20.8 °C, 2.3 m/s, 72.9 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiPieminēs Otrajā pasaules karā cietušos ebrejus
Pieminēs Otrajā pasaules karā cietušos ebrejus
01/07/2013

Ceturtdien, 4.jūlijā, pulksten 14 jelgavnieki aicināti pulcēties pie Ebreju upuru piemiņas akmens Zālītes ielā, kur tiks godināti ebreji, kas cietuši Otrā pasaules kara laikā. Interesenti, kuri vēlas piedalīties piemiņas pasākumā, pulksten 13:45 aicināti pulcēties pie Jelgavas bērnu un jauniešu centra „Junda”, Pasta ielā 32, lai kopā dotos uz piemiņas vietu.

Foto: Ivars Veiliņš

Ceturtdien, 4.jūlijā, pulksten 14 jelgavnieki aicināti pulcēties pie Ebreju upuru piemiņas akmens Zālītes ielā, kur tiks godināti ebreji, kas cietuši Otrā pasaules kara laikā. Interesenti, kuri vēlas piedalīties piemiņas pasākumā, aicināti pulcēties pie Jelgavas bērnu un jauniešu centra „Junda”, Pasta ielā 32 pulksten 13:45, lai kopā dotos uz piemiņas vietu.

Ebreju tautas genocīda upuru piemiņas diena tiek atzīmēta, atceroties 1941. gada notikumus, kad 4. jūlijā nacistu atbalstītāji nodedzināja Lielo Horālo sinagogu Rīgā, Gogoļa ielā, kopā ar lūgšanas namā esošajiem cilvēkiem. Laikā no 1941. līdz 1945. gadam nacistu okupētajā Latvijā tika nogalināti vairāk nekā 70 000 Latvijas ebreju.

Ebreju upuru piemiņas akmens Zālītes ielā ir uzlikts vietā, kur 1941. gada vasarā tika nogalināti Jelgavas ebreji un kur pašlaik ir viņu apbedījumu vieta. Bijusī Jelgavas Ebreju biedrības priekšsēdētāja un arī piemiņas akmens idejas iniciatore Fanija Raģe, atzīst, ka šī diena ebrejiem ir viena no vissmagākajām gadā, jo tā nes līdz ļoti daudz sāpīgu atmiņu.

Informācija sagatavota
Jelgavas pilsētas pašvaldības
Sabiedrības integrācijas pārvaldē