10.8 °C, 2.9 m/s, 74.7 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiJelgavnieki aktīvi iesaistās nacionālo dārgumu jaunatklāšanā
Jelgavnieki aktīvi iesaistās nacionālo dārgumu jaunatklāšanā
08/06/2016

Jelgavas pilsētas, Jelgavas un Ozolnieku novadu jauniešu iniciatīvas “Nacionālo dārgumu jaunatklāšana’’ pirmā posma ietvaros vairāk nekā 24 klašu kolektīvi jau izmantojuši iespēju iepazīt un veikt uzdevumus nacionālās nozīmes objektos, vienlaikus sacenšoties par balvām.

Jelgavas pilsētas, Jelgavas un Ozolnieku novadu jauniešu iniciatīvas “Nacionālo dārgumu jaunatklāšana’’ pirmā posma ietvaros vairāk nekā 24 klašu kolektīvi jau izmantojuši iespēju iepazīt un veikt uzdevumus nacionālās nozīmes objektos, vienlaikus sacenšoties par balvām.

Pirmajā posmā par balvām sacentās 24 klases no 9 skolām, kuras līdz 31. maijam bija ievadījušas datus par objektu apmeklējumiem, bet kopējais dalībnieku skaits, kas iesaistījās pirmajā iniciatīvas posmā, ir daudz lielāks. Klases tika vērtētas atsevišķi Jelgavas pilsētā, Jelgavas un Ozolnieku novados. Vērtēšana noritēja trīs klašu grupās, kur katrā tiek apbalvota viena klase, kas ieguvusi augstāko punktu skaitu.

Jelgavas pilsētā iniciatīvā iesaistījās vairāk nekā 11 klases no 6 skolām, un 1.- 4.klašu grupā ar 105 punktiem uzvarējusi Jelgavas 6. vidusskolas 4.b klase, 5.- 9.klašu grupā visvairāk punktus ieguvusi Jelgavas 6. vidusskolas 9. b klase, bet 10.- 12.klašu grupā triumfējusi Jelgavas Tehnikuma 108. grupa, iegūstot 795 punktus, tikai par dažiem punktiem no šīs grupas atpalika Jelgavas Tehnikuma 110. grupa. Jāteic, ka Jelgavas Tehnikuma 108. un 110. grupas ne tikai ieguvušas visvairāk punktu, bet arī apmeklējušas visvairāk objektu un piedalījušās arī papildus konkursā #bildepretbildi. Papildus konkursā uzvarēja 108. grupa, iegūstot klases foto sesiju pie Latvijā pazīstamā fotogrāfa Jāņa Mickēviča.

Arī novados jaunieši ir bijuši ļoti aktīvi. Piemēram, Ozolnieku novadā visās trīs klašu grupās triumfējusi Ozolnieku vidusskola – 1.- 4.klašu grupā ar 105 punktiem uzvarējusi 3. b klase, 5.- 9.klašu grupā pirmo vietu ar 150 punktiem ieguvusi 6.b klase, bet 10.- 12.klašu grupā 11.ab klase uzvarējusi ar 75 punktiem. Jāteic, ka Ozolnieku vidusskola ir pirmā posma visaktīvākā skola pēc iniciatīvā iesaistīto klašu daudzuma. Skola pēc iegūto punktu skaita ieņem arī otro vietu kopvērtējumā. Savukārt Jelgavas novadā 5.-9.klašu grupā ar 180 punktiem uzvarējusi Vircavas vidusskolas 9. klase, bet no tās daudz neatpalika Kalnciema vidusskolas 5. klase.

Jelgavas pilsētā, Jelgavas un Ozolnieku novados uzvarētāju apbalvošana noritēs atsevišķi. Balvas labākajiem tiks pasniegtas laika posmā no 2016.gada jūnija līdz septembrim. Jelgavas pilsētā apbalvošana plānota 1.septembrī, Ozolnieku novadā – novada svētkos, Jelgavas novadā izlaiduma klases – izlaidumā. Apbalvošanas datumi tiks precizēti tuvākajā laikā. Klases tiks apbalvotas ar īpašiem patriotismu vairojošiem piedzīvojumiem.

