18.7 °C, 0.7 m/s, 95.6 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiPilsētaSlimnīcā iegādātas jaunākās paaudzes iekārtas LOR izmeklējumiem
Slimnīcā iegādātas jaunākās paaudzes iekārtas LOR izmeklējumiem
04/12/2023

Jelgavas pilsētas slimnīcas Ambulatorās nodaļas otorinolaringologa (LOR) kabinetā pieejama mūsdienīga darba stacija. Pateicoties jaunākās paaudzes iekārtām, speciālistiem ir iespēja operatīvi veikt ausu, kakla un deguna izmeklējumus un nodrošināt dažāda veida manipulācijas, bet pacientiem diagnostikas un ārstēšanas process kļuvis vēl komfortablāks.

Jelgavas pilsētas slimnīcas LOR Beatrise Rozenfelde stāsta, ka ar jaunajā darba stacijā iestrādāto mikroskopa optiku izmeklējuma laikā iespējams saskatīt pat mazākās izmaiņas bungplēvītē un veikt kvalitatīvāku ausu kopšanu, iegādātais endoskops ļauj izmeklēt gan deguna dobumu un aizdeguni, gan rīkli un balseni, savukārt ar modernizētajām iekārtām – audiometru un timpanometru – iespējams pārbaudīt dzirdi un izmērīt spiedienu vidusausī.

Vienlaikus LOR kabinetā nodrošināta jauna radiofrekvences iekārta, ko iespējams izmantot operāciju veikšanai ar lokālo anestēziju. “Viena no manipulācijām, ko veicam ar radiofrekvenci, ir aukslēju mandeļu kriptolīze. Mūsu mandelēs ir tā sauktās kabatiņas jeb kriptas – tās pieder pie normālas mandeļu uzbūves, un tādas ir visiem. Taču dažiem cilvēkiem kriptas var būt lielākas vai dziļākas, to var būt vairāk. Šajās kabatiņās var krāties baktērijas, pārtikas atliekas un gļotas, radot diskomfortu. Ar iekārtu mēs šīs kabatiņas varam aizvērt,” skaidro B.Rozenfelde. Vēl viena operācija, ko var veikt ar radiofrekvenci, ir apakšējo deguna gliemežnīcu samazināšana. Nereti tā aktuāla pacientiem, kuriem ir apgrūtināta elpošana caur degunu, kā arī pacientiem, kuri ilgstoši lieto deguna pilienus. Iekārtu iespējams pielietot arī biežas deguna asiņošanas gadījumā, koagulējot jeb piededzinot asinsvadus.

Stacijas pievienotā vērtība ir ergonomiskie risinājumi, kas ne vien jūtami atvieglo speciālista darbu, bet arī uzlabo pacientu komfortu. “Aprīkojumā ietilpst ergonomisks elektroniskais krēsls, kas ir viegli pielāgojams gan pieaugušajiem, gan bērniem. Nepieciešamības gadījumā to iespējams regulēt arī guļus pozīcijā,” stāsta B.Rozenfelde.

Vienlaikus ieviestie uzlabojumi būs aktuāli bērniem, kuri mēdz būt trauksmaini vizītes laikā. “Ausu sēra korķu skalošanai vairs neizmantojam šļirci, kas vienmēr bērniem rada bailes, – tagad to darām ar darba stacijā integrētu zondi, kurā nodrošināta ūdens padeve ar spiedienu. Nereti trauksmi bērnos rada arī aukstie darba instrumenti, taču jaunajā stacijā ir nodrošināta instrumentu apsilde,” papildina speciāliste.

Būtiski uzsvērt, ka LOR apmeklējums Jelgavas pilsētas slimnīcā ar ģimenes ārsta nosūtījumu primāri tiek sniegts kā valsts apmaksāts pakalpojums. Tāpat, lai atslogotu slimnīcas Uzņemšanas nodaļu, ar ģimenes ārsta nosūtījumu LOR kabinetā tiek pieņemti akūtie pacienti. Augsta pieprasījuma gadījumā pieteikšanās iespējama arī maksas pakalpojumiem.