24.8 °C, 1.9 m/s, 44.9 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiKazahstānas maģistranti stažējas LLU
Kazahstānas maģistranti stažējas LLU
20/06/2013

No 11. līdz 19. jūnijam Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) Lauku inženieru fakultātes (LIF) Zemes ierīcības un ģeodēzijas katedrā stažējās 14 pirmā kursa maģistranti no Kazahu nacionālās lauksaimniecības universitātes. Kā norāda LLU Ārlietu daļas speciālisti, LLU nākotnes ieceres ir arvien paplašināt sadarbības loku Tuvajos Austrumos.

Foto: LLU arhīvs

No 11. līdz 19. jūnijam Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) Lauku inženieru fakultātes (LIF) Zemes ierīcības un ģeodēzijas katedrā stažējās 14 pirmā kursa maģistranti no Kazahu nacionālās lauksaimniecības universitātes.
 
Apmācību laikā maģistrantiem tika organizētas teorētiskās lekcijas LIF un izbraukuma lekcijas SIA Metrum, Latvijas Ģeotelpiskās informācijas aģentūrā, Valsts zemes dienestā, kā arī Jelgavas pilsētas un Engures pašvaldībās, kur tika sniegta padziļināta informācija par šo iestāžu funkcijām saistībā ar zemes ierīcības specialitāti. Noslēgumā maģistrantiem bija uzdevums sagatavot gala atskaiti, kā rezultātā visi saņēma LLU sertifikātus.
 
Pēc sertifikātu pasniegšanas, Kazahstānas studenti sagādāja pārsteigumu, pagatavojot vairākus ēdienus, tai skaitā nacionālo ēdienu “bešbarmak”, kas tradicionāli tiek gatavots no zirga gaļas, taču atsevišķos gadījumos to mēdz aizvietot ar jēra gaļu.
 
LLU pasniedzēji Kazahstānas studentus raksturo kā zinātkārus, turklāt vairāki studenti izrāda interesi par iespēju trīs mēnešus studēt LLU, ko paredz pērn noslēgtais augstskolu sadarbības līgums. Vislielāko sajūsmu maģistranti izrādījuši par modernajām iekārtām zemes ierīcības nozarē, kas pieejamas LLU, norādot, ka digitalizācijas tendences Kazahstānā tikai šobrīd parādās. Tāpēc iespēja strādāt ar mūsdienīgām mērierīcēm un programmatūrām ir tas, kas vilina Kazahstānas studentus izvēlēties LLU.
 
Šīs sadarbības pirmsākumi meklējami 2012. gadā, kad pārstāvji no LIF un VMF devās vizītē uz Kazahstānu, kur drīz pēc tam tika noslēgts sadarbības līgums ar mērķi nodibināt partnerattiecības starp LLU un Kazahu nacionālo lauksaimniecības universitāti, īstenojot dažāda veida un līmeņa sadarbības formas, kā, piemēram, speciālistu apmācība, kopīgu zinātnisku pētījumu veikšana, akadēmiskā mobilitāte un studiju materiāltehniskās kapacitātes stiprināšana.
 
Starp universitātēm noslēgtais līgums būs spēkā turpmākos piecus gadus, un līguma darbības laikā ir plānots īstenot studentu apmaiņas, zinātniskās konferences un dažāda veida apmācības. Kā norāda LLU Ārlietu daļas speciālisti, LLU nākotnes ieceres ir arvien paplašināt sadarbības loku Tuvajos Austrumos.
 
Informāciju sagatavoja
Ričards Pāns
LLU portāls un žurnāls „Plēsums”
Latvijas Lauksaimniecības universitāte,
Sabiedrisko attiecību un karjeras centrs
166.telpa, Jelgavas pils
tālr. 63005648 , 28377759
www.llu.lv