19.2 °C, 1.9 m/s, 88.9 %

Jaunumi

Sākumlapa JaunumiJauno finanšu ekspertu titulu iegūst Spīdolas ģimnāzijas skolēni
Jauno finanšu ekspertu titulu iegūst Spīdolas ģimnāzijas skolēni
13/05/2013

Publicitātes foto

Piektdien, 10. maijā, notika Swedbank Privātpersonu finanšu institūta rīkotais skolēnu pētniecisko un radošo darbu konkurss „Jaunais finanšu eksperts”, kur jauno finanšu ekspertu titulus un galveno naudas balvu 500 eiro apmērā izcīnīja Jelgavas Spīdolas ģimnāzijas 10.kom klase. Audzēkņi no Jelgavas Spīdolas ģimnāzijas kļuvuši par konkursa uzvarētājiem jau otro reizi konkursa vēsturē.

Jelgavas Spīdolas ģimnāzijas skolēni savā darbā pievērsās tēmai „Ģimenes budžets un tā plānošana”. Pētnieciskā un radošā darba izstrādes gaitā skolēni secināja, ka tikai katra desmitā ģimene plāno savu budžetu ilgtermiņā, un vecāki nepietiekami iesaista jauniešus ģimenes budžeta plānošanā. Lai sekmētu zināšanu apguvi, darba autori detalizēti izstrādāja mācību stundas plānu 7.-9.klasēm par tēmu „Manas ģimenes budžets”, viegli saprotamā un uztveramā veidā mācot par ģimenes budžeta plānošanas iespējām un pamatprincipiem.

Kvalitatīvi veiktais pētījums, radoši izstrādātais mācību stundas plāns un pārliecinošā darba prezentācija konkursa finālā žūrijai neradīja šaubas, kam piešķirama konkursa galvenā balva. Jelgavas Spīdolas ģimnāzijas ekonomikas skolotāja Inta Jorniņa ir prasmīgi virzījusi savu skolēnu darbu, spējot tos iedvesmot, neļaujot pazaudēt darba mērķi un turot augstu kvalitātes latiņu”, gandarīti secina konkursa žūrijas priekšsēdētājs, Swedbank Privātpersonu finanšu institūta eksperts Jānis Kajaks.

Kopš 13. maija skolēnu izstrādāto mācību materiālu iespējams apskatīt Swedbank Privātpersonu finanšu institūta interneta vietnes manasfinases.lv sadaļā „Jaunais finanšu eksperts” un izmantot izglītošanas darbā skolās.

Savukārt otro vietu konkursā „Jaunais finanšu eksperts” un naudas balvu 300 eiro apmērā ieguva Siguldas valsts ģimnāzijas 11.a klase, prezentējot mācību video „Budžets un tā plānošana”, bet trešo vietu un 200 eiro – Jelgavas valsts ģimnāzijas 10.m klase par galda spēli finanšu prasmju apguvei „Budžetpols”. Konkursa finālistu vidū bija arī Jaunpils vidusskolas 10.klases un Valkas ģimnāzijas 11.b klases audzēkņi.

Swedbank Privātpersonu finanšu institūts “Jaunā finanšu eksperta” konkursu organizē trešo gadu pēc kārtas, mudinot skolēnus apspriest naudas lietas ar vienaudžiem, skolotājiem un vecākiem. Piedāvājot veikt pētnieciskos un radošos darbus par tēmām, kas saistītas ar jauniešu attiecībām ar naudu, mēs ceram, ka caur pašu atziņām jaunieši gūs noturīgas zināšanas finanšu lietpratībā. Vienlīdz svarīgs mūsu darbības mērķis ir veicināt jauniešu kritiskās domāšanas attīstību – prasmi, kas lielā mērā noteiks ne tikai to, cik prasmīgi jaunie cilvēki būs naudas lietās, bet arī ikvienā citā savas dzīves jomā,” konkursa fināla atklāšanā teica Swedbank Privātpersonu finanšu institūta direktore Adriāna Kauliņa.

10. maijā vidusskolēni no piecām Latvijas skolām konkursa “Jaunais finanšu eksperts 2013” fināla konferencē prezentēja savus radošos darbus par personīgā budžeta plānošanas tēmu. Pieci finālisti tika izvēlēti no vairāk nekā 40 konkursam “Jaunais finanšu eksperts 2013″ pieteiktajiem skolēnu darbiem. Konkursa pirmajā kārtā skolēni rakstīja zinātniski pētnieciskos darbus par tēmu “Jaunieši un nauda”. Konkursa otrās kārtas uzdevums bija radošo darbu izstrāde vidējās izglītības iestāžu mācību satura papildināšanai ar personīgā budžeta plānošanas tēmu.

Konkursa finālā labākos radošos darbus izvēlējās ekspertu žūrija: Valsts izglītības satura centra Vispārējās izglītības satura nodaļas vadītājs Imants Vasmanis, Banku augstskolas studiju prorektore Līga Peiseniece, laikraksta “Diena”  pielikuma “Skolas diena” redaktore Diāna Kārkliņa, programmas “Iespējamā misija” valdes priekšsēdētāja Ingrīda Blūma, “McCANN Worldgroup Rīga” vadītājs un Vispārējo XXV Latviešu Dziesmu un XV Deju svētku radošais direktors Gatis Mūrnieks.

Informācija sagatavota
Swedbank Privātpersonu finanšu institūtā