9.8 °C, 1 m/s, 80.3 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiJelgavā darbu sāk jauna kokapstrādes ražotne
Jelgavā darbu sāk jauna kokapstrādes ražotne
07/04/2015

Jelgavā, biznesa parka „NP Properties” teritorijā, izveidota jauna ražotne „Cross Timber Systems”, kas ražo krusteniski līmētus koka paneļus (zināmi arī kā CLT vai X-lam). Šobrīd jaunajā ražotnē strādā desmit darbinieki un jau saņemti pirmie pasūtījumi.

Foto: Raitis Supe

Jelgavā, biznesa parka „NP Properties” teritorijā, izveidota jauna ražotne „Cross Timber Systems”, kas ražo krusteniski līmētus koka paneļus (zināmi arī kā CLT vai X-lam). Šobrīd jaunajā ražotnē strādā desmit darbinieki, un jau saņemti pirmie pasūtījumi.

Šobrīd jaunajā ražotnē strādā desmit darbinieki – astoņi ražošanā un divi administrācijā –, un nākotnē plānots nodarbināt ap 30 darbinieku. Pagaidām gan jauni darbinieki meklēti netiek.

Iekārtas sāka strādāt apmēram pirms mēneša. Saņemti arī pirmie pasūtījumi – jau aprīļa vidū pirmā krava dosies uz Vidzemi, kur no masīvkoka paneļiem tiks būvēta privātmāja. Bet nākamās kravas ceļos uz Zviedriju, kur no Jelgavā saražotajiem koka paneļiem taps sociālā māja un plašs laivu tirdzniecības salons. Interesi par jaunajiem Jelgavā ražotajiem masīvkoka paneļiem izrādījuši būvnieki un arhitekti no vairākām valstīm – Beļģijas, Nīderlandes, Francijas, Lielbritānijas, Šveices, Zviedrijas, Norvēģijas.

Paneļi tiek ražoti no vietējās egles un priedes, kā arī no lapegles, kas importēta no Krievijas.  Lai apliecinātu produkta kvalitāti, uzņēmums veiks vairākus testus: izturības pārbaudi, lai iegūtu CE marķējumu, pārbaudīs dēļu zobu savienojumu stiprību, līmes īpašības un degšanas ātrumu. Testēšana varētu ilgt apmēram trīs mēnešus.

Jaunā ražotne atrodas biznesa parka „NP Properties” telpās bijušajā RAF rūpnīcas teritorijā. Tās izveidē investēti apmēram desmit miljoni eiro, kas sevī ietver gan būvdarbus, gan iekārtu iegādi, gan uzņēmuma apgrozāmos līdzekļus.

„Cross Timber Systems” plāno gadā saražot 25 000 kubikmetrus plākšņu gadā, strādājot divās maiņās piecas dienas nedēļā. Lai pašiem būtu mazāk jānodarbojas ar saražoto paneļu montāžu, uzņēmums vienojies par sadarbību ar citu Jelgavas uzņēmumu – „Zemgales tehnoloģisko centru” –, kas ražo un uzstāda koka konstrukciju mājas. „Zemgales tehnoloģiskā centra” galvenais tirgus šobrīd ir Skandināvija, bet mājas būvētas arī Vācijā, Francijā, Šveicē, Itālijā, Spānijā, Nīderlandē, Lielbritānijā, Zviedrijā un Norvēģijā.

Plānots, ka uzņēmums strādās ar nulles atlikumu – koksnes atlikumi tiks pārdoti kā kurināmais. Iespēju ir daudz, un jau bijušas sarunas ar citiem kokapstrādes uzņēmumiem, kas ražo, piemēram, granulas, šķeldu, un varētu tos izmantot.

 
Informācija sagatavota
Jelgavas pilsētas pašvaldības
Sabiedrisko attiecību pārvaldē