8.7 °C, 1.1 m/s, 89.7 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiAicina doties velopastaigā pa 19.gadsimta Jelgavu
Aicina doties velopastaigā pa 19.gadsimta Jelgavu
15/03/2015

19.martā, pulksten 17 gide Ina Jurģe aicina doties velopastaigā, atklājot velosezonas sākumu un atzīmējot Jelgavas Riteņbraukšanas nodaļas dibināšanas 118. dzimšanas dienu. Tikšanās pie Jelgavas studenta skulptūras Mītavas tilta pakājē, Jaņa Čakstes bulvārī. Lai arī pasākums ir bezmaksas, gide aicina pieteikties,  lai plānotu ekskursijas norisi.

Publicitātes foto

19.martā, pulksten 17 gide Ina Jurģe aicina doties velopastaigā, atklājot velosezonas sākumu un atzīmējot Jelgavas Riteņbraukšanas nodaļas dibināšanas 118. dzimšanas dienu.
 
Gide Ina Jurģe par ieceri organizēt šādu velopastaigu stāsta: “Pētot dažādus rakstus un grāmatas, izlasīju, ka 1897. gada 7. martā Jelgavas Latviešu biedrības ietvaros tika izveidota Riteņbraucēju nodaļa. Tā kā tajā laikā cilvēki dzīvoja pēc Jūlija kalendāra, pārrēķinot datumus pēc Gregora kalendāra, sanāk, ka nodaļa dibināta 19. martā. Latviešu biedrībai 1898.gads bija ļoti sekmīgs un Riteņbraucēju nodaļā 1898. gada beigās jau darbojas 122 biedri, starp kungiem bija arī 10 dāmas. Tika rīkotas pirmās sacensības, par uzvarām riteņbraucēji saņēma godazīmes. Riteņbraucēju nodaļā pieauga biedru skaits un tā kļuva par patstāvīgu organizāciju. Tāpēc es izvēlējos 19. martu, kā neoficiālu velosezonas atklāšanas pasākumu velopastaigas veidolā.”

Tikšanās pie Jelgavas studenta skulptūras Mītavas tilta pakājē, Jaņa Čakstes bulvārī.
Pasākums ir bezmaksas – iecerēts, kā neliela pastaiga pēc garās ziemas, lai riteņotāji atkal viens otru ieraudzītu un pēc ziemas nedaudz izkustētos. Lai arī pasākums bezmaksas, gide aicina pieteikties,  lai plānotu ekskursijas norisi.
 
Maršruts vedīs pa Jelgavas ieliņām – dosimies pa Upes ielu, Lielo ielu, Ezera ielu, Lilienfelda ielu, Aleksandra ielu, Marijas ielu – līdz nonāksim gan Kannulējēja ielā un Aleksandra prospektā, gan Malkas ielā vai Zaļajā ielā un nokļūsim Pasta salā. Jautāsiet – kāpēc tādi nosaukumi? 19. gadsimtā viss bija citādāk.
 
Ekskursiju organizē gide Ina Jurģe (t. 29916889) – par gidi uzziniet vairāk šeit.

Informācija sagatavota
Jelgavas reģionālajā tūrisma centrā