22.8 °C, 3.8 m/s, 69.7 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiAicina ziedot asinis
Aicina ziedot asinis
21/07/2014

Sestdien, 26.jūlijā, no pulksten 10 līdz 14 Valsts asinsdonoru centra (VADC) specializētais autobuss gaidīs asins ziedotājus Hercoga Jēkaba laukumā. Īpaši aicināti atsaukties cilvēki, kam ir 0 rēzus negatīvā, A rēzus pozitīvā, A rēzus negatīvā un B rēzus negatīvā asins grupa. Tāpat samazinājušies arī 0 rēzus pozitīvās asins grupas krājumi.

Foto: Ivars Veiliņš

Sestdien, 26.jūlijā, no pulksten 10 līdz 14 Valsts asinsdonoru centra (VADC) specializētais autobuss gaidīs asins ziedotājus Hercoga Jēkaba laukumā.

VADC informē, ka īpaši aicināti atsaukties cilvēki, kam ir 0 rēzus negatīvā, A rēzus pozitīvā, A rēzus negatīvā un B rēzus negatīvā asins grupa. Tāpat samazinājušies arī 0 rēzus pozitīvās asins grupas krājumi.

Par asins donoru var kļūt veseli cilvēki vecumā no 18 – 65 gadiem, uzrādot personas apliecinošus dokumentus. Donora svars drīkst būt ne mazāks kā 50 kg un pirms asins nodošanas nedrīkst lietot alkoholu, ēst treknu ēdienu un smēķēt. Pirms asins ziedošanas jālieto pietiekami daudz šķidruma, labi jāizguļas, jāatpūšas un jāpaēd. VADC atgādina — ja donors pirms asins nodošanas ir ēdis neveselīgu, treknu pārtiku, asins plazma, kas ir donora asins devas lielākā daļa var būt trekna jeb hiloza. Tādā gadījumā nav iespējams veikt obligāto izmeklēšanu. Savukārt nepārbaudītas asinis nav derīgas pārliešanai. Lai slimnieks saņemtu pilnvērtīgus donora asins sastāvdaļas, aicinām donorus vismaz vienu dienu pirms asins nodošanas ievērot ēšanas ierobežojumus, ēdot veselīgu uzturu un lietojot daudz šķidruma, kā arī atteikties no alkoholiskiem dzērieniem un smēķēšanas.

Dienu pirms asins ziedošanas ieteicams uzturā lietot visas saknes, augļus, biezpienu, liesu sieru, biezputras, maizi, liesu gaļu un zivis, medu, sulas, kompotus, ķīseļus, tēju, kafiju, minerālūdeni. Nav ieteicams ēst ceptu, piparotu, treknu gaļu (vistas, siļķes, lasi, desas, cīsiņus, sieru, speķi), olas, sēnes, kūkas,  čipsus, saldējumu, riekstus, šokolādi, kakao, dzert buljonu, jebkuru alkoholu (arī alu), medikamentus, tai skaitā aspirīnu.

Informācija sagatavota
Jelgavas pilsētas pašvaldības
Sabiedrisko attiecību pārvaldē