Pirmajā posmā ir apmeklēti 19 no 20 nacionālajiem dārgumiem. Šobrīd rekordu ar 14 apmeklētiem objektiem uzstādījušas divas skolēnu grupas no Jelgavas Tehnikuma. Visapmeklētākais no nacionālajiem dārgumiem iniciatīvas ietvaros bijis Latvijas Nacionālais botāniskais dārzs, ko kopumā apmeklējuši 169 iniciatīvas dalībnieki (9 klases), bet 6 grupas apmeklējušas Zemessardzes atvērto durvju dienu. Īpaši apmeklēti bija arī Latvijas Kultūras akadēmijas Rīgas Kino muzejs (110 apmeklētāji), Ķemeru Nacionālais parks (106 apmeklētāji), Ziemassvētku kauju muzejs (92 apmeklētāji), Gaujas Nacionālais parks (90 apmeklētāji), Latvijas Nacionālais vēstures muzejs (87 apmeklētāji), Latvijas Nacionālais teātris (84 apmeklētāji), mākslas muzejs “Rīgas Birža” (82 apmeklētāji). Jāuzsver, ka reālais iniciatīvas dalībnieku skaits ir lielāks, jo ne visi klašu kolektīvi pirmā posma noslēgumā ir ievadījuši datus par apmeklējumu interneta platformā, lai sacenstos par balvām.

Četru mēnešu ilgais pirmais posms pārbaudīja iniciatīvas ideju realitātē. Tests ir bijis veiksmīgs, un jau nākamajā mācību gadā klases tiks aicinātas ne tikai apmeklēt 20 iniciatīvā iekļautos nacionālos dārgumus, bet arī pieteikt un apmeklēt lokālos dārgumus Jelgavas pilsētā, Jelgavas un Ozolnieku novados. Nacionālo dārgumu jaunatklāšanas process ir dāvana skolēniem un skolām, un noslēgumā skolēni un skolas pasniegs dāvanu Latvijai – laika kapsulu, kurā būs laba vēlējumi valstij un dokumenti par iniciatīvas norisi. Šī laika kapsula, kas tiks dāvāta Valsts prezidentam 2018.gadā, būs dāvana Latvijai nākotnē ar vēlējumu to atvērt valsts 150. dzimšanas dienā, tādējādi ikviens iniciatīvā iesaistītais kļūst ne tikai par nākotnes, bet arī vēstures vēstnesi. Iniciatīvas potenciālu apliecina arī šī gada maijā iegūtais finansējums no Valsts Kultūrkapitāla fonda mērķprogrammas “Latvijai – 100”, un piebiedrošanās LV100 piederības zīmes izmantotāju pulkam. Paldies visiem atbalstītājiem un dalībniekiem!

Iniciatīvas atbalstītāju loks kļūst arvien plašāks. Īpašu paldies iniciatīva vēlas teikt SIA “Karameļu Darbnīca” kolektīvam un fotogrāfam Jānis Mickēvičam, kas pirmajā posmā klasēm un iniciatīvas sekotājiem dāvāja brīnišķīgas balvas. Iniciatīvas potenciālu apliecina arī 2016.gada maijā iegūtais finansējums no Valsts Kultūrkapitāla fonda mērķprogrammas “Latvijai – 100”, kas tiks izmantoti projekta popularizēšanai un attīstībai. Iniciatīva īpaši lepojas ar patroneses Ivetas Vējones un aizbildņu- Jelgavas pilsētas, Jelgavas un Ozolnieku novadu pašvaldību atbalstu. Jaunatklāšanas procesā īpašus piedzīvojumus sagādājuši 20 nacionālie dārgumi: Gaujas Nacionālais parks, Ķemeru Nacionālais parks, Latvijas Nacionālais Arhīvs, Latvijas Nacionālais botāniskais dārzs, Latvijas Nacionālais mākslas muzejs, Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris, Latvijas Nacionālais teātris, Latvijas Nacionālais vēstures muzejs, Latvijas Nacionālā bibliotēka, Latvijas Nacionālā opera un balets, Rāznas Nacionālais parks, Slīteres Nacionālais parks, Mākslas muzejs “Rīgas Birža”, Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs, i/z Arsenāls, Oskara Kalpaka muzejs un piemiņas vieta “Airītes”, LKA Rīgas Kino muzejs, Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejs, Zemessardze, Ziemassvētku kauju muzejs. Plašāka informācija par iniciatīvu mājas lapā – www.nacionaliedargumi.lv.

Informācija sagatavota
Jelgavas pilsētas pašvaldības
Sabiedrisko attiecību pārvaldē