24.7 °C, 6.2 m/s, 30.7 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiJelgavā notiek mācības ekoloģisko avāriju likvidēšanā un vides piesārņojuma mazināšanā
Jelgavā notiek mācības ekoloģisko avāriju likvidēšanā un vides piesārņojuma mazināšanā
12/09/2013

Ceturtdien, 12. un piektdien, 13.septembrī, Jelgavā notiek mācības, kas organizētas projekta „Ekoloģisko avāriju seku likvidēšana un vides piesārņojuma mazināšana Lielupes baseina teritorijā” ietvaros. Mācībās piedalās projektā iesaistītās puses – Jelgavas, Šauļu, Paņevežu pilsētu ugunsdzēsības un glābšanas dienestu pārstāvji, Jelgavas pilsētas un novada pašvaldību atbildīgie speciālisti,  pašvaldības policijas un Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta darbinieki.

Ceturtdien, 12. un piektdien, 13.septembrī, Jelgavā notiek mācības, kas organizētas projekta „Ekoloģisko avāriju seku likvidēšana un vides piesārņojuma mazināšana Lielupes baseina teritorijā” ietvaros. Mācībās piedalās projektā iesaistītās puses – Jelgavas, Šauļu, Paņevežu pilsētu ugunsdzēsības un glābšanas dienestu pārstāvji, Jelgavas pilsētas un novada pašvaldību atbildīgie speciālisti, pašvaldības policijas un Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta darbinieki.

Projekta dalībniekiem ceturtdien plānotas teorētiskās mācības. Semināra dalībnieki iepazīsies ar naftas piesārņojuma seku likvidēšanas aprīkojumu, glābšanas darbu organizācijas, naftas produktu savākšanas, seku likvidēšanas un citiem jautājumiem.

Savukārt piektdien, 13.septembrī, pie Pils salas notiks praktiskās apmācības – Lielupes ekoloģiskās avārijas simulācija un iespējamās avārijas seku novēršana, kas saistīta ar iespējamo naftas produktu noplūdi. Praktiskajās mācībās piedalīsies arī Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta speciālisti. Mācību laikā tiks izmēģināta jaunā tehnika, kuras iegāde finansēta no projekta līdzekļiem. 

Projekts tiek īstenots no 2012. gada aprīļa, un tā mērķis ir ekoloģisko avāriju seku likvidēšana un piesārņojuma mazināšana pašvaldību teritorijās, kas atrodas Lielupes upju zonā, nodrošinot iedzīvotāju informēšanu un izglītošanu par rīcībām, kas jāievēro, lai mazinātu vides piesārņojumu, un apmācot vienotu ātrās reaģēšanas komandu ekoloģisko avāriju seku likvidēšanai un piesārņojuma mazināšanai.

Jelgavas pilsētas pašvaldībai paredzēts līdzdarboties vairākās projekta aktivitātēs: ekoloģisko avāriju iestāšanās un novēršanas scenārija izstrāde, ekspertīzes veikšana plūdu kartēm, agrīnās apziņošanas (WEB un SMS) sistēmas izstrāde saskaņā ar ekoloģisko avāriju iestāšanās un novēršanas scenārijiem, IT aprīkojuma nodrošināšana, kas nepieciešams ekoloģisko risku prognozēšanas, novēršanas un agrīnās apziņošanas sistēmas izveidošanai, pieredzes apmaiņas braucieni uz Vāciju un Nīderlandi, teorētiskās un praktiskās apmācības ekoloģisko avāriju novēršanā un citās. 
Projekta īstenošanas laiks ir no 2012.gada aprīļa līdz 2013.gada decembrim. Projekta kopējais budžets ir 808 584.00 LVL, t.sk., Jelgavas pilsētas pašvaldības kopējā projekta budžeta daļa ir 172 848,00 LVL, no kuriem 146 921.00 LVL līdzfinansē ERAF un 25 927.00 LVL līdzfinansē pašvaldība un valsts.

Projekta partneri:
Vadošais partneris – Jelgavas pilsētas pašvaldība, projekta partneri-, Jelgavas novada pašvaldība, Latvijas VUGD, Lietuvas VUGD Šauļu brigāde, Lietuvas VUGD Paņevežu brigāde.

Informācija sagatavota
Jelgavas pilsētas pašvaldības
Sabiedrisko attiecību pārvaldē
tālr. 63005458