13.5 °C, 1.7 m/s, 96.5 %

Jaunumi

Sākumlapa Jaunumi2016. gada budžeta prioritātes – izglītība, sociālā aizsardzība un pilsētas infrastruktūra
2016. gada budžeta prioritātes – izglītība, sociālā aizsardzība un pilsētas infrastruktūra
18/02/2016

Ceturtdien domes sēdē apstiprināts 2016. gada budžets. Kopējais budžeta ieņēmumu plāns šim gadam tiek prognozēts 57 miljonu eiro apmērā. Budžetā nemainīgas ir pilsētas prioritātes – izglītība, sociālā aizsardzība un pilsētas infrastruktūra. Jelgavas pilsētas iedzīvotājiem tiks nodrošināti visi līdzšinējie sociālā atbalsta veidi.

Ceturtdien domes sēdē apstiprināts 2016. gada budžets. Kopējais budžeta ieņēmumu plāns šim gadam tiek prognozēts 57 miljonu eiro apmērā. Budžetā nemainīgas ir pilsētas prioritātes – izglītība, sociālā aizsardzība un pilsētas infrastruktūra. Jelgavas pilsētas iedzīvotājiem tiks nodrošināti visi līdzšinējie sociālā atbalsta veidi.
 
Budžetā ieņēmumu un izdevumu daļa ir sabalansēta – izdevumi nepārsniedz ieņēmumu sadaļu. Nodokļu ieņēmumi šogad, salīdzinot ar 2015.gada precizēto plānu, tiek prognozēti par 2,5 miljoniem eiro jeb 7% lielāki nekā pērn. Tas galvenokārt saistīts ar lielāku iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmuma prognozi. Nekustamā īpašuma nodokļa ieņēmumi pašvaldības budžetā plānoti iepriekšējā gada līmenī – 3,6 miljoni eiro. 2016. gadā Jelgavas pašvaldība pirmo reizi no pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fonda saņems 2 073 641 eiro, kas ir valsts dotācija pašvaldībām ar zemākiem vērtētiem ieņēmumiem uz vienu iedzīvotāju.
 
Viena no 2016. gada prioritātēm, sākoties jaunajam ES budžeta plānošanas periodam, ir Eiropas struktūrfondu līdzekļu apguve – projektu sagatavošanai un izstrādei šogad atvēlēti 1,5 miljoni eiro. Par šiem līdzekļiem paredzēts izstrādāt Loka maģistrāles rekonstrukcijas tehnisko projektu, Jelgavas Valsts ģimnāzijas rekonstrukcijas tehnisko projektu, īstenot Neretas, Prohorova un Garozas ielas remontu un Lielupes krasta nostiprināšanu šajā posmā, izstrādāt ēkas Vecpilsētas ielā 14 restaurācijas tehnisko projektu, ēkas Stacijas ielā 13 rekonstrukcijas un citus projektus. Šogad Jelgavas pilsētas pašvaldībai ir izdevies piesaistīt arī valsts investīciju līdzekļus, kas ļaus īstenot Atmodas ielas rekonstrukciju. Pēc uzņēmēju ierosinājuma ekonomiskās darbības  veicināšanai šogad būs uzsākti darbi pie rotācijas apļu projektēšanas Aviācijas ielas un Loka maģistrāles krustojumā. Šajā budžeta gadā tiks uzsākta ēkas Zemgales prospektā 7 pielāgošana pilsētas nevalstisko organizāciju un jauniešu centra izveidei.

Arī šogad vislielākie līdzekļi pilsētas budžetā ir paredzēti izglītībai, izglītības iestāžu darbības nodrošināšanai un projektu realizēšanai –  24 245 442 euro, kas ir 42,5% no visiem pamatbudžeta izdevumiem.
 
Ir paredzēts, ka, sākot ar jauno mācību gadu, sešgadniekiem ar īpašas apmācību un attīstības sistēmas “FasTracKids” palīdzību atraktīvā veidā būs iespēja iepazīt dabas un komunikācijas zinātnes. Šim mērķim 2016. gadā plānots izveidot un aprīkot četras mācību bāzes – Zemgales reģiona Kompetenču attīstības centrā, Jelgavas Tehnoloģiju vidusskolā, pirmsskolas izglītības iestādēs “Zīļuks” un “Kāpēcīši”. Arī nākamajā mācību gadā ne tikai otro klašu skolēni, bet arī pilsētas skolu pirmklasnieki varēs apgūt peldētapmācības programmu.
 
