15 °C, 1.2 m/s, 87.4 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiKādreizējā LLU rektora Oļģerta Ozola 100 gadu atceres pasākums
Kādreizējā LLU rektora Oļģerta Ozola 100 gadu atceres pasākums
02/01/2014

6.janvārī, pulksten 11 Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) Tehniskajā fakultātē (TF) notiks kādreizējā Latvijas Lauksaimniecības akadēmijas (LLA) rektora, tehnisko zinātņu doktora, Mehānikas katedras dibinātāja un vadītāja Oļģerta Ozola 100 gadu jubilejas atceres pasākums, kurā ar uzrunām uzstāsies viņa laikabiedri, kolēģi un ģimenes locekļi.

Publicitātes foto

6.janvārī, pulksten 11 Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) Tehniskajā fakultātē (TF) notiks kādreizējā Latvijas Lauksaimniecības akadēmijas (LLA) rektora, tehnisko zinātņu doktora, Mehānikas katedras dibinātāja un vadītāja Oļģerta Ozola 100 gadu jubilejas atceres pasākums, kurā ar uzrunām uzstāsies viņa laikabiedri, kolēģi un ģimenes locekļi.

Piemiņas pasākuma laikā TF 254. telpā tiks atklāta O.Ozola piemiņas ekspozīcija, vēlāk Ozola vārdā nosauktajā auditorijā (429. telpā) paredzēts seminārs, kurā uzstāsies pasākuma viesi, tostarp LLU rektors Juris Skujāns, TF dekāns Kaspars Vārtukapteinis, Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultātes profesors Voldemārs Strīķis, Rīgas Aeronavigācijas institūta rektors, profesors Olafs Brinkmanis, LLU studiju prorektors Arnis Mugurēvičs, LLU zinātņu prorektors Pēteris Rivža, Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) īstenā locekle Baiba Rivža, LZA korespondētājloceklis Jānis Vībla, LLU Ārlietu daļas vadītāja Ināra Melgalve, Pārtikas tehnoloģijas fakultātes docente, prof. O. Ozola meita Baiba Ozola, O. Ozola dēls, Rīgas Tehniskās universitātes profesors Andris Ozols un O. Ozola stipendiāti.

Jāatzīmē, ka LLU grāmatu sērijā „Jelgavas Lauksaimniecības akadēmijas – Latvijas Lauksaimniecības akadēmijas – Latvijas Lauksaimniecības universitātes rektori” ir izdota arī grāmata „Oļģerts Ozols”. Tajā Ozols tiek raksturots kā dziļas iekšējas kultūras bagāts, nosvērts, vienkāršs un precīzs cilvēks. Savukārt Ozola meita norāda, ka Padomju laikos LLA bija vislatviskākā augstskola un ka viņas tēvs ar savu uzvārdu un stāju spēja to pienācīgi pārstāvēt. Runā, ka arī vīru koris „Ozols” ir nosaukts par godu rektora Ozola uzvārdam.

Oļģerts Ozols (1914 – 1976) 1937. gadā ar izcilību beidza Rīgas pilsētas tehnikumu un 1943. gadā Latvijas Universitātes Mehānikas fakultāti. 1950. gadā viņš aizstāvēja tehnisko zinātņu kandidāta disertāciju, bet 1965. gadā – tehnisko zinātņu doktora disertāciju. No 1930. līdz 1944. gadam O.Ozols strādāja Rīgas rūpnīcās par instrumentu atslēdznieku, meistaru un inženieri, bet no 1944. līdz 1976. gadam – Latvijas Lauksaimniecības akadēmijā. Asistents, lektors, docents, profesors, katedras vadītājs, Lauksaimniecības mehanizācijas fakultātes dekāns, mācību prorektors (1964 – 1966), rektors (1967 – 1976) – tāds ir O.Ozola darba mūža gājums LLA. Viņš izstrādāja mehānismu jaunu struktūras teoriju, analītiskās kinemātikas un analītiskās metriskās sintēzes metodes plakniskiem mehānismiem un ar šiem pētījumiem ierakstīja savu vārdu pasaules zinātnes vēsturē.

Oļģerta Ozola nozīmīgākie darbi:
1. Ievads augstākā matemātikā: Māc. grām. – R.: LVI, 1947. – 326 lpp.
2. Teorētiskās mehānikas kurss: [Māc. grām.] / O.Ozols, A.Strēķis, J.Vasermanis, A.Muižnieks. – R.: LVI, 1961. – 565 lpp.
3. Teorētiskās mehānikas kurss. [atkārtots izdevums] Autori O.Ozols, A.Strēķis, J.Vasermanis, A.Muižnieks. Rīga: Latvijas valsts izdevniecība, 1966. 616 lpp.
4. Ozols O. Mehānismu un mašīnu teorija. Rīga: Zvaigzne, 1974. 418 lpp.
5. Озол О.Г. Теория механизмов и машин. Перевод с латыш. У.Я.Дзинтарса. Москва: Наука, 1984. 432 с.

Lai veicinātu LLU TF studentu sekmību, aktivitāti un iesaistīšanos zinātniskajā darbībā, kopš 1994. gada TF ik gadu ceturtā kursa studentiem piešķir Oļģerta Ozola vārdisko stipendiju Ls 90 apmērā.

Informācija sagatavota
Latvijas Lauksaimniecības universitātē