7.3 °C, 3.1 m/s, 94.4 %

Jaunumi

Sākumlapa Jaunumi„Fortum” skaidros paveikto trokšņa un apgaismojuma līmeņa samazināšanā
„Fortum” skaidros paveikto trokšņa un apgaismojuma līmeņa samazināšanā
16/02/2015

Foto: Jelgavas pilsētas pašvaldības arhīvs

18. februārī pulksten 18 Pasta ielā 47, 217. telpā, SIA „Fortum” aicina uz tikšanos iedzīvotājus, lai klātienē pārrunātu jautājumus, kas saistīti ar veiktajiem pasākumiem trokšņa un apgaismojuma līmeņa samazināšanai biokoģenerācijas stacijā Rūpniecības ielā 73A.

Uzņēmums 26. janvārī saņēmis 34 jelgavnieku parakstītu vēstuli ar lūgumu skaidrot, kādus pasākumus „Fortum” ir veicis, lai mazinātu trokšņus un apgaismojumu no biomasas koģenerācijas stacijas Rūpniecības ielā 73A. Tā kā vēstulē nebija norādītas pasta adreses, lai atbildētu vēstules parakstītājiem personīgi, par veiktajiem pasākumiem uzņēmums informēs visus interesentus.

2013. gadā, pēc biomasas koģenerācijas stacijas iekārtu testēšanas perioda beigām, kad galvenās iekārtas tika ieregulētas un pārbaudītas pie dažādām darbības slodzēm, „Fortum”, ņemot vērā koģenerācijas tuvējā apkārtnē dzīvojošo cilvēku intereses, izstrādāja daudzpakāpju trokšņu samazināšanas plānu, no kura lielākā daļa ir īstenota. Uzņēmums turpina uzraudzīt gan trokšņu līmeni, gan trokšņu izplatīšanās virzienus no biomasas koģenerācijas stacijas, lai novērtētu īstenoto pasākumu efektivitāti un izvērtētu nākamos trokšņu samazināšanas pasākumus, piemēram, iespējamo papildu trokšņu ekrānu uzstādīšanu 2015. gada vasarā.

Pirmos trokšņu samazināšanas pasākumus, piemēram, prettrokšņu nožogojuma uzstādīšanu ap koģenerācijas stacijas teritoriju, „Fortum” veica 2013. gada rudenī. Lai veidotu mūžzaļu papildu trokšņu aizsargsienu, pēc vienošanās ar tuvāko māju iedzīvotājiem gar Rūpniecības ielas robežu tika iestādītas tūjas. Trokšņu samazināšanas plānu uzņēmums turpināja īstenot arī 2014. gadā, paralēli sekojot līdzi trokšņu līmenim no biomasas koģenerācijas stacijas. Pagājušajā vasarā tika ieviesta virkne trokšņu samazināšanas pasākumu, piemēram, uzstādīti 27 klusinātāju cilindri (diametrs 2 m, augstums 1 m) slēgtā dzesēšanas kontūra ventilatoru platformai (klusinātājs tika uzstādīts katram ventilatoram); 4 klusinātāju cilindri (diametrs 2 m, augstums 1 m) palīgdzesēšanas kontūra ventilatoru platformai; uzstādītas trokšņus ierobežojošas sienas (augstums 1,5 m, platums 10 m) zem slēgtā dzesēšanas kontūra ventilatoru platformas; apsekota koģenerācijas stacijas palīgsistēmu darbība, pārregulēti darbības režīmi ar mērķi samazināt trokšņu līmeni.

Lai izvērtētu veikto pasākumu efektivitāti,  2014. gada septembrī nakts laikā, lai izslēgtu dienas trokšņus, akreditēta akustiskā laboratorija, kas atbilst ISO LVS 17025 prasībām, veica trokšņu mērījumus, simulējot koģenerācijas stacijas maksimālo dienas jaudas režīmu pie dzesētāju 100% noslodzes, kāds nakts laikā normālos darba apstākļos netiek izmantots. Saskaņā ar veiktajiem mērījumiem pie maksimālā dienas jaudas darbības režīma troksnis no biomasas koģenerācijas stacijas nepārsniedza normatīvos pieļaujamos trokšņu līmeņus. Koģenerācijas stacija tiek izgaismota diennakts tumšajā laikā, ievērojot darba procesa vajadzības un darba drošības prasības. Koģenerācijas stacijas darbības pirmajos mēnešos, kad iekārtas tika ieregulētas un pārbaudītas darbībā, tika izmantots spilgtāks apgaismojums, lai ražošanas procesam un iekārtu darbībai varētu sekot līdzi arī vizuāli. Vēlāk apgaismojums tika samazināts.

Lai stāstītu sīkāk par veiktajiem pasākumiem un klātienē atbildētu uz jautājumiem, SIA „Fortum” aicina uz tikšanos 18. februārī pulksten 18 Pasta ielā 47, 217. telpā (2. stāvā).

 
Informācija sagatavota
Jelgavas pilsētas pašvaldības
Sabiedrisko attiecību pārvaldē