20.5 °C, 2.5 m/s, 90.8 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiJelgava izvirzīta „Eiropas Gada pašvaldība 2013” otrajai kārtai
Jelgava izvirzīta „Eiropas Gada pašvaldība 2013” otrajai kārtai
30/07/2013

30. jūlijā Zemgales Plānošanas reģions (ZPR) paziņojis balvas „Eiropas Gada pašvaldība 2013” pirmās kārtas rezultātus Zemgalē. Otrajā kārtā uz balvu kandidēt kopā ar citu reģionu labākajām pašvaldībām tālāk izvirzītas trīs pašvaldības – Jelgavas pilsēta, Jēkabpils novads un Iecavas novads.

30. jūlijā Zemgales Plānošanas reģions (ZPR) paziņojis balvas „Eiropas Gada pašvaldība 2013” pirmās kārtas rezultātus Zemgalē. Otrajā kārtā uz balvu kandidēt kopā ar citu reģionu labākajām pašvaldībām tālāk izvirzītas trīs pašvaldības – Jelgavas pilsēta, Jēkabpils novads un Iecavas novads.
 
Konkursa vērtēšanas komisija rūpīgi iepazinās ar dalībnieku pieteikumā sniegto informāciju. Komisija arī apmeklēja katru no pašvaldībām, lai klātienē iepazītos ar konkrētiem objektiem, kas, pēc pašu pašvaldību ieskata, vislabāk raksturo pēdējā laikā paveikto kultūras, veselības un integrācijas jomā, kā arī Eiropas Savienības (ES) vērtību popularizēšanā, informē ZPR sabiedrisko attiecību speciālists Juris Kālis. Ar Jelgavas pilsētas pašvaldības darbu komisija klātienē iepazinās 23. jūlijā.

Apkopojot pašnovērtējuma anketās lasīto un pašvaldībās redzēto, komisija nolēma konkursa nākamajai kārtai nacionālā līmenī no Zemgales izvirzīt trīs pašvaldības – Iecavas un Jēkabpils novada, kā arī Jelgavas pilsētas. Tāpat komisija četrām pašvaldībām nolēma konkursa laureāta godu piešķirt atsevišķās nominācijās – Pašvaldība kultūrai, Pašvaldība integrācijai un iekļaušanai, Pašvaldība veselībai un Pašvaldība ES vērtību popularizēšanai. Gan trīs galveno balvu, gan atzinības balvu ieguvējas pašvaldības paziņos konkursa pirmās kārtas noslēguma sarīkojumā, kas 13. augustā notiks Jelgavā.
 
Visvairāk dalībnieku konkursa pirmajai kārtai bija pieteikts Zemgalē un Rīgas Plānošanas reģionā. Zemgalē bija pieteikušās deviņas pašvaldības – Jelgavas un Jēkabpils pilsētas, kā arī ar Auces, Dobeles, Iecavas, Jelgavas, Jēkabpils, Rundāles un Ozolnieku novadi. Turklāt septiņas no tām šāda veida konkursā piedalās pirmo reizi.
 
Konkursa pirmajai kārtai pieteikto pašvaldību darbu izvērtēja Zemgales plānošanas reģiona Attīstības padomes izveidotā komisija, kuru vadīja Auces novada domes priekšsēdētāja vietniece Vija Keršus, bet viņas vietnieces pienākumus veica ZPR administrācijas vadītāja Santa Ozola. Vērtēšanas komisijā strādāja arī ZPR administrācijas, Tērvetes un Vecumnieku novada speciālisti.
 
Zemgales konkursa dalībnieku vērtēšanas komisija atzīmēja, ka visu pieteikto pašvaldību darba rezultāti skaitliskā izteiksmē ir ļoti blīvi, jo godalgoto vietu ieguvējas gan savā starpā, gan no pārējiem dalībniekiem šķīra tikai viens vai divi punkti. Tas tāpēc, ka par piedalīšanos šādā konkursā izšķīrās vien tās pašvaldības, kas apzinās savu spēku un daudz dara dažāda veida pakalpojumu pieejamības un kvalitātes, kā arī pievilcīgas dzīves telpas nodrošināšanā saviem iedzīvotājiem, vietējās sabiedrības aktivizēšanā gan lokālu, gan globālu jautājumu apspriešanā, investīciju piesaistē un starptautiskās sadarbības veicināšanā.     
 

Informāciju sagatavota
Jelgavas pilsētas pašvaldības
Sabiedrisko attiecību pārvaldē