21.7 °C, 1.9 m/s, 54.2 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiTikšanās ar fotogrāfu Ruslanu Telipskiju
Tikšanās ar fotogrāfu Ruslanu Telipskiju
22/01/2014

27.janvārī, pulksten 17 Sabiedrības integrācijas pārvaldē, par godu ukraiņu rakstnieka, dzejnieka un domātāja Tarasa Ševčenko 200. dzimšanas dienai, notiks tikšanās ar daudzpusīgā mākslinieka dzīves pētnieku, fotogrāfu – Ruslanu Telipskiju. Pasākuma apmeklētājiem tiks dota iespēja apskatīt fotoizstādi „Моnumentālā Ševčenkovčenkiana”, kurā viņš iepazīstina ar Tarasa Ševčenko memoriālajiem attēliem.

Publicitātes foto

Šogad 9.martā, aprit 200 gadi kopš ukraiņu rakstnieka, dzejnieka, mākslinieka, domātāja Tarasa Ševčenko dzimšanas dienas. Ukrainā 2014.gads ir pasludināts par Tarasa Ševčenko gadu un vairākās valstīs, kurās dzīvo ukraiņi, notiks piemiņas pasākumi par godu šai jubilejai.

Par godu šim notikumam 27.janvārī plkst.17:00 Sabiedrības integrācijas pārvaldē (Sarmas iela 4) notiks tikšanās ar Tarasa Ševčenko dzīves pētnieku, fotogrāfu – Ruslanu Telipskiju. Viņš piedāvās fotoizstādi „Моnumentālā Ševčenkovčenkiana” – tas ir jaunā pētnieka projekts, kurā viņš iepazīstina ar Tarasa Ševčenko memoriālajiem attēliem.

Ruslans Telipskijs (Lutsk, Ukraina) 15 gadu laikā ir personīgi apskatījis un nofotografējis aptuveni 1 000 Ševčenko pieminekļus vairāk nekā 40 valstīs. Fotogrāfijās redzami pieminekļi, kuros attēlots T.Švečenko dažādās dzīves jomās (dažkārt diametrāli pretēji), veidolā kādā to saskatīja dažādi pasaules tēlnieki. Ševčenko ticis attēlots kā dzejnieks, filozofs, mākslinieks, gans, ateists, karavīrs, revolucionārs un cīnītājs pret sociālo un nacionālo apspiešanu.

Pasaulē ir piemineklis, kur viens tēlnieks attēlojis Ševčenko nevis kā cilvēku, bet kā eņģeli ar spārniem, savukārt cits mākslinieks kā pravieti, kas paceļas virs horizonta. Pastāv vairāki interesanti Ļeņina pieminekļi, kuriem1960-tajos gados „Padomju atkusnī” Ļeņina galvas aizvietoja ar Ševčenko galvam. Savukārt mūsdienu māksliniekus pievelk cits tēls, kur Taras Ševčenko attēlots jaunībā kā reāls cilvēks, pilns spēka, iedvesmas un radošuma.

Ar Latvijā dzīvojošo ukraiņu iniciatīvu un savākto finansiālo atbalstu, kā arī ar Ukraiņu vēstniecības Latvijā un Rīgas pilsētas domes atbalstu, Rīgā plāno uzstādīt Tarasa Sevčenko piemineklis vienā no skaistākajiem pilsētas parkiem – Kronvalda parkā (projekta autors un tēlnieks – Igors Grečaņiks).

Informācija sagatavota
Jelgavas pilsētas pašvaldības
Sabiedrības integrācijas pārvaldē