9.2 °C, 1.8 m/s, 95.1 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiPiektdien izskanēs klasiskās mūzikas koncerts
Piektdien izskanēs klasiskās mūzikas koncerts
29/04/2015

Ar mērķi piestāt nozīmīgākajos mūzikas vēstures pieturas punktos Jelgavas 750 gadu vēstures garumā, 1. maijā izskanēs klasiskās mūzikas koncerts „Mūzika un Jelgava pāri laikiem”. Koncerts būs pirmais pasākums, ar ko tiks ievadīts īpašais 750 gadu jubilejas Pilsētas svētku mēnesis.

Klikšķināt, lai atvērtu

Ar mērķi piestāt nozīmīgākajos mūzikas vēstures pieturas punktos Jelgavas 750 gadu vēstures garumā, 1. maijā izskanēs klasiskās mūzikas koncerts „Mūzika un Jelgava pāri laikiem”. Koncerts būs pirmais pasākums, ar ko tiks ievadīts īpašais 750 gadu jubilejas Pilsētas svētku mēnesis.

Koncerta koncepcija ir mēģinājums atskatīties uz mūsu pilsētai īpašiem brīžiem, kuros savulaik Kurzemes un Zemgales hercogiste, Mītava un vēlāk Jelgava uz mūzikas skatuves iemirdzējusies īpaši spoži. Koncerta mākslinieciskais vadītājs ir diriģents Aigars Meri, kurš, plānojot un veidojot koncerta programmu, veltījis daudz laika Jelgavas mūzikas vēstures izzināšanai.

Jelgavā tās 750 gadu pastāvēšanas laikā izskanējuši vairāki pasaules līmeņa solokoncerti un operas uzvedumi, par ko daudzi nemaz nav dzirdējuši. Tās ir muzikālās virsotnes, ar kurām savas pilsētas vēsturē varam īpaši lepoties. Stāsts sāksies ar Kurzemes un Zemgales hercogisti, kurā kā muzikālā virsotne izvēlēts Kurzemes hercoga galma komponists Francis Ādams Feihtners, koncertā tiks izspēlēta viņa „Pirmā simfonija”. Savulaik Mītavā viesojušies arī vairāki pasaulslaveni mūziķi, piemēram, pat ar vairākiem solokoncertiem Mītavā uzstājies Ferencs Lists (koncertā izskanēs „Koncerts klavierēm un orķestrim”), bet komponists Roberts Šūmanis Mītavu apmeklējis vēl tad, kad pats nebija kļuvis atpazīstams un muzikāli novērtēts, viņš mūsu pilsētu apmeklēja, pavadot uz solokoncertu savu sievu slavenu pianisti Klāru Vīku-Šūmani. Jelgavā izskanēs Šūmaņa „Koncerts čellam un orķestrim, a – moll”. Muzikālo ceļojumu ar slaveniem pasaules mūziķu vārdiem noslēgs uvertīra no Riharda Vāgnera operas „Rienci”. Vāgners kopā ar Rīgas Vācu teātra operas trupu vairākkārt bijis viesizrādēs Mītavā, un šeit diriģēja Mocarta, Meijerbēra, Rosīni, Vēbera operas.

Koncerta otrajā daļā izskanēs vairāki slaveni Latvijas mūzikas vārdi, piemēram, vien nedaudziem zināms, ka Jēkabs Mediņš kopā ar Leonīdu Vīgneru savulaik izveidoja, kopa un pacēla augstā mākslinieciskā līmenī Jelgavas filharmoniju un tās orķestri. Koncertā Jelgavā izskanēs J.Mediņa „Poēma vijolei un orķestrim”. Ar vēl vienu slavenu komponistu Marģeru Zariņu saistāms Svētās Annas katedrāles vārds – M.Zariņš bijis arī Jelgavas Skolotāju institūta absolvents, un šoreiz Jelgavā izskanēs viņa „Koncerts ērģelēm un orķestrim „Concerto Innocente”” . Jelgavas Mūzikas vidusskolā nākamos mūziķus skoloja leģendārais pedagogs Jūlijs Grūtups, un viņa studenta Alvila Altmaņa „Koncertīno klarnetei un orķestrim” varēs dzirdēt Jelgavā.

Tuvāk mūsdienām – 20. gadsimta 60. gados – ir akcentējams Ringolda Ores ieguldījums Jelgavas bigbenda un īpaša džeza novirziena simfodžeza izveidē un attīstībā Latvijā. Jelgavas bigbends izspēlēs uzreiz veselu R.Ores melodiju popūriju.

Stāsts par Jelgavas mūzikas vēsturi noslēgsies mūsdienu laikmetīgajā mūzikā, ko atspoguļos jelgavnieces komponistes Līgas Celmas-Kursietes speciāli šim koncertam pārveidotais studiju laika darbs „Waves 2” jeb „Viļņi 2”. Skaņdarba izpildīšanai nepieciešami divi diriģenti, kuri katrs diriģē savu orķestri jeb Jelgavas koncerta gadījumā – orķestri un bigbendu. Kopā ar A.Meri diriģēs Jelgavas bigbenda mākslinieciskais vadītājs Raitis Ašmanis.

Koncerts „Mūzika un Jelgava pāri laikiem” noteikti būs arī iespēja redzēt un dzirdēt muzikāli patlaban spēcīgākos un talantīgākos instrumentālistus, kas Jelgavā dzimuši, mācījušies vai kuru dzīve citādi cieši savijusies ar mūsu pilsētu. Mārtiņš Zilberts (klavieres), kaut arī nedzīvo Jelgavā, jau vairākkārt kopīgos projektos ir sadarbojies ar Jelgavas kamerorķestri. Darja Smirnova (vijole) dzīvo Jelgavā, šobrīd ir Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra pirmo vijoļu grupas koncertmeistare. Arī Maksima Beitāna (čells) mūzikas mīlestība veidojusies tieši Jelgavas Mūzikas vidusskolā, bet vēlāk studijas aizveda uz Šveici, nu talantīgais čella virtuozs atgriezies dzimtajā pilsētā. Ērģeļu solo spēlēs Aigars Reinis, kura muzikālā darbība cieši savijusies ar Svētās Annas baznīcu, savukārt par jelgavnieka Edmunda Altmaņa (klarnete) darbavietu kļuvis Igaunijas Nacionālais simfoniskais orķestris.

Koncerts „Mūzika un Jelgava pāri laikiem” izskanēs Jelgavas kultūras namā 1. maijā pulksten 17. Biļetes var iegādāties kultūras nama kasē, to cena ir trīs, četri un pieci eiro.

 
Informācija sagatavota
Jelgavas pilsētas pašvaldības
Sabiedrisko attiecību pārvaldē