6.4 °C, 2.4 m/s, 75.7 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiTornī turpināsies tematiskas izzinoši radošās nodarbības
Tornī turpināsies tematiskas izzinoši radošās nodarbības
15/01/2015

Arī šogad Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas tornī norisināsies radošās nodarbības, uz kurām tiks gaidīts ikviens. Izzinoši radošās nodarbības sāksies jau janvārī un turpināsies līdz pat decembrim.

Foto: Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa arhīvs

Arī šogad Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas tornī norisināsies radošās nodarbības, uz kurām tiks gaidīts ikviens. Izzinoši radošās nodarbības sāksies jau janvārī un turpināsies līdz pat decembrim.

31.janvārī pulksten 12parafīna sveču liešana, rotāšana un svečturu darināšana. Pēc senajiem ticējumiem 2.februārī svinama Sveču diena, kas iezīmē ziemas vidu. Piedaloties sveču liešanas nodarbībā, dalībnieki veidos pašdarinātas sveces, kas deg ilgi un vienmērīgi, patīkami piepildot telpu ar vieglu aromātu. Svecītes novietošanai tiks izgatavoti arī svečturi.

21.februārī pulksten 12Luīzes Šarlotes laika rozes aksesuāros. Jelgavas 750. jubilejas gadā atceramies arī Hercoga Jēkaba valdīšanas laiku. Luīze Šarlote no Brandenburgas, Hercoga Jēkaba dzīvesbiedre, bija guvusi savam laikam lielisku izglītību, izcēlās ar asu prātu, dotībām finanšu operācijās un izteiktu labvēlību pret apkārtējiem un zemniekiem. 17. gadsimts bija gan Luīzes Šarlotes un hercoga Jēkaba valdīšanas laiks, gan arī baroka mākslas periods un stils. Radošās nodarbības dalībniekiem būs iespēja izgatavot aksesuārus ar barokālās greznības simbolu – rozi.

21.martā pulksten 12celu aušanas tehnikā darināti telpu rotājumi. Celu aušanas tehnikā darināmas ne tikai jostas, apaudi un citas saimniecībā noderīgas stingras saites, bet arī grezni telpu rotājumi Lieldienām. Nodarbības dalībniekiem būs iespēja iepazīties ar celu aušanas tehniku un dažādiem celaiņu veidiem, un praktiski izgatavot telpu rotājumu savām mājām Lieldienās. 

4.aprīlī pulksten 12Nu atnāca Liela diena ar raibām oliņām! Lieldienu siena zaķis. Lieldienu dekori tradicionāli ir krāsotas olas, pavasara ziedi un pūpoli, bet pēdējā laikā arī siena zaķi un citi dzīvnieciņi. Nodarbības dalībniekiem būs iespēja izgatavot savu Lieldienu olu nesēju – skaistu Lieldienu zaķi no siena.

Maijā – Mātes diena. Kamēr tētis ar bērniem mājās gatavo pārsteiguma vakariņas, Mātes dienas priekšvakarā aicinām māmiņas un citus interesentus uz vakarēšanu pie tējas tases un rāvējslēdzēju rotu darināšanu.

Jūnijā – Līgo Līgas, Līgo Jāņi! Jāņu cepures darināšana no kļavu lapām. Arvien biežāk svētkos vasarā ļaudis rotājas ar kļavu lapu cepurēm. Tās ir ne tikai interesantas un skaistas, bet arī praktiskas. Cepure var būt kā lieliska dāvana svētku laikā. Nodarbības dalībniekiem būs iespēja iepazīties ar kļavu lapu cepuru darināšanas pamatprincipu un darināt katram savu galvas rotu. 

Septembrīizveido mīļu dāvanu savam tētim! Nekas nelīdzinās pašu gatavotai un rūpīgi izlolotai dāvanai. Tēva dienas priekšvakarā radošās nodarbības dalībniekiem būs iespēja praktiski izgatavot pārsteiguma dāvanu tēviem – auduma tauriņu. 
Rudentiņš bagāts vīrs! Rudens vītnes galda dekoros un telpu rotājumos. Miķeļi ir apjumības jeb appļāvības – pēdējā pļaujas diena, kad ar maģisku rituālu palīdzību cenšas nodrošināt veiksmi nākamajā gadā un iegūt Jumja labvēlību. Lai arī nodarbības dalībnieki varētu nodrošināt ražīgu un pārtikušu nākamo gadu, katram būs iespēja darināt rudenīgu vītni kā galda dekoru vai vītni, ar ko dekorēt savu mājvietu.

Novembrītrijstūra lakatu aušana rāmī vienkārtņa tehnikā. Nodarbības dalībniekiem būs iespēja izgatavot trijstūra lakatu vienkārtņa tehnikā, iepazīties ar svarīgāko informāciju par aušanas pirmsākumiem un aušanu mūsdienās, saņemt izdales materiālus par lakatu darināšanu.
Valsts svētkus gaidot. Radošās nodarbības dalībniekiem būs iespēja izgatavot patriotisku aksesuāru Valsts svētku svinībām.
Netradicionāla Adventa vainaga darināšana. Daudziem adventa vainaga veidošana ģimenes lokā ir kā jauka tradīcija, bet citiem būs iespēja savu vainagu darināt radošajā nodarbībā.

Decembrī – Ziemassvētku puzuri. Šie rotājumi, ko dēvē par puzuriem, seniem latviešiem bija kā sakārtota visuma simbols jeb pasaules modelis, un tam piemita maģiska iedarbība. Nodarbības dalībniekiem būs iespēja iepazīties ar svarīgāko informāciju par puzuru veidošanu, kā arī izgatavot savu Ziemassvētku puzuru.
Rota Ziemassvētku eglītei. Kad līdz Ziemassvētkiem atlicis pavisam nedaudz, jāsāk domāt par sava mājokļa un eglītes rotāšanu. Visjaukāk, kad rotājumi tiek darināti pašu rokām. Nodarbības dalībniekiem būs iespēja iemācīties darināt eglīšu rotājumus no dažādiem materiāliem. 

Vairāk informācijas un pieteikšanās nodarbībām pa tālruni 63005445.

 
Informācija sagatavota
Jelgavas Sv. Trīsvienības baznīcas tornī