20.2 °C, 1.6 m/s, 96.8 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiPilsētaJelgava uzposta gadumijas svētkiem
Jelgava uzposta gadumijas svētkiem
05/12/2023

Gaidot Ziemassvētkus un Jauno gadu, svētku rotu ieguvušas pilsētas ielas, Hercoga Jēkaba laukums, parki un citas publiskas vietas. Pilsētvide papildināta ar jau ierastajiem un arī jauniem gaismas dekoriem, un iedzīvotāji aicināti izstaigāt izrotāto pilsētu, vadoties pēc “Pilsētsaimniecības” sagatavotās kartes. 

Pirmajā adventē Hercoga Jēkaba laukumā tika iedegta 18 metru augstā pilsētas centrālā egle, kas veidota no vairāk nekā 30 mazām eglītēm. Tā rotāta ar dažāda izmēra bumbām pērļu, zelta un brūnā krāsā un baltām LED gaismiņu virtenēm, un egli apspīd četri prožektori. Savukārt līdz ar tumsas iestāšanos koku vainagos Hercoga Jēkaba laukumā iemirdzas LED gaismiņu aizkari un arī trīs arkas ar krītošas zvaigznes motīvu, kas veido gaismas aleju ar skatu uz egli.

Jauns dekors pilsētniekus šogad priecē Raiņa parkā – spirālveida strūklaka, ko veido LED lampas, un četri LED dekori ar gaismas spuldžu virtenēm, kas iekarinātas koku zaros virs gājēju ejas gar ēku Pasta ielā 32.

Driksas ielas gājēju promenādi rotā gaismas lampiņas un trīs interaktīvas vizuālās gaismas projekcijas uz ietves. Tradicionāli Driksas ielā uzstādīta egle, kas šogad papildināta ar rombveida dekorācijām ar sudraba spoguļa efektu. Izrotāta egle šogad uzstādīta arī Uzvaras parkā.

Čakstes bulvāra kokos spīd gaismas virtenes, bet Satiksmes ielu posmā no Ganību ielas līdz Traktoristu ielai rotā LED gaismu virtenes. Dažādu izmēru izgaismoti puzuri ar mirdzošām sniegpārsliņām izvietoti Stacijas parkā un pie laternu balstiem Vecpilsētas ielā, bet Lietuvas šosejā no Savienības līdz Platones ielai apgaismes balstos spīd spuldzīšu virtenes. Rīgas ielā krustojumā ar Pērnavas ielu koku vainagos iemirdzējušās gaismas bumbas, Lielajā ielā no Jāņa Čakstes bulvāra līdz Dambja ielai un tiltu pār Lielupi un Driksu laternu stabi izrotāti ar LED dekoriem, bet Pasta salu izgaismo telpisks buru kuģītis un mirdzošas buras formas dekori pie apgaismes balstiem. Tāpat dekori uzstādīti apgaismes stabos Rūpniecības ielā. Sarkanbaltsarkani auseklīši diennakts tumšajā laikā deg apgaismes balstos Stacijas ielā un Pasta ielas rotācijas aplī.

Dekori, virtenes un gaismas objekti jelgavniekus priecē arī citviet pilsētā – kopumā pilsēta ar dekoriem un gaismas objektiem izrotāta 16 vietās. Kopējās gadumijas svētku noformējuma, tostarp nomas, dekoru montāžas un demontāžas izmaksas sastāda ap 150 tūkstošiem eiro. No tiem nepilni 25 tūkstoši eiro izmaksāja pilsētas centrālā egle Hercoga Jēkaba laukumā. Šajā summā iekļauta 35 mazāku egļu piegāde, montēšanas izmaksas, kā arī metāla konstrukcijas un dekoru uzstādīšana. Egles metāla balsts ir iegādāts pirms vairākiem gadiem, arī egles dekorācijas – bumbas un LED gaismas iegādātas 2020. gadā. 13 mazākas egles ir uzstādītas arī citās vietās pilsētā. Visu objektu izgaismošanai no 3. decembra, kad tika iedegtas dekorācijas, līdz janvāra vidum, kad tās tiks demontētas, plānotās izmaksas ir 1400 eiro (bez PVN).