Arī šogad skolēniem tiks nodrošināta iespēja vasarās strādāt algotu darbu. Šim mērķim pilsētas budžetā plānoti 100 tūkstoši eiro. Ir saglabātas pedagogu un skolēnu mācību kvalitātes balvas – skolēni, kam gada vidējā atzīme būs augstāka par 8,5 ballēm, saņems naudas balvu 75 euro apmērā, bet pilsētas labākās izglītības iestādes sākumskolas, pamatskolas un vidusskolu grupās saņems kvalitātes balvu 5 tūkstošu euro apmērā. 2016. gadā paliek spēkā arī līdzšinējie atvieglojumi skolēniem sabiedriskajā transportā, ēdināšanā un interešu izglītības jomā.
 
Budžetā paredzēti līdzekļi Jelgavas 2. internātpamatskolas sporta zāles būvniecības pabeigšanai,   kur atradīsies arī rehabilitācijas telpas. Savukārt uz skolas ēkas rekonstrukcijas laiku Jelgavas Valsts ģimnāziju plānots pārcelt uz Latvijas Lauksaimniecības universitāti Jelgavas pilī.
 
Sociālajai aizsardzībai pašvaldības pamatbudžetā paredzēts finansējums 4 785 260 euro apmērā, kas ir 8,4 % no visiem pamatbudžeta izdevumiem. Šogad sociālajā nozarē plānots pārskatīt virkni saistošo noteikumu, kas paplašinās sociālā atbalsta saņēmēju loku. 2016. gadā pašvaldība plāno saglabāt visus sociālo pabalstu un pakalpojumu veidus, kā arī ieviest divus jaunus pakalpojumus. Jelgavā tiks izveidots dienas aprūpes centrs pilngadīgām personām ar smagiem funkcionāliem traucējumiem un ģimenes asistenta pakalpojums. Šogad dienas centrs pakalpojumu sniegs 10 personām, taču nākotnē šo atbalsta sistēmu plānots attīstīt. Tāpat no 1. septembra plānots ieviest jaunu – ģimenes asistenta – pakalpojumu augsta riska ģimenēm ar bērniem.
 
Jelgavas pilsētas pensionāriem un represētajām personām palielināts pašvaldības līdzfinansēto braucienu skaits sabiedriskajā transportā. Minētās iedzīvotāju grupas turpmāk pašvaldības līdzfinansējumu 50% apmērā varēs saņemt par 20 braucieniem mēnesī. Šogad budžetā paredzēti līdzekļi bankas noteikto skolēna elektroniskās kartes ikmēneša komisijas maksas segšanai mazturīgo, trūcīgo, kā arī daudzbērnu ģimenēm.
 
Daudzdzīvokļu dzīvojamo māju iedzīvotāji šogad varēs pretendēt uz pašvaldības līdzfinansējumu 50 % apmērā pagalmu sakārtošanas programmā, privātmāju īpašnieki – uz līdzfinansējumu individuāliem pieslēgumiem pilsētas centralizētajai kanalizācijas un ūdensapgādes sistēmām.
 
Pašvaldības teritoriju un mājokļu apsaimniekošanai plānots izlietot 3 653 534 euro, kas ir 6,4% no kopējiem pamatbudžeta izdevumiem. Šīs budžeta sadaļas izdevumi paredzēti ielu apgaismošanai, pašvaldības teritorijas, kapsētu un mežu apsaimniekošanai, klaiņojošo dzīvnieku likvidācijas izdevumu segšanai, pašvaldības dzīvojamo un nedzīvojamo namu apsaimniekošanai un uzturēšanai, pašvaldības dzīvokļu remontam un veco māju nojaukšanai.
 
Vides aizsardzībai 2016. gadā no pamatbudžeta plānots piešķirt 1 508 636 euro, kas ir 2,6% no visiem pamatbudžeta izdevumiem. Šie līdzekļi paredzēti ielu, laukumu, publisko dārzu un parku tīrīšanai un atkritumu savākšanai, pilsētas sanitārajai tīrīšanai un notekūdeņu apsaimniekošanai.
 
Budžeta sadaļai “Atpūta (ieskaitot sportu), kultūra un reliģija” plānoti 5 586 749 eiro, kas ir 9,8% no visiem pamatbudžeta izdevumiem. Šīs programmas līdzekļi paredzēti bibliotēku, muzeju, kultūras namu, pašdarbības kolektīvu, Sporta servisa centra, sporta klubu, iestādes „Kultūra” un Sabiedrības integrācijas pārvaldes pilsētas nozīmes pasākumu organizēšanai. Šogad Jelgava ir ieguvusi Latvijas jauniešu galvaspilsētas titulu, kas saistīts ar dažādu kultūras pasākumu organizēšanu jauniešiem. Pašvaldība tāpat kā iepriekš atbalstīs nevalstiskās organizācijas un tradicionālās reliģiskās konfesijas.
 
 
Informācija sagatavota
Jelgavas pilsētas pašvaldības
Sabiedrisko attiecību pārvaldē