4.4 °C, 1 m/s, 91.9 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiZinātnieku naktī aicinās meklēt gaismu
Zinātnieku naktī aicinās meklēt gaismu
21/09/2015

25. septembrī Latvijā norisināsies Zinātnieku nakts pasākumi, kuros ikvienu interesentu aicina piedalīties arī Latvijas Lauksaimniecības universitāte (LLU). Šogad zinātnieki Jelgavā atklās brīnumaino gaismas pasauli un ļaus ielūkoties tās daudzveidībā.

Foto: LLU arhīvs

25. septembrī Latvijā norisināsies Zinātnieku nakts pasākumi, kuros ikvienu interesentu aicina piedalīties arī Latvijas Lauksaimniecības universitāte (LLU). Šogad zinātnieki Jelgavā atklās brīnumaino gaismas pasauli un ļaus ielūkoties tās daudzveidībā.

Gaismas dažādās izpausmes un pielietojumus Zinātnieku nakts apmeklētāji Jelgavā varēs iepazīt 12 pieturas vietās. Iesaistīties aktivitātēs vai būt vērotājiem aicinās Lauku inženieru, Tehniskā, Lauksaimniecības, Meža, Informācijas tehnoloģiju, Ekonomikas un sabiedrības attīstības, Veterinārmedicīnas un Pārtikas tehnoloģijas fakultātes, kā arī Fundamentālā bibliotēka, Studentu teātris un LLU muzejs, tādējādi interesentiem būs iespēja ielūkoties gan laboratorijas eksperimentu norisē, gan baudīt vizuālus mākslas darbus.

Gaismu kā enerģijas avotu palīdzēs iepazīt Tehniskās fakultātes zinātnieki, kas demonstrēs gaismas saistību ar siltumu un elektrību. Turklāt ikviens varēs pats iegūt un pielietot no gaismas radīto enerģiju. Savukārt Meža un Lauksaimniecības fakultātes aicinās pārdomāt augu, koku un gaismas saistību, atgādinot, ka augu valsts, meža un dzīvo radību pastāvēšana ir atkarīga no gaismas – saules saņemtās enerģijas. Izzinošās aktivitātēs un eksperimentos būs iespējams gūt informāciju par iemesliem, kāpēc kukaiņi lido uz gaismu, un koksnes izmantošanas iespējām bioenerģijas ražošanā.

Eksperimentus ar pārtiku būs iespēja veikt Pārtikas tehnoloģijas fakultātē, lai atbildētu uz jautājumiem “Vai pārtika spīd?”, “Kā pārtikas produkti izskatās citā gaismā?” un “Vai pārtikas produkti dod gaismu?”.

Informācijas tehnoloģijas fakultātē uz gaismu varēs palūkoties no cita skatupunkta – kā informācijas nesēju optiskajos kabeļos. Līdz ar to notiks demonstrācijas par optisko kabeļu iespējām, to montāžu, testēšanu un izmantošanu mājas apstākļos.

Ņemot vērā to, ka galvenais gaismas uztvērējs organismā ir acis, veterinārmedicīnas pētnieku vadībā būs iespēja rast atbildes uz dažādiem jautājumiem, kas saistīti ar redzi, un iepazīt acs anatomiju. Ikvienam tiks piedāvāta unikāla iespēja ar speciālu iekārtu palīdzību redzēt, kā acs izskatās no iekšpuses.

Gaismas nozīmi cilvēka dzīvē un tās sociālo nozīmi ļaus nedaudz atklāt aktivitātes, ko piedāvās LLU muzejs un Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultāte. Jelgavas pilī Zinātnieku naktī būs iespēja piedalīties sociālā eksperimentā, lai izprastu pasauli bez gaismas, kurā nav iespējams paļauties uz savām acīm, bet citām maņām – dzirdi, tausti, garšu un smaržu. Savukārt ikviens aicināts piedalīties arī diskusijās un viktorīnā par gaismu kā cilvēka apziņas fenomenu, gleznotāju radītu impresiju un reliģisku simbolu.

Interesantas gaismas un uguns spēles šajā vakarā varēs vērot uz Valdekas pils fasādes, Jelgavas Studentu teātra logos un Jelgavas pils pagalmā.

Detalizēta LLU Zinātnieku nakts programma ar norišu vietu adresēm pieejama www.llu.lv.
 

Informācija sagatavota
LLU