18.8 °C, 2.4 m/s, 78.5 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiPilsētaKonkursā “Gada uzņēmējs Zemgalē 2023” atzinību saņem trīs Jelgavas uzņēmumi
Konkursā “Gada uzņēmējs Zemgalē 2023” atzinību saņem trīs Jelgavas uzņēmumi
24/11/2023

Šodien Rundāles pils Baltajā zālē jau astoto reizi godināti no sešām pašvaldībām izvirzītie labākie Zemgales plānošanas reģiona uzņēmēji. Godalgoto vidū trīs kategorijās apbalvoti arī Jelgavas uzņēmumi – SIA “Brokastu māja”, SIA “Agerona” un SIA “Jelgavas tipogrāfija”.

Konkursa “Gada uzņēmējs Zemgalē 2023” laureātu godināšana ir nu jau tradicionāls pasākums, kas novembra izskaņā pulcē uzņēmējus no sešām pašvaldībām. “Tas ir mūsu lepnums – cilvēki, kas dara un sasniedz tik daudz. Šis ir tikai mazs novērtējums viņu lielajam darbam, kuru nereti citi no malas nemaz neredz. Tāpat šie mazie svētki ir satikšanās reize, kad uzņēmēji var smelties iedvesmu jaunam cēlienam,” norāda konkursa organizatore Zemgales Uzņēmējdarbības centra vadītāja Mairita Pauliņa.

Uzņēmēju godināšanas pasākumu organizē Zemgales plānošanas reģions, savukārt pretendentus izvirzīja katra pašvaldība. Pēc kritēriju izskatīšanas 2023. gada atzinību katrā no trīs kategorijām saņēma seši Zemgales uzņēmumi.

Kategorijā “Gada jaunais uzņēmējs (līdz pieci gadi jauns uzņēmējs)” atzinību guva Jelgavas uzņēmums SIA “Brokastu māja”. Lai gan uzņēmums ir dibināts tikai 2022. gadā, jau pirmajā darbības gadā tas ir kļuvis par būtisku Jelgavas vecpilsētas daļu, kur pilsētas iedzīvotāji un viesi var baudīt veselīgas un bagātīgas brokastis brīvā, siltā un mājīgā atmosfērā, turklāt “Brokastnīca” ir kafejnīca ar savu maizes ceptuvi. Vienlaikus tā kļuvusi arī par jaunu kultūrtelpu Jelgavā – kafejnīcas teritorijā notiek brīvdabas pasākumi, uzņēmums iesaistās dažādu pilsētas svētku norisē, kā arī veido sadarbību ar citiem uzņēmumiem. Aktīva un radoša darba rezultātā uzņēmums piesaista ne vien pilsētniekus, bet arī tūristus.

 

“Galvenais virzītājspēks mūsu uzņēmuma izaugsmei ir neatlaidība, godīgums, entuziasms un prieks par to, ka ciemiņi atzinīgi novērtē tieši to, kas mums pašām ir bijis svarīgi un ir mūsu vērtības arī šobrīd. Savukārt pasākumā saņemtā atzinība ir patīkams un negaidīts ieguldītā darba novērtējums arī no uzņēmējdarbības jomas speciālistiem,” stāsta kafejnīcas “Brokastnīca” īpašnieces Rota Greiškalne-Eglīte un Ilze Dobrāja, kuras ir pārliecinātas: uzņēmējdarbības vide Jelgavā ir atbalstoša ikvienam, kurš ir gatavs mērķtiecīgi strādāt. “Esam vēl jauns uzņēmums, līdz ar to mūsu tuvākās nākotnes plāni ir stabilizēties, turēt kopējo kvalitāti tādā līmenī, lai pašām prieks, kā arī gatavoties otrajai pasākumu sezonai mūsu dārzā!” par nākotnes plāniem stāsta uzņēmējas.

Savukārt kategorijā “Gada mazais/mikro uzņēmējs (līdz 30 darbiniekiem)” godalga aizceļojusi pie jelgavniekiem SIA “Agerona”. Uzņēmums specializējas darījumos ar graudiem, eļļas augiem, pākšaugiem un rapsi. Lai gan tajā strādā tikai 13 darbinieki, tas ir strauji palielinājis apgrozījumu – no 116,69 miljoniem eiro 2021. gadā līdz 260,04 miljoniem eiro 2022. gadā. SIA “Agerona” eksportē vidēji 90–95 procentus iepirkto graudu, pārējā produkcija tiek realizēta vietējā tirgū.

