21.2 °C, 1.5 m/s, 94.8 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiLLU godina bijušo rektoru piemiņu
LLU godina bijušo rektoru piemiņu
15/05/2013

16. maijā, pulksten 14, lai piedalītos Likteņdārza izveidē un godinātu bijušo rektoru piemiņu, Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) 150. jubilejas gadā, aptuveni 100 studentu un mācībspēku Kokneses salā stādīs piemiņas birzi.

Foto: Ivars Veiliņš

16. maijā, pulksten 14, lai piedalītos Likteņdārza izveidē un godinātu bijušo rektoru piemiņu, Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) 150. jubilejas gadā, aptuveni 100 studentu un mācībspēku Kokneses salā stādīs piemiņas birzi.
 
Svinīgajā pasākumā piedalīsies universitātes vadība, visu deviņu fakultāšu dekāni, Studentu pašpārvaldes līderi un korporāciju pārstāvji, kā arī Meža fakultātes studentu biedrības “Šalkone” aktīvisti. Skanot fanfarām un mežradznieku kvarteta priekšnesumiem, topošajā Likteņdārzā stādīs dažādu šķirņu, kopumā – septiņpadsmit kociņus. Trīspadsmit no tiem turpmāk atgādinās par viņsaulē aizgājušajiem bijušajiem rektoriem, sākot ar kādreizējās Jelgavas Lauksaimniecības akadēmijas pirmo rektoru Pāvilu Kreišmani-Kveldi un beidzot ar tikai pirms diviem gadiem aizsaulē aizgājušo profesoru Kazimiru Špoģi. 
 
Piemiņas birzī turpmāk augs un zaļos arī bijušā rektora, aizvien vēl enerģiskā Ekonomikas fakultātes profesora Voldemāra Strīķa un pašreizējā rektora profesora Jura Skujāna stādītais koks. Vēl divi ceremonijas laikā iestādītie piemiņas koki, godinot bijušo direktoru un rektoru piemiņu, atgādinās par lauksaimniecības augstākās izglītības Latvijā pusotru gadsimtu senām saknēm gan Rīgas Politehnikuma un Politehniskā institūta, gan Latvijas Universitātes sienās. 
 
Piemiņas birzs stādīšana topošajā Likteņdārzā ir labs veids, kā apliecināt LLU cieņpilno attieksmi pret savu pusotru gadsimtu seno vēsturi un cilvēkiem, tostarp vadītājiem, kuri piedalījušies tās veidošanā. Katrs no viņiem ir ar savu, spilgtu un neatkārtojamu likteņstāstu, kas dažādu laikmetu griežos piepildījumu guvis godprātīgā darbā visas Latvijas labā. Tāpēc Likteņdārzā paliekošu vietu atradīs arī no visdažādākajiem Latvijas novadiem topošo lauksaimnieku atvestie septiņpadsmit pelēkie laukakmeņi. Savukārt piemiņas plāksne, ko pie Likteņdārza Informācijas centra būves piestiprinās pasākuma dalībnieki, gan pašmāju, gan svešzemju apmeklētājiem vēl daudzus gadu desmitus vēstīs, ka šeit kuplo piemiņas birzs, kas stādīta LLU 150. jubilejas gadā. 
 

Informāciju sagatavoja
Juris Kālis
LLU preses sekretārs