22 °C, 5 m/s, 35.3 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiJubilejas svinības atklāj ar starptautisku konferenci
Jubilejas svinības atklāj ar starptautisku konferenci
20/09/2013

Ceturtdien, 19. septembrī Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) svinības atklāja ar starptautisko zinātnisko konferenci "Lauksaimniecības akadēmiskajai zinātnei Latvijā 150 gadi", ar kuras palīdzību klātesošajiem tika dota iespēja ielūkoties Latvijas tautsaimniecībai tik svarīgās nozares attīstības gaitā un sadarbības veidošanas procesos ar citām Eiropas valstīm.

Publicitātes foto

Ceturtdien, 19. septembrī Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) svinības atklāja ar starptautisko zinātnisko konferenci “Lauksaimniecības akadēmiskajai zinātnei Latvijā 150 gadi”, ar kuras palīdzību klātesošajiem tika dota iespēja ielūkoties Latvijas tautsaimniecībai tik svarīgās nozares attīstības gaitā un sadarbības veidošanas procesos ar citām Eiropas valstīm.

Konferences plenārsēdi ar uzrunām atklāja LLU zinātņu prorektors Pēteris Rivža, LLU rektors Juris Skujāns un Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidents Ojārs Spārītis. Par Lauksaimniecības augstākās izglītības un zinātnes attīstību Latvijā ziņoja Lauksaimniecības fakultātes dekāne Zinta Gaile, kā arī ar lasījumiem uzstājās vairāki LLU goda doktori no tādām valstīm kā Zviedrija, Somija, Norvēģija, Lietuva un Latvija.

Zviedrijas Lauksaimniecības zinātņu universitātes asoc. prof. Rolands Sigvalds klātesošos informēja par Zviedrijas pieredzi augu kaitēkļu un augu slimību prognozēšanas un brīdinājuma sistēmu izstrādē. Kolēģi no Somijas un Lietuvas stāstīja par sadarbības veidošanās pirmsākumiem starp Latvijas Lauksaimniecības universitāti un partneraugstskolām. Norvēģijas Dzīvības zinātņu universitātes profesors Karstens Jorgensens ziņoja par Ainavu arhitektūras izglītības iestāžu vēsturi un to attīstību Eiropā, norādot, ka šajā jomā strādā salīdzinoši mazāks skaits speciālistu, nekā tas ir tradicionālā arhitektūrā un inženierzinātnēs. Savukārt Rīgas Tehniskās universitātes profesors, habilitētais inženierzinātņu doktors Jānis Grundspeņķis konferences dalībniekus iepazīstināja ar mākslīgā intelekta vēsturi Latvijā un informācijas tehnoloģiju jomas sasaisti ar lauksaimniecību.

Vēlāk vadošie lauksaimniecības un ar to saistīto nozaru zinātnieki un pētnieki turpināja darbu sekcijās, klātesošos iepazīstinot ar zinātnes attīstības gaitu dažādos laika posmos lauksaimniecības, inženierzinātņu un sociālo zinātņu jomās. Par godu šai konferencei ir izdots arī jubilejas zinātnisko rakstu krājums “Academic Agricultural Science in Latvia – 150”, kas izdots ar Latvijas Republikas Zemkopības ministrijas atbalstu.

Informācija sagatavota
Latvijas Lauksaimniecības universitātē