21 °C, 2.2 m/s, 84.1 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiSestdien Jelgavā – Muzeju nakts 2013
Sestdien Jelgavā – Muzeju nakts 2013
14/05/2013

Sestdien, 18.maijā, visā Latvijā jau devīto reizi notiks Muzeju nakts, kurā ar daudzveidīgām aktivitātēm piedalīsies arī Jelgavas pilsētas muzeji, kas apmeklētājiem būs atvērti no pulksten 19 līdz pat vieniem naktī. Šī gada „Muzeju nakts” devīze – "Zaļā krāsa – mežs".

Foto: Ivars Veiliņš

Sestdien, 18.maijā, visā Latvijā jau devīto reizi notiks Muzeju nakts, kurā ar daudzveidīgām aktivitātēm piedalīsies arī Jelgavas pilsētas muzeji, kas apmeklētājiem būs atvērti no pulksten 19 līdz pat vieniem naktī. Šī gada „Muzeju nakts” devīze – “Zaļā krāsa – mežs”.
 
„Muzeju nakts” svinīgā atklāšana notiks pulksten 19 pie Ģ.Eliasa Jelgavas Vēstures un mākslas muzeja, kur ikvienam pasākuma dalībniekam tiks dota iespēja iepazīt vēstures liecības un mākslas darbus par dabu. Ģ.Eliasa Jelgavas Vēstures un mākslas muzejā apmeklētājus gaida pasākums „Zaļais dzīvē, mežā un mākslā”, kurā notiks Mārtiņa Dāboliņa akvareļu un pasteļu izstādes „No Latvijas līdz Ēģiptei” atklāšana un varēs skatīties filmas par Jelgavu. Izstādes atklāšanā apmeklētājus ar priekšnesumiem priecēs vokālais ansamblis „Morgenrot”. Ar Ģ. Eliasa Jelgavas Vēstures un mākslas muzeja pasākuma programmu var iepazīties muzeja mājas lapā.
 
Ā.Alunāna muzejā Jelgavas Spīdolas ģimnāzijas skatuves runas un teātra grupas dalībnieki rādīs uzvedumus „Cik jaukas lietas varam no šā tā iztaisīt” un „Dabas ainiņas”. Vakara gaitā apmeklētāji muzejā varēs aplūkot arī Jeļenas Dašuņinas-Naidjonokas radošās studijas izstādi „Pirmais solis leļļu pasaulē”.
 
Muzeju naktij gatavojies ir arī Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas tornis, kurā, iestājoties tumsai, uz torņa sienas tiks demonstrētas projekcijas, kas attēlos nesteidzīgu atpūtu dabā Jelgavas pusē un Zemgalē. Sadarbībā ar Zemgales plānošanas reģionu, interesentiem pasākumā būs iespēja uzzināt vairāk par senajām svētvietām Zemgalē. Līdz pulksten 1 naktī apmeklētāji varēs apskatīt visas torņa ekspozīcijas –  „Zemgale – Latvijas prezidentu šūpulis” 3.stāvā, „Jelgava un Jelgavas Sv. Trīsvienības baznīca laikmeta griežos” 4.stāvā un „Tautas tērps Zemgalē” 5. stāvā, kā arī pavērot Jelgavu no skatu platformas torņa augšā.
 
Savukārt Jelgavas pilī apmeklētāji varēs iepazīties ar Baltijā lielākās baroka pils vēsturi, klausīties Meža fakultātes studentu „Meža stāstus”, kā arī pils Aulas foajē apskatīt gleznu izstādi „Zaļš”. Sudraba zālē ikvienam būs iespēja noklausīties koru koncertu „Dziedam kopā zaļai pasaulei”, bet pils Aulā būs skatāms deju priekšnesums „Baltija sadejo Jelgavā 2013”, kurā uzstāsies studentu deju kolektīvi – „Ačkups”, „Vektors”, „Kalve Zelta smiltis”, „Kalve”, kā arī Lietuvas kolektīvs „Seja” un „Terbata” no Igaunijas. Pasākuma mazākie apmeklētāji varēs piedalīties radošajās darbnīcās „Zaļie pirkstiņi”, savukārt saldumu mīļotāji pils pagalmā varēs iegādāties un nobaudīt dzērienu „Karstā šokolāde hercoga rezidencē”. Ar Jelgavas pils pasākuma pilno programmu var iepazīties Latvijas Lauksaimniecības universitātes mājas lapā.
 
Dzelzceļa vēstures muzejā varēs apskatīt atjaunoto āra ekspozīciju, bet kino teltī filmu pirmizrādi piedzīvos amatierkino kadri no 20.gs. 70.gadiem, kuros būs redzami šaursliežu dzelzceļi no Valmieras uz Ainažiem un Kuldīgas dzelzceļa pēdējās dienas 1974.gadā. Pasākuma mazākie apmeklētāji muzeja pagalmā varēs pavadīt laiku, piedaloties zīmēšanas uzdevumos un spēlējot spēli „Tas nav cirks-tas ir dzelzceļš”.

Akcijas laikā Jelgavā būs atvērta arī vecākā Jelgavas ēka un renesanses laika piemineklis – Jelgavas Sv. Annas evaņģēliski luteriskā baznīca, kas apmeklētājiem no pulksten 19 līdz 20 un no pulksten 22 līdz 23 piedāvās ieklausīties ērģeļu muzikālajā spēlē, kā arī noskatīties filmu „Tēvreize”.

 
Informācija sagatavota
Jelgavas pilsētas pašvaldības
Sabiedrisko attiecību pārvaldē