22.4 °C, 1.8 m/s, 59.5 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiLLU izstādes atklāšana un jubilejas pastmarkas zīmogošana
LLU izstādes atklāšana un jubilejas pastmarkas zīmogošana
06/09/2013

16.septembrī, pulksten 11, atzīmējot Eiropas kultūras mantojuma dienas un Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) jubileju, Jelgavas pilī tiks atklāta izstāde "No lauksaimniecības nodaļas līdz universitātei", kā arī notiks LLU 150 gadu jubilejai veltītās pastmarkas pirmās dienas zīmogošana. 

Publicitātes foto

16.septembrī, pulksten 11, atzīmējot Eiropas kultūras mantojuma dienas un Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) jubileju, Jelgavas pilī tiks atklāta izstāde “No lauksaimniecības nodaļas līdz universitātei”, kā arī notiks LLU 150 gadu jubilejai veltītās pastmarkas pirmās dienas zīmogošana.

Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija izsludina 2013. gada Eiropas kultūras mantojuma dienu tēmu – “Skolas kultūras pieminekļos”. Tā būs iespēja pievērst uzmanību vēsturiskām izglītības iestādēm tostarp arī augstskolām, kuras atrodas vai reiz atradušās kultūras pieminekļos.

LLU var lepoties gan ar seno vēsturi, gan ar augstskolas mājvietu – Jelgavas pili. Gadu gaitā universitāte ir augusi un attīstījusies un šodien, pēc 150 gadiem, ir kļuvusi par nozīmīgu izglītības un kultūras centru Jelgavā, turot godā mūsu senču gudrības un to, kas ikvienam latvietim ir svēts – Latvijas lauku vidi.

Atzīmējot šo zīmīgo notikumu, LLU muzejs ir sagatavojis izstādi “No lauksaimniecības nodaļas līdz universitātei”, kurā apskatāma LLU vēsture 150 gadu griezumā, turklāt pasākuma laikā notiks arī universitātes jubilejai veltītās pastmarkas pirmās dienas zīmogošana, kas ir nebijis notikums Jelgavas pilsētas vēsturē. Pastmarkas zīmogošana norisināsies no pulksten 10 līdz 17, turklāt šajā laikā ikvienam interesentam būs iespēja iegādāties speciālas Jelgavas pils kartiņas, kuras varēs nosūtīt ar universitātes jubilejai veltīto pastmarku.

Kā informē Latvijas Pasta pārstāvis Edmunds Bebrišs, pēc valsts neatkarības atgūšanas Jelgavai ir veltītas divas pastmarkas – Jelgavas ģerbonis un Jelgavas pilis, taču pirmās dienas zīmogošana abos gadījumos notika Rīgā. Šoreiz LLU 150 gadu jubilejai veltītās pastmarkas pirmās dienas zīmogošana notiks tepat Jelgavā – LLU mājvietā – Jelgavas pilī.

Mākslinieka Luda Danilāna veidotajā pastmarkā attēlota Jelgavas pils un LLU ģerbonis. Savukārt pirmās dienas aploksnē mākslinieks attēlojis universitātes ģerboni un devīzi Proventus pro patria jeb Tēvzemes izaugsmei. Pastmarkas nominālvērtība ir Ls 0,40 un 0,57 eiro, un tās tirāža ir 30 000 eksemplāri.

Izstādes “No lauksaimniecības nodaļas līdz universitātei” autori ir Tehniskās fakultātes dekāns Kaspars Vārtukapteinis, LLU muzeja vadītāja Ginta Linīte, Sandra Grigorjeva un Iveta Paraževska. Ekspozīcijā izmantoti dokumenti un fotogrāfijas no LLU un RTU muzeju arhīva.

Informācija sagatavota
LLU