9 °C, 0.6 m/s, 80 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiJelgavai Dziesmu svētkos – otrā lielākā delegācija
Jelgavai Dziesmu svētkos – otrā lielākā delegācija
04/07/2015

1124 dziedātāji, dejotāji, pūtēji un citi Jelgavas skolēni ir gatavi piedalīties piecgades lielākajā kultūras notikumā skolēniem – XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkos, kas šogad tiks aizvadīti ar nosaukumu „Burt(u) burvība”. Jelgava svētkos tiks pārstāvēta ar lielāko delegāciju ārpus Rīgas, un uz svētkiem dosies 35 kolektīvi. Pirmie dalībnieki uz Rīgu devušies jau šodien.

Foto: Raitis Supe

1124 dziedātāji, dejotāji, pūtēji un citi Jelgavas skolēni ir gatavi piedalīties piecgades lielākajā kultūras notikumā skolēniem – XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkos, kas šogad tiks aizvadīti ar nosaukumu „Burt(u) burvība”. Jelgava svētkos tiks pārstāvēta ar lielāko delegāciju ārpus Rīgas, un uz svētkiem dosies 35 kolektīvi. Pirmie dalībnieki uz Rīgu devušies jau šodien.
 
Dziesmu svētki Latvijā norisināsies no 6. līdz 12. jūlijam. Uz svētkiem no Jelgavas dosies 35 kolektīvi. Pirmie uz koncertu kopmēģinājumiem jūlijā dosies dejotāji, turklāt 4. jūlijā uzreiz ceļā dosies gan mūsdienu deju dejotāji, kuriem sāksies gatavošanās mūsdienu deju lielkoncertam „Te mēs es@m” izstāžu centrā „Ķīpsala”, gan tautas deju kolektīvu „Vēja zirdziņš” un „Junda” dejotāji, kuri vispirms mēģinās horeogrāfiskās ainas deju lielkoncertam „Līdz varavīksnei tikt”, kurā piedalīsies 437 Jelgavas dejotāji.
 
Savukārt Dziesmu svētku „Koru kari” īpašs mirklis būs Jelgavas 4. vidusskolai, jo pirmoreiz visi trīs kori – zēnu koris „Spīguņi”, 5. – 9. klašu koris „Spīgo studija” un vidusskolas meiteņu koris „Spīgo” – uz konkursa finālu dosies ar augstāko rezultātu valstī, jo pēc Dziesmu svētku reģionu skatēm tieši mūsu kori katrs savā grupā ir saņēmuši visvairāk punktu. Fināla skatē piedalīsies arī 4. vidusskolas pūtēju orķestris „Rota”, kas pusi no fināla jau aizvadījis 4. maijā pie Brīvības pieminekļa – pūtēju orķestru defilē fināla skatē „Rota” ieguva ceturto augstāko rezultātu. Jāpiebilst, ka „Rotas” diriģents Agris Celms arī šoreiz ir svētku virsvadītājs. Dejotājiem ir mazliet atšķirīga situācija, jo viņiem vairs nav fināla skates, bet gan laureātu koncerts, kurā skatītājiem labākie no deju kolektīviem prezentēs savus izteiksmīgākos deju numurus. No Jelgavas laureātu koncerta atlasē bija uzaicināti piedalīties „Vēja zirdziņa” vidusskolas grupas dejotāji, un viņi koncertā izpildīs vienu deju no sava pēdējā koncertuzveduma „Vēja zirgi sauli veda” – Jāņa Purviņa horeogrāfiju „Ataust saule”. Jelgavnieki piedalīsies arī koklētāju ansambļu koncertā „Mana skārienjūtīgā kokle”. Bet atšķirīgu piedāvājumu svētkos rādīs divas Jelgavas profesionālās izglītības iestādes. No Amatu vidusskolas uzstāsies duets, kā arī tiks rādīti tērpu un frizūru demonstrējumi, bet Jelgavas tehnikuma vokālais ansamblis sniegs koncertu. Priekšnesumi dažādās dienās un laikos būs skatāmi Rīgas Tehniskajā koledžā un Vērmanes dārzā.
 
Diemžēl diviem kolektīviem, kas piedalījās skatēs, šoreiz nedaudz pietrūka, tāpēc oficiālo svētku dalībnieku sastāvā 5. vidusskolas deju kolektīva „Ija” un 3. sākumskolas kora „Zvaniņi” nav. Tomēr deju kolektīvs „Ija” ir pieteicies sniegt deju priekšnesumu kādā no ielu koncertiem, kas vairākas dienas notiks dažādās Rīgas vietās. Tāpat priekšnesumu pieteicies sniegt 2. pamatskolas koris „Zvonņica”, kas šoreiz skatēs nepiedalījās.
 
12. jūlijā gājienā varēs sastapt pilnīgi visus oficiālos svētku dalībniekus, tātad Jelgavu tajā pārstāvēs visi 1124 dziedātāji, dejotāji un pūtēji. Gatavojoties gājienam, bija jāizveido īpašs stāsts par savu pilsētu, izmantojot vārdus, kas sākas tikai ar burtu „J”. Stāsta tapšanā palīdzēja Jelgavas 2. pamatskolas, 3. sākumskolas, 4. vidusskolas un Vakara (maiņu) vidusskolas skolēni, un tā tapis stāsts par jauniešiem Jāni, Jeti un Juri, kuri kopīgi izzina Jelgavas dzīvi. Pulcēšanās gājienam jelgavniekiem būs Doma laukumā, bet gājiena maršruts vedīs pa Z.A.Meierovica bulvāri līdz Brīvības piemineklim un tad turpināsies pa Brīvības ielu. Ikviens jelgavnieks ir aicināts apmeklēt svētku gājienu, lai ar uzsaucienu atbalstītu mūsējos!
 
Lai nodrošinātu jelgavnieku dalību Dziesmu un deju svētkos, pašvaldība šim mērķim no budžeta atvēlējusi 140 000 eiro, kas ir aptuveni 124 eiro, rēķinot uz vienu svētku dalībnieku. „Pašvaldībai ir jānodrošina svētku dalībnieku nogādāšana uz mēģinājumiem, kā arī pārvietošanās Rīgā svētku laikā. Tāpat svētku laikā un nepieciešamības gadījumā arī mēģinājumos pirms tam pašvaldība sedz daļu izmaksu par ēdināšanu. Katrs kolektīva vadītājs ir vērtējis arī sava kolektīva vizuālo koptēlu, un ir iegādāti gan atsevišķi tērpu elementi, gan jauni tērpi koriem, pūtēju orķestrim, deju kolektīviem,” būtiskākās izmaksu pozīcijas uzskaita Izglītības pārvaldes vadītāja Gunta Auza.

Jelgavas kolektīvi dzīvos divās skolās – Rīgas 80. vidusskolā un Rīgas Purvciema vidusskolā. Abās skolās visu diennakti dežurēs Jelgavas pašvaldības policisti, kā arī medicīnas māsas. Tāpat plānoti vairāki saimnieciski izdevumi, piemēram, pirmās nepieciešamības medikamentu iegāde, savukārt ēdināšanas līgumi skolās tiks slēgti ar pašreizējiem uzņēmumiem, kas tajās jau strādā. Jāpiebilst, ka Amatu vidusskolas un Tehnikuma audzēkņi dzīvos Rīgas Tehniskajā koledžā kopā ar pārējiem profesionālo skolu audzēkņiem no visas Latvijas.
 
 
Informācija sagatavota
Jelgavas pilsētas pašvaldības
Sabiedrisko attiecību pārvaldē