30 vai līdz brīdim, kamēr būs pieejamas piparkūkas.

Jāpiebilst, ka ziemīgajos laikapstākļos līdztekus aktīvām lustēm Dzīvesziņas un arodu sētas pagalmā ziemas saulgriežu svinētājiem būs iespēja sasildīties pie ugunskura, baudīt karstu zupu un ieturēties ar latviešu tradicionālajiem ziemas ēdieniem, piemēram, pelēkajiem zirņiem. Zīmīgi, ka tie būs pagatavoti ēkas atjaunotajā manteļskurstenī, kas ir vienīgais zināmais atjaunotais manteļskurstenis Jelgavā. Cienasts pagalmā saulgriežu svinētājiem būs pieejams bez maksas.

Godinot tradīcijas, arī šogad pasākuma apmeklētāji aicināti pievienoties ķekatnieku pulkam un ierasties tautiskās maskās, lai kopīgi uzburtu latvisko ziemas saulgriežu sagaidīšanas gaisotni. Trīs atraktīvākie masku īpašnieki saņems pārsteiguma balvas no Jelgavas reģionālā Tūrisma centra.

Autovadītājiem jāņem vērā, ka svētku laikā Vecpilsētas ielas kvartālā būs satiksmes kustības ierobežojumi – 22. decembrī no pulksten 17 līdz 20 būs aizliegts iebraukt Vecpilsētas ielas posmā no Dzīvesziņas un arodu sētas (Vecpilsētas iela 2) līdz Jelgavas Vecpilsētas mājai (Vecpilsētas iela 14).

Pasākums paredzēts līdz pulksten 20, un ieeja ir bez maksas.