19.7 °C, 0.9 m/s, 89.2 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiNo augusta paaugstinās autobusu biļešu cena
No augusta paaugstinās autobusu biļešu cena
26/06/2014

Jelgavas pilsētas domes deputāti domes sēdē atbalstīja lēmumu, kas paredz no 1. augusta paaugstināt biļešu cenu pilsētas maršrutu autobusos. Par braucienu pilsētas autobusā mazāk maksās tie, kuri norēķināsies bez skaidras naudas – 0,85 eiro, bet skaidrā naudā biļete maksās 1 eiro.

Jelgavas pilsētas pašvaldības arhīvs

Jelgavas pilsētas domes deputāti domes sēdē atbalstīja lēmumu, kas paredz no 1. augusta paaugstināt biļešu cenu pilsētas maršrutu autobusos. Par braucienu pilsētas autobusā mazāk maksās tie, kuri norēķināsies bez skaidras naudas – 0,85 eiro, bet skaidrā naudā biļete maksās 1 eiro.
 
Pilsētas autobusu biļešu cenas nav mainījušās kopš 2010. gada. Patlaban biļešu cena ir 0,70 eiro, bet faktiski viena pasažiera pārvadāšana pilsētas autobusos izmaksā 1,24 eiro. Biļešu cena nesedz faktiskās pārvadājumu izmaksas un lielāko daļu cenas starpības SIA „Jelgavas Autobusu parks” (JAP) dotē pašvaldība, daļu izmaksu par reisiem ārpus pilsētas robežas dotē valsts.
 
2013. gadā Jelgavas pilsētas pašvaldības dotācija JAP bija 1,98 miljoni eiro, valsts dotācija – 377 000 eiro, savukārt ieņēmumi no pasažieriem – 2 miljoni eiro. Uzņēmuma kopējie izdevumi gadā – 4,34 miljoni eiro.
 
Šā gada budžetā pašvaldība JAP ir paredzējusi 1,5 miljonu eiro lielu dotāciju, kas nesedz reālos izdevumus. Tā kā pašvaldībai patlaban nav iespēju papildus finansēt JAP zaudējumus, lēmums par biļešu cenu pieaugumu ir ekonomiski pamatots.Investīcijās JAP desmit gadu laikā ir ieguldījusi 11 miljoni eiro.
 
Skolēni, pensionāri, bāreņi, invalīdi un viņu pavadošās personas, represētie, daudzbērnu ģimeņu bērni, pirmsskolas vecuma bērni, trūcīgo ģimeņu bērni tāpat kā līdz šim saņems pašvaldības un valsts atbalstu norēķiniem pilsētas maršrutu autobusos.
 
Jelgavas pilsētā 2012. gadā ieviesa bezskaidras naudas norēķinu sistēmu pilsētas maršrutu autobusos – Jelgavas pilsētas iedzīvotāja karti un Jelgavas skolēna apliecību – skolēniem, bāreņiem, pensionāriem un represētajām personām. No 1. augusta Jelgavas iedzīvotāja karti pilsētas maršrutu autobusos varēs izmantot jebkurš iedzīvotājs neatkarīgi no deklarētās dzīvesvietas.
 
Lai autobusā varētu iegādāties lētāko biļeti par 0,85 eiro, cilvēkam būs jādodas uz SEB bankas Jelgavas filiāli un tur jāpiesakās Jelgavas pilsētas iedzīvotāja kartei. Kartes izsniegšana un konta atvēršana SEB bankā ir bez maksas, karti noformēs uz vietas bankā. Cilvēkam kartei piesaistītajā kontā būs jāieskaita naudas līdzekļi, kurus varēs izmantot lētākai braukšanai pilsētas maršrutu autobusos.
 
Bezskaidras naudas norēķini ir lētāki, autobusa vadītājs pasažierus var apkalpot ātrāk, viņam ir mazāka iespēja kļūdīties, šāda sistēma arī samazina inkasācijas izdevumus, un uzņēmuma finanšu plūsma kļūst caurskatāmāka.
 
Iedzīvotāji tāpat kā līdz šim braukšanai autobusā varēs izmantot mēnešbiļeti.

Domes lēmums paredz, ka no 1. augusta mainīsies arī mēnešbiļetes cena – tā būs 34 eiro līdzšinējo 28 eiro vietā. Mēnešbiļetes cena aprēķināta par 40 braucieniem mēnesī, rēķinot, ka viens brauciens maksā 0,85 eiro. Savukārt katrs nākamais brauciens pēc 40. mēnesī ir bez maksas. Šis variants ir izdevīgs tiem, kuri bieži izmanto sabiedrisko transportu, vai arī kuplākām ģimenēm, jo mēnešbiļete nav personalizēta un to var izmantot jebkurš ģimenes loceklis.

 
Informācija sagatavota
Jelgavas pilsētas pašvaldības
Sabiedrisko attiecību pārvaldē