“Šī ir mūsu pirmā saņemtā balva, kurai mūs izvirzīja pašvaldība – tas ir patīkams pārsteigums un reizē arī pagodinājums. Lai gan mums ir neliela darba komanda, katrs mūsu darbinieks ir liela vērtība. Krīzes laikā, kad 2022. gada februārī piedzīvojām strauju cenu kāpumu, mūsu darba komanda spēja būt elastīga un pielāgoties jauniem tirgus apstākļiem. Atklājām jaunus eksporta tirgus, mainījām darba stratēģiju, kā rezultātā ievērojami kāpinājām un arī šogad spējām noturēt pieaugušo uzņēmuma apgrozījumu,” uzņēmuma izaicinājumus un reizē veiksmes stāstu raksturo uzņēmuma izpilddirektors Jaroslavs Orbidāns. Viņš akcentē, ka vienlaikus veiksmīgās darbības pamatā gadu gaitā ir sadarbība ar Latvijas vietējām zemnieku saimniecībām un uzņēmumiem, no kuriem tiek iepirkti aptuveni 70 procenti graudu. “Esam pateicīgi par atzinību un turpinām darboties – jau nākamgad atzīmēsim 15 gadu jubileju,” tā J.Orbidāns.

Kategorijā “Gada vidējais/lielais uzņēmējs (31 un vairāk darbinieku)” godalgoto vidū ir Jelgavas uzņēmums “Jelgavas tipogrāfija”. Tas ir viens no 15 lielākajiem uzņēmumiem Jelgavā pēc apgrozījuma un radījis 198 darba vietas. Uzņēmums ir viena no vadošajām Ziemeļeiropas tipogrāfijām, kas ražo plašu augstas kvalitātes grāmatu, dienasgrāmatu, kalendāru, reklāmas materiālu un lietišķās poligrāfijas klāstu. Ar savu produkciju uzņēmums popularizē Jelgavas vārdu, jo lielāko daļu no kopējā apjoma veido preču piegāde klientiem uz vairāk nekā 35 Eiropas valstīm. Uzņēmums ir atsaucīgs arī profesionālās izglītības jautājumu risināšanā un, sadarbojoties ar izglītības iestādēm, ir organizējis pieredzes apmaiņas seminārus par darba drošības un aizsardzības jautājumiem.

“Šis gads mūsu uzņēmumam ir atgriešanās pie ritmiskas uzņēmējdarbības. Pēdējo gadu laikā esam piedzīvojuši pandēmiju, kara sākumu, energoresursu un izejmateriālu cenu strauju kāpumu un, pateicoties spēcīgai darba komandai, turpinām pielāgoties apstākļiem. Kā grāmatu drukātāji strādājam ar 35 valstīm, un esam lepni starptautiskā vidē izdevēju stendos redzēt mūsu drukātās grāmatas par izciliem cilvēkiem, māksliniekiem, notikumiem un arhitektūru. Mūsu darbā augstas kvalitātes nodrošināšanai ir svarīgs katrs ķēdes posms – materiālu izvēle, krāsu vadība, iesiešana, loģistika un citi –, un katrā no tiem mums ir prasmīgi darbinieki, kuri profesionāli auguši gadiem. Ir patīkami saņemt atzinību reģionālā mērogā, tomēr vienlaikus apzināmies, ka ir jāturpina attīstība, lai sasniegtu izcilus rādītājus arī uz “lielās skatuves”,” norāda SIA “Jelgavas tipogrāfija” valdes priekšsēdētājs Māris Matrevics. Viņš piebilst, ka šobrīd notiek darbs, lai uzņēmumā nodrošinātu videi vēl draudzīgāku ražošanu.

Jāpiebilst, ka balvas nominanti tika iedalīti trīs kategorijās un, izvirzot pretendentus, katra pašvaldība ievēroja noteiktus kritērijus – tika vērtēts, vai uzņēmēja darbība sniedz ieguldījumu pašvaldības attīstībā, vai uzņēmums ievēro ilgtspējas un sociālos principus, vai tā darbība ietekmējusi novada un reģiona ekonomisko izaugsmi, vai palīdz risināt sociālās problēmas. Tāpat tika vērtēts pretendenta ieguldījums sadarbības veidošanā ar citiem uzņēmējiem un organizācijām. Kā vēl viens kritērijs ir pretendenta radošums, proti, vai uzņēmējs savā darbībā izmanto radošus risinājumus, ievieš jaunas tehnoloģijas, rada jaunus produktus un pakalpojumus, inovatīvi pieiet produkta piegādei.

Par iegūto titulu visi laureāti saņēma īpaši darinātu piemiņas zīmi, Atzinības rakstu un naudas balvu 500 eiro.