7.8 °C, 1.1 m/s, 92.7 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiPoēma par Tēvzemi un Tālo Ziemeļu balādes – bibliotēkā
Poēma par Tēvzemi un Tālo Ziemeļu balādes – bibliotēkā
03/03/2015

Jelgavas Zinātniskās bibliotēkas galerijā līdz 27.martam iespējams aplūkot Nikolaja Malcenieka akvareļu un miniatūru izstādi "Poēma par Tēvzemi un Tālo Ziemeļu balādes". Mākslinieks galvenokārt gleznojis savas dzimtās zemes ainavas – Saukas apkārtni, dzimtās “Rutku’’ mājas. Daudzi no aplūkojamajiem darbiem ir tik miniatūri, ka tie skatāmi ar lupu. Bibliotēkā iespējams iepazīties arī ar materiāliem par N. Malcenieka dzīves gājumu un daiļradi.

Foto: Jelgavas Zinātniskās bibliotēkas arhīvs

Jelgavas Zinātniskās bibliotēkas galerijā līdz 27.martam iespējams aplūkot Nikolaja Malcenieka akvareļu un miniatūru izstādi “Poēma par Tēvzemi un Tālo Ziemeļu balādes”. Mākslinieks galvenokārt gleznojis savas dzimtās zemes ainavas – Saukas apkārtni, dzimtās “Rutku’’ mājas. Daudzi no aplūkojamajiem darbiem ir tik miniatūri, ka tie skatāmi ar lupu. Bibliotēkā iespējams iepazīties arī ar materiāliem par N. Malcenieka dzīves gājumu un daiļradi.

N. Malcenieks (1916 – 1988) piedzima Krievijā, ģimene atgriezās dzimtenē pēc Pirmā pasaules kara. Nikolajs mācījās Rīgas ģimnāzijā un studēja Teoloģijas fakultātē. Pats mākslinieks vēlējās kļūt par mācītāju Saukas baznīcā, tomēr nodomus izjauca Otrais pasaules karš, kas lika pamest dzimteni un pāris gadus strādāt svešumā par latviešu valodas un zīmēšanas skolotāju. Tūlīt pēc kara, atgriezdamies mājās, Nikolajs redzēja, ka Saukas baznīca stāv pamesta un tajā nebija draudzes, tādēļ viņš atsāka dievkalpojumus. Pēc atgriešanās Latvijā sešus gadus viņš nostrādāja arī par dežurantu Dailes teātrī.

Ikviens jelgavnieks aicināts Jelgavas Zinātniskās bibliotēkas izstāžu galerijā aplūkot Nikolaja Malcenieka izstādi.

 
Informācija sagatavota
Jelgavas Zinātniskajā bibliotēkā