7 °C, 0.8 m/s, 90.5 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiNo lapām var atbrīvoties dalīto atkritumu savākšanas laukumos un „Brakšķos”
No lapām var atbrīvoties dalīto atkritumu savākšanas laukumos un „Brakšķos”
15/09/2015

Sākoties rudenim un tam raksturīgajiem sakopšanas darbiem, jau piecos gadījumos Jelgavā konstatēta lapu un zaru dedzināšana – ar vainīgajiem veiktas preventīvas pārrunas, bet vienā gadījumā piemērots naudas sods.

Sākoties rudenim un tam raksturīgajiem sakopšanas darbiem, jau piecos gadījumos Jelgavā konstatēta lapu un zaru dedzināšana – ar vainīgajiem veiktas preventīvas pārrunas, bet vienā gadījumā piemērots naudas sods.

Saskaņā ar saistošajiem noteikumiem Nr.09-6 „Saistošie noteikumi par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu” aizliegts dedzināt jebkura veida atkritumus, tajā skaitā bioloģiski noārdāmos – zāli, zarus, lapas, koku, krūmu atgriezumus un citus augu valsts atlikumus. Šāda veida atkritumus ir atļauts kompostēt bioloģiski noārdāmos atkritumos, ja kompostēšana tiek veikta sava īpašuma teritorijā vai citā speciāli tam paredzētā vietā, kas saskaņota ar pašvaldību.

Tāpat jāatgādina, ka, veicot uzkopšanas darbus, īpaša uzmanība jāpievērš caurteku attīrīšanai, tostarp no koku lapām, tādējādi novēršot caurteku aizsprostojumus un notekūdeņu uzkrāšanos. Lapu negrābšana no grāvmalām izraisa grāvju caurteku aizdambēšanos, kā rezultātā ūdens neplūst prom un lapas sāk pūt, veidojot nepatīkamu smaku, kā arī, lapas nesavācot no gājēju ietvēm, lietus laikā tās kļūst glumas un slidenas, līdz ar to ir apgrūtināta pārvietošanās pa ietvēm.

Par saistošo noteikumu neievērošanu vai pārkāpšanu var piemērot brīdinājumu vai naudas sodu: fiziskajām personām – no 70 līdz 1000 eiro, juridiskajām personām – no 280 līdz 2100 eiro.

Lai jelgavnieki varētu atbrīvoties no sagrābtajām lapām, ko tāpat kā jebkurus citus atkritumus aizliegts dedzināt, SIA „Zemgales Eko” piedāvā divas iespējas: lapas un citu kompostējamo materiālu nelielos apjomos – līdz pieciem sešiem maisiem – var vest uz pilsētā izveidotajiem dalīto atkritumu savākšanas laukumiem (Salnas ielā 20, Paula Lejiņa ielā 6 un Ganību ielā 84), bet, ja lapu ir vairāk nekā 500 kubikmetri, – nogādāt atkritumu poligonā „Brakšķi”.

Jāuzsver, ka lapas lielos daudzumos „Brakšķos” tiek pieņemtas par maksu – šī pakalpojuma cena noteikta 48,28 eiro par tonnu, un tā attiecas gan uz privātām, gan juridiskām personām. Nogādājot lapas „Brakšķos”, iepriekš nav jāvienojas – krava vienkārši jānogādā poligonā un jāvēršas pie dispečera.

 
Informācija sagatavota
Jelgavas pilsētas pašvaldības
Sabiedrisko attiecību pārvaldē